Какви са отношенията между Apple и операторите?

Какви са отношенията между Apple и операторите?

Заведената от БТК жалба срещу Apple в Комисията за защита на конкуренцията отново извади на дневен ред въпроса за политиката на американската компания спрямо своите търговски партньори и по-конкретно - мобилните оператори. БТК смята, че компанията от Купертино злоупотребява със своето пазарно положение при договарянето на пряк договор с VIVACOM за разпространение на iPhone и най-вероятно недоволството й от поставените условия е основателно. Дали обаче действията й ще помогнат за промяна на положението? Това е малко вероятно, но не и невъзможно.

Работата е там, че от години Apple следва стриктна стратегия по отношение на своите търговски партньори, но опитите на европейските регулатори да се намесят не дадоха желаните резултати. Още през 2013 година редица европейски телекоми изпратиха на Европейската комисия информация за своите договори с Apple с надеждата да се задействат антитръстовите закони, като се оплакаха, че условията ограничават конкуренцията. Тогава ЕК сподели, че проучва договорите, но не е взела решение за начало на официално антитръстово разследване. По принцип Комисията не е длъжна да действа, докато не получи официално оплакване. През същата година и френските регулатори започнаха да проучват договорите на Apple и операторите.

Не е ясно колко оператори са обсъдили ситуацията с Брюксел през 2013, но според The New York Times договорите на Apple с някои малки европейски оператори са били по-стриктни от тези за големите телекоми. Това обаче не е така за щатските оператори – представил на една от компаниите е потвърдил, че условията на Apple са агресивни, но не и неприемливи. БТК се вписва добре в описанието за малък европейски оператор, защото компанията не е част от по-голяма група като A1 и Telenor, което има по-голяма тежест при преговорите.

Apple е известна с пълния контрол, който упражнява не само върху дизайна на продуктите си, но и върху производството и продажбите им. Както може да се предположи, този контрол продължава и в отношенията на компанията с търговските й партньори, които искат да продават iPhone – конкретните условия обаче са скрити зад строги споразумения за неразкриване (NDA). През 2013 NYT писа, че Apple не кара никой да продава продуктите й, но операторите не могат да си позволят да не предлагат iPhone, който е хит сред потребителите и привлича тълпи в магазините – особено в месеците след премиерата на нови модели.

Според изданието договорите на компанията се различават в зависимост от оператора. В повечето случаи компанията поставя изискване колко телефона даден телеком трябва да продаде за определен период от време – най-често 3 години. Ако тази квота не бъде изпълнена, телекомът е длъжен да плати на Apple за непродадените устройства. През 2013 година това беше малко вероятно, защото търсенето на телефоните все още беше голямо и често имаше недостиг. Някои от компаниите се оплакват, че изискваната от Apple покупка на големи количества устройства ги притиска да отделят по-голяма част от своя маркетингов бюджет за промотиране на iPhone, а това е за сметка на конкурентните устройства.

Отношението на Apple показва колко силно е влиянието на iPhone, защото то й позволява да налага с лекота условията си. Останалите производители обикновено заделят за всеки телеком по-малък брой устройства, отколкото смятат, че могат да продадат, за да могат да намалят инвентарните си наличности. Освен това Apple контролира и субсидиите, които операторите предлагат за устройствата. Така например в Щатите към 2013 цената на iPhone с договор стартира от 200 долара, но всяка година цената на устройствата за операторите се повишава, което ги кара да плащат по-големи субсидии към Apple, посочва източник от американски телеком.

Това поведение не е новост, защото според бившия директор в Nokia Тони Тойка преди години и финландците са използвали пазарната си позиция, за да упражняват подобен контрол над телекомите: "Когато операторите не искаха да дават пари за ТВ реклами на новите ни продукти, просто им казвахме, че ще заделим повече устройства за конкурентите, които са готови да инвестират повече в маркетинг." По този начин компанията винаги е успявала да наложи желанията си, но както знаем, съдбата се обърна и е повече от сигурно, че HMD Global, която сега стои зад телефоните Nokia, няма тази сила над операторите.

Позициите на Apple съще се разклащат. През последните години продажбите на iPhone се забавиха и стабилизираха около едно ниво, което накара Apple да спре да съобщава за продадените бройки. Намаленото потребителско търсене до някаква степен отслаби и силата на телефона на масата на преговорите, така че може би е време за по-голяма промяна в отношенията с телекомите. Затова и от жалбата на БТК може да има някакъв ефект, защото КЗК е националният орган по конкуренцията, който сътрудничи с Европейската комисия и другите национални органи по конкуренцията на държавите членки на Европейския съюз.

Ако и други регионални регулатори сезират ЕК, мобилни оператори подадат официални жалби, а Комисията намери основателни аргументи за злоупотреба с господстващо положение, това може и да доведе до старт на антитръстово разследване. Струва ни се, че вероятността за това е много малка, но максималната глоба в случаите за злоупотребили с позицията си компании е в размер на до 10% от глобалните им приходи за последната финансова година. През миналата година Apple отчете приходи от 265.5 милиарда долара, така че евентуална глоба може да е сериозна. Рядко обаче санкциите достигат максимален размер, а освен това следват продължителни процедури на обжалване.

През миналата година ЕК например наложи на Google рекордната глоба от 4.34 милиарда евро заради практиките на компанията около Android. Преди това тя беше глобена с 2.4 милиарда евро заради нарушаване на европейските антитръстови правила и злоупотреба с пазарна доминация по отношение на търсенето в интернет. И в двата случая обаче глобите дойдоха сред продължили години разследвания, така че дори и ЕК да установи, че Apple нарушава европейските регулации, това няма да стане толкова бързо.

Оферти на деня

 • Моля фена който го изритаха от ментел да не се обажда!И без това вече не може да си позволи да си плаща фенщината ;) Преди да дрънкаш глупости, първо се образовай поне малко и не пиши за неща, за които очевидно не разбираш. Едонствено самочувствието ти е голямо, иначе мозъчния ти капацитет е кръгла 0(зеро)
  Apple_fan
 • -
  npet
 • Моля Ви, не сравнявайте Apple с Porsche. По-доброто сравнение е с VW или в по-лошия случай с Tesla. Ама Apple нито са най-добрите в качеството, нито в нищо друго камо ли софтуер-но. Започнаха да си плащат собствените си магарии от ограничаващата им политика спрямо клиента. Всичко е до време. Не са това, което искаха но не успяха да бъдат-НОМЕР ЕДНО!
  maniaka_slr
 • Никой не може да ме накара на сила да си купя продукт на Apple, освен ако Аз не желая. Ако Аз реша да не си купя устройство на Apple, това означава че Apple губят освен от непродаденото устройство и от непродадените софтуерни продукти, тъй като има алтернативи на всички техни продукти. Те това го знаят много добре и в последните две години го усещат по продажбите си, така че ще се коригират или ...... Nokia.
  А Ванката ти даде точен пример с монопол.
  StaniOS
 • Лично за мен пример за истински монополист са Топлофикация София. Не можеш да се откажеш напълно от услугите им и дори ги унаследяваш, като истински феотдали. Ама това е друга тема...
  Ванката
 • Моля фена който го изритаха от ментел да не се обажда!И без това вече не може да си позволи да си плаща фенщината ;)
  AVKansazov
 • Свали си капаците и престани да се правиш че не разбираш за какво става дума!Епъл са абсолютен монополист и си позволяват да извиват ръцете на клиентите си и всички търговци които искат да търгуват с тяхната стока - ако не им играят по правилата са вън.Примерно защо само при тях за 2-ра година гаранция трябва да си плащаш, ако телефонът се повреди фабрично ти го сменят не с нов а рециклиран? Ти изобщо знаеш какво точно означава монопол или просто пишеш нещо?
  Apple_fan
 • Свали си капаците и престани да се правиш че не разбираш за какво става дума!Епъл са абсолютен монополист и си позволяват да извиват ръцете на клиентите си и всички търговци които искат да търгуват с тяхната стока - ако не им играят по правилата са вън.Примерно защо само при тях за 2-ра година гаранция трябва да си плащаш, ако телефонът се повреди фабрично ти го сменят не с нов а рециклиран?Че за всеки ремонт извън гаранцията ти дерат кожата с нелогично скъпи цени, че си позволяват да налагат ограничения(номера "ако мине" с батерията да кажем) с цел да те принудят да си купиш нов телефон или да ползваш само техните сервизни центрове въпреки че стария иначе би ти вършил още работа.И не ми вади шаблони че искали само най-доброто и затова и разни други оправдания за пред овците.
  AVKansazov
 • Тогава защо искаш iOS устройство от друг производител?
  Логиката е абсолютно същата като с Dacia.
  StaniOS
 • Тъпо сравнение... все едно да напишеш че искаш P30 pro ама произведен от Нокия.Не сравнявай домати и пържоли.
  AVKansazov
 • Според Вас трябва ли да има опция да си вземеш Carrera GT от Dacia?
  StaniOS
 • [b]за злоупотреба с господстващо положение[/b]

  Ко, не!
  Епъл не са монополист, нито най-продаваната марка телефони. При този факт, тезата издиша.
  Сравнението с Андроид/Гугъл е неуместно, защото те са монополист и държат 80% от мобилния ОС.
  Виваком са по-големи от Технополис и Техномаркет, но въпреки това вторите продават Епъл телефони.

  Статията е без факти и цифри. Даже не е ясно каква е драмата и на кого.
  Посочиха вече, че Андроид е ОС, използвана от десетки фирми на стотици телефони, докато при Ябълката е една фирма и една ОС 😉
  Боби13
 • Я стига!Андроид може и да държат но не са монополисти защото имаш избор докато при епъл нямаш никакъв и те ти диктуват правилата ако искаш тяхно устройство защото няма кой друг да ти предложи алтернатива на тяхното.Точно злоупотреба си е.
  AVKansazov
 • -
  npet