БТК вече има нов мажоритарен собственик

VIVACOM има нов собственик и това е групата Ел Ай Си 33 (LIC33), обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение, пише вестник “Дневник” като се позовава на съобщение на компанията до БТА. Групата придобива дялове и в други български компании, но засега не се посочва кои са те. Според изявлението предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки.

Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 милиона евро. Транзакцията трябва да бъде одобрена от регулаторните власти и новите инвеститори вече работят по рефинансирането наред с преструктуриране с цел да се стабилизира положението, се посочва в съобщението. Според информация на "Капитал" акционери в БТК са Цветан Василев (с малко над 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (с малко над 33%) и кредиторите на компанията (с останалите проценти).

Източник

 • Ооо,абсолютно не е така.Много от хубавите програми по онова време на Глобул са премахнати.И не само това.Валидността на предплатените им карти е променена до краен предел.Премахнаха смсите и ммесите си от основните им програми.Премахнаха програмата им за тинейджъри.Премахнаха отстъпките им към лоялните абонати във фактурите както и отстъпката за отказ от хартиена фактура.Имаха програма с тарифиране 60 първоначално и после на секунда.Обхвата на мрежите им е в пъти по зле отколкото преди.Информацията в сайта им е в пъти по зле от преди.Спасителните им планове за задържане на абонати от 1.20 и 2.40 също ги няма.И още много,много,много други неща да не изброявам сега поради липса на време.:S
  mikon
 • " Плъховете напускат кораба"Може ли да обясниш по подробно?
  rokitu
 • Това от една година беше ясно, че ще стане. Не трябва да се забравя и фактът, че терминирането падна + падането на еврото. Не само мобилните оператори, но и банки са предприели същите мерки. Плъховете напускат кораба.
  borusiq
 • Нов собственик и 900 милиона евро задължения до момента. Честито :D
  Воден-дух
 • Всъщност агресивните предложения на VIVACOM бяха с цел бързо натрупване на максимален брой клиенти, за да са по-атрактивни за потенциалните купувачи и очевидно това е свършило работа. На останалите оператори не им оставаше друг избор освен да ги последват в намаляването на цените.
  chilko
 • [Quote]Нищо добро няма да доведе тази смяна на собственост.Глобул е ясен пример за това.Очаквайте кофти планове и слаби оферти [/Quote] Теленор в момента има чудесни планове! Пуснаха ги със закъснение, но в момента ги има. И трите оператора към днешна дата предлагат планове за всеки вкус!
  Вито
 • Нека първо да разберем КОЙ е продал - дали е Цветан Василев, дали е Милен Велчев или някой от тях плюс другите акционери :S Цветан Василев търсеше купувач, Велчеви също май имаха желание да напуснат БТК.
  zazabg
 • Аз пък се чудех каква е тази истерия от мобилните оператори за нови планове, а то каква била работата. Ще видим накъде ще задуха вятъра. :)
  Swabhav
 • Мда, фондовете никога нямат дългосрочни планове и винаги са най-алчни - рядко потребителите са видяли нещо добро от такъв вариант. Трябва си телеком да е собственикът, за да има поне минимална заинтересованост за техническа база/оферти/клиенти.:)
  mkpetrov
 • Нищо добро няма да доведе тази смяна на собственост.Глобул е ясен пример за това.Очаквайте кофти планове и слаби оферти :|
  mikon
 • при Глобул минаха 2 години...
  Paffkata™
 • http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/03/18/2494542_neizvestniiat_investitor_lic33_e_noviiat_majoritaren/ Ето тука има малко повече инфо, пуснах го в темата за офертите на Вивата. Дано дойдат нови планове/телефони, но осъзнавате, че това няма да стане от днес за утре. Поне 1 месец ще мине преди видимо раздвижване, така мисля.
  snookybg
 • Нищо добро не очаква Виваком с новия собственик.Единственната цел на подобен род фондове е да вдигнат компанията в най-кратки срокове и да я препродадат с печалба.За потребителите предполагам ще има само негативен ефект.Да не говорим,че този фонд се е пръкнал от нищото и никъде няма информация за него.
  Johnniie
 • Пише,че са от ЕС не вярвам да са Руснаци
  Диян
 • Интересно е КОИ са мистериозните инвеститори. Да не се окаже, че са руснаците от ВТБ.
  chilko