Clubhouse с нови конкуренти от Telegram и Facebook

Clubhouse с нови конкуренти от Telegram и Facebook

Хитовата социална мрежа, базирана само на глас, Clubhouse изглежда събира армия от конкуренти, които искат да предложат същото. След като Twitter вече са в напреднал стадий на развитие на Spaces, стана ясно, че Telegram и Facebook също работят по клонинги на Clubhouse.

Най-новата бета версия на Telegram очевидно предлага възможност за стартиране на гласови чатове в съществуващите канали. Ако стартирате такъв разговор, той ще може да се слуша от други хора в канала, като ще можете да изпращате отделни линкове за говорители и слушатели. Също така в случай, че някой слушател иска да говори може да “вдигне ръка”, с което да иска позволение.

Чисто визуално новите функции приличат малко повече на Twitter Spaces, отколкото на Clubhouse, но и тук има допълнителна функция. В Telegram потребителите ще могат да записват гласовия си чат и да споделят записа в канала като аудио файл. Това е невъзможно в Clubhouse и позволява така да се записва нещо близо до подкасти.

Telegram все още не са обявили функцията официално, вероятно защото е в ранна бета версия. Ако използвате бетата на Telegram би трябвало да можете да изпробвате функцията след ъпдейт.

 

Очевидно Facebook също работи по конкурент на Clubhouse, който ще бъде част от Instagram. Наскоро изтече макет на потребителския интерфейс, който показва как може да изглежда функцията. От него разбираме, че вероятно ще можем да споделяме стаите като линк чрез Messenger, в пост или в група.