Електрическите тротинетки предизвикват европейските регулатори

Електрическите тротинетки предизвикват европейските регулатори

Електрическите скутери (тротинетки) стават популярен начин за придвижване на много места в Европа, а масовото им използване вече предизвиква регулаторите на фона на увеличаващите се инциденти, включително и такива с фатален край. В Германия например се опитват да наложат "ясни" и "обвързващи" закони, а властите ще трябва да решат дали скутерите ще могат да се движат по пътя, велосипедните алеи или тротоарите.

Според BBC се оказва трудно да се определят безопасните места за придвижване на задвижваните от електрически мотори превозни средства – както за техните потребители, така и за околните. В десетки градове по света вече има хиляди скутери, които могат да се наемат през различни приложения за споделено пътуване. В Париж вече има над 15 000 такива устройства, а според Deutsche Welle до края на годината в Кьолн се очаква да има 40 000 скутера.

Популярността на електрическите тротинетки е свързана и с по-слабото им въздействие върху околната среда спрямо другите методи на транспорт. Бумът в употребата им обаче хвана властите неподготвени, а производителите не са задължени да инсталират определени функции за безопасност – някои скутери например имат само една спирачка и спирането им при висока скорост може да е трудно. От началото на миналата година в Европа са отчетени поне 11 смъртни случая, свързани с електрически тротинетки. Пътните инциденти са стотици.

Много европейски страни позволяват употребата на електрическите превозни средства, а наскоро те бяха разрешени и в Германия. Законите на Обединеното кралство и Ирландия обаче все още забраняват употребата им по тротоари и пътища, а единственото място, където могат да се карат, са частни имоти с разрешение на собственика. Който ги кара на други места рискува глоба от 300 паунда и отнемане на 6 точки от шофьорската книжка.

В Швеция скутерите, които развиват над 20 км/ч, не могат да се карат по велосипедните алеи. В Париж беше въведена глоба от 135 евро за каране по тротоари и 35 евро за паркиране пред входове и блокиране на тротоари. В Белгия моторизираните превозни средства могат да се карат от всеки на над 18-годишна възраст, като попадат под същите закони като велосипедите, а максималната скорост беше увеличена от 18 км/ч на 25 км/ч. В датската столица Копенхаген се обмислят мерки, които да ограничат броя на паркираните в определени зони на града скутери.

София също се готви за навлизането на услугите за споделено ползване на скутери. Вече са определени 157 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки в синя и зелена зона, а по-късно се предвиждат и около 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове, където да се оставят. Появи се информация, че се обсъжда споделените тротинетки да бъдат регистрирани за проследяемост и безопасност на движението.

Предстои да се определи и максималната скорост на движение на този тип превозни средства, която ще бъде определена на национално ниво. ДА „Безопасност на движението по пътищата“ смята, че тя трябва да е не повече от 20 км/ч. Обект на контрол вероятно ще бъде и минималната възраст за водачите на електрическите тротинетки. Предложението на ДАБДП е тази възрастова граница да бъде 14 години с възможност за допълнително ограничаване на максимално допустимата скорост на движение на 12 км/ч до навършване на 16 г.

Източник: BBC

Оферти на деня