ЕС се кани да обвини Apple в антитръстови нарушения

ЕС се кани да обвини Apple в антитръстови нарушения

Европейският съюз се подготвя през следващите седмици да повдигне за първи път антитръстови обвинения срещу Apple, което ще притисне компанията да промени правилата, по които работи App Store. Според източници на Reuters и Financial Times реакцията на ЕС е следствие от сигнал на стрийминг услугата Spotify, която преди време се оплака, че Apple прибира 30% от абонаментните такси и й забранява да уведоми потребителите, че има и други начини за плащане.

Шведската компания твърди, че Apple Music може да предложи по-ниска абонаментна цена, защото плащанията в нея са освободени от комисионата от 30%. За да компенсира това, на Spotify се наложи да повиши цената на абонамента, което обаче я постави в неизгодна позиция спрямо услугата на Apple. Според Reuters Европейската комисия може да изпрати преди лятото изложение със своите доводи, които очертават нарушенията в правилата на ЕС.

Разследването е едно от четирите, които миналата година ЕС отвори срещу Apple. В останалите се проучват правилата в App Store за конкурентните приложения, за електронни и аудио книги и за условията на системата за разплащане Apple Pay.

Натискът на антитръстовите регулатори върху доходоносния бизнес с дигитални услуги на Apple се засилва. През последното тримесечие на миналата година те донесоха на компанията 15.8 милиарда долара приходи и така се наредиха на второ място след iPhone.

Вчера и английските власти обявиха антитръстова проверка на Apple, в която ще проучат дали компанията злоупотребява със своята доминираща позиция при разпространението на приложения за iPhone и iPad и налага несправедливи условия на разработчиците.

Apple твърди, че нейната система гарантира сигурността и опазването на личните данни на потребителите, а освен това позволява на независимите разработчици да получат достъп до същите инструменти, които се ползват и от големите компании. Критиците обаче смятат, че компанията налага правилата избирателно и събира прекалено големи комисиони.

В момента Apple изисква приложенията, които продават дигитално съдържание през App Store, да ползват нейната билинг система. Това означава, че компанията задържа 30% от приходите като комисиона. Делът пада до 15% след година, но пак е висок за услугите с минимална норма на печалбата. В резултат, много от компаниите изключиха опциите за покупки в приложенията или пък прехвърлиха финансовата тежест върху потребителите чрез увеличаване на цените.

Източник: FT, Reuters