Spotify подаде антитръстова жалба срещу Аpple в ЕС

Популярната шведска услуга за стрийминг на музика Spotify обяви, че е подала жалба в европейските антитръстови регулатори срещу Apple, в която твърди, че американците нечестно ограничават конкурентите на тяхното музикално предложение. Според Spotify контролът на компанията над App Store лишава потребителите от избор и пречи на конкурентните услуги за сметка на стартиралата през 2015 Apple Music. В жалбата централно място заема делът от 30%, който Apple прибира от всички абонаменти, които са направени чрез нейната система.

Според представител на Spotify компанията е била притисната да използва билинг системата през 2014, а след това е била принудена да увеличи цената на месечния абонамент от 9.99 на 12.99 евро малко преди старта на Apple Music, която предложила цена 9.99 евро. След това Spotify спряла да ползва системата на Apple, което означава, че потребителите могат да преминат към абонамент индиректно - например през компютър.

Според правилата на App store приложенията със съдържание не могат да включват бутони или външни връзки към страници с продуктова информация, промоции или отстъпки, а освен това имат трудности при отстраняването на бъгове. Такива ограничения няма при Android. Заедно с това гласовият асистент Siri не може да стартира песни от Spotify, а освен това Apple не е позволила на шведите да пуснат приложение за Apple Watch.

Компанията стартира и специален сайт, посветен на нечестното поведение на Apple, който включва и видео, разясняващо практиките на компанията. В интерес на истината този т.нар. "данък Apple” е проблем за всички компании, които искат да продават абонаменти през App Store и много от тях (например Netflix) също избраха да не ползват системата на Apple, за да не повишават цената на услугата.

Източник: Spotify

 • Между другото модът на Spotify от 4pda пак работи без premium. Също към chromecast audio се стриймва без проблем.
  tzincbg
 • Не знаех, мерси.
  tzincbg
 • Добре де, нали и Google прибираха 30%, защо трябва да е по-скъпо за IOS? Изглежда, че google от тази година са намалили таксата до 15 процента за потребители, които са използвали услугата в продължение на 12 месеца.

  https://support.google.com/googleplay/android-developer/answer/112622?hl=en
  Leo Kolev
 • Добре де, нали и Google прибираха 30%, защо трябва да е по-скъпо за IOS?
  tzincbg