Essential си търси купувач, прекратена е разработката на PH-2

Според информация на Bloomberg, Essential са прекратили разработката на следващия си смартфон, който вероятно щеше да се продава под името PH-2. В същото време компанията на Анди Рубин проучвала възможностите да намери купувач и имало интерес от поне един потенциален инвеститор. Дискутираните опции били продажбата на цялата фирма или само на продуктовото портфолио, патентите или бъдещите продукти. Съществувала и опция техническият екип, в който влизат бивши служители на Apple и Google, също да бъде част от евентуална сделка.

Информаторите на Bloomberg твърдят, че в момента е замразена всякаква работа по смартфони, а целият ресурс на Essential е насочен към нов умен продукт за дома, който трябва да се появи през следващата година. Според Bloomberg към момента са продадени поне 150 000 телефона на Essential и драстичното редуциране на цената, която в момента вече е 499 долара, не е довело до очакваните резултати. Не е изключено компанията да потърси друг партньор за производството на ново устройство вместо Foxconn. Така Essential ще излезе от сложния процес на разработка, но ще остане на пазара на смартфони.

В същото време изданието The Information се е сдобило с писмо на Анди Рубин, в което той твърди, че Essential работят по набирането на капитал от банки и че действително се водят разговори за придобиване. Той обаче категорично отрича слуховете за закриване на фирмата, а в коментар на статията на Bloomberg заявява, че тя би могла да окаже негативно влияние върху опита за осигуряване на свежи финанси.

Източник: Bloomberg, The Information