HMD Global ще съхранява данните за телефоните Nokia в Европа

HMD Global ще съхранява данните за телефоните Nokia в Европа

Компанията HMD Global, която стои зад телефоните с марката Nokia, обяви, че в партньорство с консултантската фирма CGI и с Google Cloud ще премести центъра за събиране на данни за своите продукти в Европа. Става дума за данните за активацията и работата на устройствата, които вече ще се пазят в центъра за данни на Google Cloud в Хамина, Финландия. HMD Global посочва, че, като ползва технологиите за анализ на данни и машинно обучение на Google Cloud и опита на CGI в облачните услуги и обработката на данни, ще може да анализира по-добре информацията в полза на потребителите на телефоните й.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Първите смартфони Nokia, които ще съхраняват данни в новия център, са Nokia 4.2, Nokia 3.2 и Nokia 2.2, а по-старите модели ще бъдат мигрирани, след като получат ъпдейт до Android Q – този процес ще започне по-късно през годината и ще завърши през 2020. Според компанията смяната на центъра за данни става, за да се отговори на европейските изисквания, включително на регулации като Общия регламент за защита на данните (GDPR). Този ход би трябвало да се отрази положително на потребителското преживяване на собствениците на телефони Nokia, като подобри скоростта и точността на доставяните подобрения на устройствата.

През пролетта HMD Global беше част от малък скандал, след като стана ясно, някои устройства на компанията от Норвегия пращат данни в Китай. Тогава компанията заяви, че не е споделяла лични данни с трети страни, и призна, че е имало проблем с една партида устройства, но той вече бил отстранен. HMD Global уточни, че в партида от телефоните е бил инсталиран клиент за активация, който е бил предназначен за друга страна – в случая Китай. Тези телефони се опитали да пратят информация за активацията до съотвения сървър в страната. Всичко беше оправено със софтуерен ъпдейт.

Източник: HMD Global

  • Добре, сега местят сървърите си в Европа, а до сега къде са били? В братски Китай?
    board