Folding@Home отчита наплив от потребители в борбата с коронавируса

Инициативата Folding@Home също се присъединява към усилията в борбата срещу новия коронавирус. За целта е създаден отделен проект, в който могат да се включат участниците в общността. През изминалата седмица стана ясно, че наличната изчислителна мощ на платформата е достигнала 470 петафлопа.

Това е повече от тази на най-мощните седем суперкомпютъра, взети заедно. Преди няколко седмици към него се присъедини и екипът на Summit, който стои зад едноименния суперкомпютър. През последните седмици се отчита огромен ръст от 1200% на хората, които се присъединяват към Folding@Home, като в платформата са се включили общо 400 000 нови потребители.

Те споделят изчислителната мощ на компютрите си, а съвременните машини разполагат с многоядрени централни и графични процесори, които са подходящи за целите. Включват се и потребители с машини за добив на криптовалути, които са създадени специално за подобни изчисления.

Конкретният проект се занимава със сгъване на протеини, с което може да бъде открит начинът, по който работят вирусните протеини и евентуално да бъдат обезвредени. В случая се използват компютърни симулации за разкриване на подвижните части на протеина.

Наблюдението върху движението на атомите е важно, тъй като дава информация, която не може да бъде открита по друг начин. Екипът на Summit дори вече е открил 77 лекарствени съставки, които могат да помогнат в борбата с вируса.

Източници: Tom’s Hardware, Folding@Home