Foxconn започва процес по възстановяване на производството си в Китай

Foxconn започва процес по възстановяване на производството си в Китай

Наскоро стана ясно, че редица производители в Китай са преустановили временно дейностите си заради избухването на епидемията от новия коронавирус. Сред тях е и ключовият за Apple подизпълнител Foxconn, който по всичко личи започва да възстановява работата си. По данни на Reuters компанията е получила разрешение за отваряне на ключово съоръжение в Джънджоу, но на този етап едва 10% (около 16 000 души) от служителите са се завърнали.

В друг завод, който се намира в Шънджън, все още няма позволение от властите за старт на дейностите. Въпросните две съоръжения изпълняват основната част от поръчките на Apple, а това развитие със сигурност ще доведе до забавяне на доставките за компанията. Trendforce дори намали очакванията си за доставките на Apple през настоящото тримесечие с 10% до 41 милиона смартфона.

Самите Apple обявиха доста широк диапазон на очакваните си приходи за тримесечието поради неяснотите от това как ще се разпространи заразата. Междувременно миналата седмица Huawei обяви, че е възстановила производството на продукти в секторите потребителска електроника и оборудване за телекоми. Samsung също започва поетапно стартиране на производството.

Ръководителите на Foxconn се опитват да договорят с властите възобновяването на дейностите и в други свои предприятия. Конкретно за фабриката в Шънджън е необходимо да бъдат подобрени мерките за защита срещу вируса, за да може тя да бъде инспектирана отново и евентуално да получи зелена светлина. Очаква се това да стане по-късно през седмицата.

От Foxconn заявяват официално, че сигурността на служителите им е главен приоритет, като работят съвместно с властите за осигуряване на необходимите мерки за продължаване на производството. Завръщащите се на работа служители са инструктирани да носят маски, а освен това преминават редовни проверки на температурата и имат специфичен режим на хранене.

По-голямата част от тайванските ръководители са предупредени на този етап да не се завръщат в Китай, а при нужда това става чрез одобрение от председателя на компанията, Ян Лиу. Нещо интересно - Foxconn има фабрика за производство на маски в южната китайска провинция Гуандун, която осигурява тези продукти за хилядите й служители. Плановете са към края на февруари заводът да произвежда по два милиона маски дневно.

Източник: Reuters