Gartner: Доставките на смартфони през третото тримесечие бележат спад

Gartner: Доставките на смартфони през третото тримесечие бележат спад

Ново проучване на компанията за пазарни анализи Gartner показва, че през третото тримесечие пазарът на смартфони бележи спад от 0.4% на годишна база. Според информацията за периода са били доставени 387.5 милиона устройства спрямо 389 милиона година по-рано. Данните на Gartner се разминават с тези на Canalys, която отчете 1% ръст и доставени 352.4 милиона смартфона.

От Gartner отдават негативното развитие на слабото търсене, породено от желанието на потребителите да получат възможно най-висока стойност за парите си. Освен това се наблюдава по-засилен интерес към средния клас устройства за сметка на флагманите. Някои потребители отлагат покупката на ново устройство в изчакване на разширяване на 5G мрежите през 2020.

Чрез фокусирането си в ниския клас, Huawei, Samsung и OPPO отчитат добри резултати за сметка на Apple, която отбелязва спад. Huawei е единственият от петте най-големи производители, който отчита двуцифрен ръст на доставките. Компанията е продала 65.8 милиона устройства, което представлява ръст от 26% на годишна база спрямо доставените през третото тримесечие на 2018 52.3 милиона смартфона.

Силното представяне на Huawei се отдава на китайския пазар, където компанията има 40.5 милиона доставки. Засега това ѝ помага да компенсира забавянето на продажбите на международните пазари, което е причинено от санкциите от страна на САЩ.

Samsung запазва лидерската си позиция и разширява пазарния си дял до 20.4% с доставени 79 милиона смартфона и ръст на годишна база от 7.8%. Анализаторите отдават това на агресивната промяна в портфолиото на корейците в средния и нисък ценови сегменти.

Слабото представяне на Apple продължава и компанията от Купертино отбелязва спад на доставките с 10.7% на годишна база до 40.8 милиона смартфона. Въпреки това се забелязва подобрение на резултатите в Китай и засилен интерес към серията iPhone 11. Интересно е, че доставките на Xiaomi също намаляват до 32.3 милиона телефона (8.3% от пазара). Възможно е това да се дължи на представянето на Huawei в Китай.

Gartner очаква продажбите да се засилят през последното тримесечие особено около големите търговски кампании като Черен петък и Кибер понеделник. Що се отнася до бъдещите предложения, производителите ще трябва да се фокусират върху по-персонализирано съдържание и технологиите с изкуствен интелект (ИИ), за да се представят успешно.

Източник: Gartner

Препоръчани оферти