Пазарът за смартфони отново расте

Пазарът за смартфони отново расте

Пазарът на смартфони показва индикации за възстановяване, като по данни на компанията за пазарни анализи Canalys за третото тримесечие на 2019 са доставени 352.4 милиона устройства, което представлява ръст на годишна база от 1%. Лидер продължава да бъде Samsung, която е доставила 78.9 милиона телефона и има дял от 22.4%, а това е ръст от 11% спрямо същия период на миналата година.

Позитивното развитие за корейците се отдава на агресивната им продуктова политика, успешното представяне на серия Galaxy A, а и на 5G моделите на компанията. Според анализаторите Samsung има предимство в това отношение, тъй като сама разработва чипсета и модемите, които използва. Втората позиция се задържа от Huawei, която се представя доста добре с 66.8 милиона доставки и пазарен дял от 19%, а скокът в доставките на годишна база е с 29%.

Това до голяма степен се дължи на силното ѝ представяне на пазара в Китай. Отчитат се и добри резултати от международния пазар, основно към моделите, които не са засегнати от наложените от САЩ санкции. Най-продаваният смартфон на компанията е P30 Lite с близо три милиона доставки. Третото място се държи от Apple с доставени 43.5 милиона устройства и пазарен дял 12.3%, което обаче представлява 7% спад на годишна база. Челната петица допълват Xiaomi и Oppo с дял от съответно 9.2% и 9.1%.

Източник: Canalys

Препоръчани оферти