Google все пак желае да работи с Huawei

Без съмнение, едно от най-тежките последствия за Huawei от наложените от страна на САЩ санкции е невъзможността на китайците да използват услугите и приложенията на Google в новите си телефони. Това накара компанията да разработи собствена алтернатива на Google Mobile Services (GMS) – Huawei Mobile Services (HMS).

Разбира се, на този етап тя не включва много от познатите на потребителите програми и услуги. Наскоро от Google дори коментираха ситуацията с Huawei, като предупредиха потребителите, че инсталирането на услугите ѝ на устройства, които не са сертифицирани от нея, не се препоръчва.

Сега от интервю за DPA на вицепрезидента за Android и Google Play, Самир Самат, получаваме потвърждение, че компанията е подала искане до американското правителство за продължаване на работата си с Huawei. Той обаче не споделя кога очакват да има решение по този казус, а и то не е в ръцете на компанията. Самат не коментира и възможността за блокиране на неправомерно инсталирани услуги и приложения от сървърната страна.

Подобно разрешение преди време получиха Microsoft например, което позволява на Huawei да използва софтуера на компанията в устройствата си. Интересно е, че главният изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei – Ричард Ю, заяви преди време, че ако имат разрешение за това, от компанията ще разпространят GMS и на серията Mate 30.

Източник: finanzen