Microsoft получи лиценз да продава софтуер на Huawei

Microsoft получи лиценз да продава софтуер на Huawei

В изявление за Reuters от Microsoft потвърдиха, че компанията е получила лиценз за износ на софтуер за масовия пазар към Huawei, което несъмнено е добра новина за китайците, защото ще им позволи да продължат да развиват своята линия от лаптопи. По-рано тази седмица американското търговско министерство обяви, че е издало лицензи на някои компании, което ще им позволи да възстановят продажбите на стоки и услуги към Huawei.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Според представител на администрацията вече са получени около 300 заявления за такива лицензи, а около половината от тях вече са обработени. Половината от тях или четвърт от всички са били одобрени, а останалите са били отхвърлени. Засега обаче не е ясно кои продукти са получили зелена светлина за продажба на Huawei, но източник на Reuters посочва, че част от лицензите са за продажба на компоненти за телефони.

Microsoft не разкрива кои продукти са били одобрени за продажба, но не е изключено да става дума за Windows. Междувременно Huawei очаква с нетърпение подобен лиценз да получи и Google, за да може да ползва нейните продукти и услуги в своите нови смартфони. Без тях и достъпа до Play Store устройствата биха се продавали трудно на западните пазари, където потребителите са свикнали със софтуера на Google. Това не е проблем в Китай, където телефоните по традиция не включват решенията на Google.

Източник: Reuters