Huawei P20 Pro срещу Canon EOS 5DS R

Продажбите на Huawei P20 Pro в България започват в началото на следващата седмица, а устройството вече успя да се изкачи до върха във фотографската класация на DxOMark и получи награда TIPA за най-добър смартфон. Ако се питате дали всички суперлативи за камерата на телефона са оправдани, ви предлагаме да разгледате и популярния фотографски сайт PetaPixel, който изправя P20 Pro срещу един от Canon EOS 5DS R. Това е един от професионалните модели на японската компания от последните години, който използва пълноформатен сензор с резолюция 50.6MP и се продава за около 6000 лева без обектив.

Това звучи като много висока летва за преодоляване, но според автора на сравнението, който е закупил P20 Pro за лична употреба, смартфонът на Huawei се е представил по впечатляващ начин. В сравнението е използван обектив Canon EF 24mm f/2.8 IS USM, който добавя още 1100 лева към стойността на тестовата установка, а фокусното му разстояние би трябвало да е сравнимо с 27mm оптиката на P20 Pro, като се вземе под внимание разликата в резолюцията между 40МР и 50МР. И двете устройства са снимали в автоматичен режим. Като цяло авторът на сравнението остава изумен от фотографските възможности на телефона и изтъква способностите му да улавя огромно количество детайли.

При разглеждане на 40МР RAW файловете от телефона се забелязват повече хроматични аберации, но това е следствие от Quad Bayer подредбата на неговия 1/1.7-инчов сензор (много по-голям от останалите сензори в актуалните смартфони). При нея пикселите се намират в групи от 2х2 и улавят по един основен цвят (червено, зелено и синьо), така че може да се получи финално изображение с резолюция 10МР. Подредбата помага и за създаването на качествени HDR снимки, защото половината пиксели могат да снимат с една експозиция, а другата – с друга.

Последното важи, ако сте настроили телефона да осигурява 10МР снимки, а ако снимате в пълната 40-мегапикселова резолюция, губите тази възможност и получавате по-големи снимки с повече хроматични аберации. Ако се абстрахираме от това, P20 Pro улавя детайли, които са съпоставими с тези от Canon EOS 5DS R. Телефонът има и други трикове като създаване на чернобели снимки със специалния 20МР сензор, който няма никакъв Bayer филтър. P20 Pro се представя впечатляващо и при снимане на тъмно благодарение на специалния нощен режим с по-дълга експозиция, без да се ползва статив.

Авторът завършва, че не бърза да се раздели с Canon EOS 5DS R и отново посочва, че качеството на снимките от P20 Pro го е изумило. Според него устройството е ясен индикатор за важността на изчислителната фотография и как това може да стане водещ фактор за успеха на безогледалните фотоапарати. Снимките от тестовете можете да видите в PetaPixel.

Източник: PetaPixel

 • Да, пуснаха ъпдейт и го отстраниха.
  chilko
 • [Quote]Като гледам, обаче, повечето пишещи тук не са изчели текстовете на автора, както и коментарите под статията.[/Quote] Не вярвам никой да не е прочел статията. Всъщност мислех въобще да не отварям новината, след като прочетах заглавието. :D Направих го от любопитство, да видя докъде им стига наглоста. Сега, разбирам да платят на някой фотограф, че да направи обективни сравнения между П20 Про и останалите флагмани, които се оказва, че не отстъпват по качество, но да се стигне до сравнение с дслр е просто смешно. Нали трябва да се напише нещо интересно?! [Quote]Четете, бе, хора, никой никъде не казва, че мобилния апарат "побеждава" DSLR. Кому е нужен тоя хейт към производителя?!?! То лоша реклама няма, та и в случая това сравнение си е свършило работата, гледам...[/Quote] Четеме, четеме... Никой не е казал че е по-добър от дслр, смешното е че го сравняват с дслр. :D Дано поне са му платили добре на тоя. (yes) Това за лошата реклама, че нямало такава не е абсолютно вярно, защото го виждам всеки ден в работата си по един или друг начин. Предпочитам да се рекламирам с добро. :D
  Ванката
 • [Quote]Точно това е реалната цел на Huawei и всички останали компании.70% качеството на снимките на хубав DSLR поне на този етап е абсолютния максимум,като всичко останало са празни приказки[/Quote] Като гледам, обаче, повечето пишещи тук не са изчели текстовете на автора, както и коментарите под статията. Там, човека съвсем добронамерено не веднъж си казва, че няма как да бъде заместен DSLR апарат от който и да е производител на мобилни апарати, но в този аспект P20 Pro се справя не лошо. Четете, бе, хора, никой никъде не казва, че мобилния апарат "побеждава" DSLR. Кому е нужен тоя хейт към производителя?!?! То лоша реклама няма, та и в случая това сравнение си е свършило работата, гледам...
  algor
 • Пишеш небивалици. Убеден съм, че никога не си снимал с DSLR. Нямаш понятие кое е удобно и кое възможно. Добре би било добре да спреш да даваш съвети. С DSLR може да се снима много бързо и с чудесно качесто на изображението. Удоволствието при снимане с DSLR няма нищо общо с щракащия звук на смартфона. По един начин се кадрира на екран, по друг през визьора и обектива.
  kimy
 • Точно така, сравнение не може, а и няма защо да се прави и в сферата на фантастиката даже. Професионалните апарати са друга категория, специализирани са и нямат обща почва с телефоните. За теглото имах предвид и обективите, защото някои от тях са наистина огромни и доста тежки. Аз не робувам на марки и ми е все тая какво са казали Huawei или дали е техен модела. Търся функционални устройства, които са удобни във всяка ситуация, включително като настройки на автоматично заснимане. Това е задача на производителите да оптимизират както хардуера ,така и софтуера, че да стартираш камерата и да имаш моментален фокус и добра експозиция. И да не губиш момента, който в повечето случаи става на секундата и без време за ръчни и други настройки. Останалото е за професионалистите във фотографията и за тези, правещи пари от нея.
  MEnergy
 • [Quote]Аз съм склонен да получа малко по-ниско качество на снимките за устройство, което мога да нося навсякъде и да побера във всеки джоб, на което отгоре ще ползвам и за изчисления, забавляния, браузване и хиляди други функции.[/Quote] Точно това е [B]реалната[/B] цел на Huawei и всички останали компании.70% качеството на снимките на хубав DSLR поне на този етап е абсолютния максимум,като всичко останало са празни приказки. [Quote]Като повечето производители и Leica купува сензорите си от компании като Sony и STMicroelectronics.[/Quote] Извинявай за офф-топика,но не намирам темата за P20 Рro.Успя ли оправиш проблема с Google Maps-има ли вече решение?
  Walther_BG
 • Камерите в телефоните определено убиха "сапунерките", но за сравняване с професионалната техника и дума не може да става. Така или иначе DSLR-a си е за професионални цели и изкуство... за всичко останало има телефони. Поне аз лично не виждам причина, ако не си сериозно запален по фотографията, да си купуваш фотоапарат. Отделно, че в ръцете на аматьор не е сигурно дали фотоапарата ще снима по-добре от телефона.
  board
 • Само за информация - Sony A7 III с 24-70 f/4 тежи 976 грама. Доста по-малко от посочените 2 и повече килограма. Насторйването също определено не отнема 3 часа. Дори напротив, с горепосочения обектив едва ли ще ти се наложи да сменяш, ако искаш да постигнеш резултатите от P20 Pro. И макар и да е по-лесно да се разхождаш с телефона си, разликата в качеството с full frame апарат е очеизвадна и сравнението е напълно безсмислено. Нека го кажем така: и с Kia Stinger GT можеш да обикаляш по пистата и да получиш известан доза удовлствие, но разликата с някое Ferrari е на лице и това не може да се отрече, макар и второто да е по-скъпо и далеч по-непрактично в ежедневието.
  muamamu1
 • Ето колко е по-добра от 5 годишен телефон http://allaboutwindowsphone.com/features/item/22915_Zoom_PureView_and_more_Lumia_1.php :D Lumia 1020 http://mediafiles.allaboutwindowsphone.com/p20pro/plume3x-1020.jpg P20 Pro http://mediafiles.allaboutwindowsphone.com/p20pro/plume3x-p20.jpg А за сравнението телефон срещу фотоапарат - без думи. Само идиот може да ги сравнява.- (no)(no)
  abando
 • Съгласен, ама не е ли по-добре да имаш 150g нещо, побиращо се в ръката ти, отколкото да мъкнеш с колата 1kg кютюк и още 1 и повече обектив. Аз съм склонен да получа малко по-ниско качество на снимките за устройство, което мога да нося навсякъде и да побера във всеки джоб, на което отгоре ще ползвам и за изчисления, забавляния, браузване и хиляди други функции. Отделно натам са тръгнали нещата. Снимките и от най-скапания смартфон днес са не само ставащи по всеки стандарт, но и нямат сравнение със средния и висок клас фотоапарати (тези без обективите) отпреди 10 г. И над 90% от хората ще предпочетат компактно нещо, за което нямат нужда от раница и транспорт, но което просто ще извадят и заснемат веднага нещото, което искат. А не 3 часа да настройват обективи, стативи, светлини и глупости. Да не говорим за разликите в цената! Браво на Huawei. Дано се включат още производители, че след Нокиа нещата наистина се скапаха и всяка година получаваме претоплена софтуерна манджа с едни и същи сензори и все същата липса на ксенонова светкавица и хардуерни иновации.
  MEnergy
 • Телефона с добра камера си е телефон с добра камера и нищо повече. Още повече че за тези пари може да си купиш фотоапарат който снима по добре и телефон, който ще прави всичко останало не по зле. И не говоря само за Хуявей-я. Все едно да сравняваме джобен пищов със магнум карабина, ама за да е честно - ще стреляме на 10метра :D
  stoneheart
 • Е много изнагляха тия китайци. Ама явно се намират доста балъци да им се вързват на глупостите и да си дават парите за Надеждите от Китай. Просто е,че няма как три дупчици колкото нокът да снимат по добре от един кютюк, пълен с оптика и сервота и...правен специално за това. Па и точно на Канон да се дървят...глупава работа.
  propov
 • Ползвал оптични прибори на Минокс от високия и ниския клас. Бинокъл с третото качество лещи от Лайка е направо супер. Другия прибор е с китайски лещи. Ами разликата , забележима с просто око, е потресаваща. Китаеца като за ентри левъл е без забележки, но има още много, ама много полезно качество над този ентри левъл. Така че когато се рекламират оптика на Лайка, следва да се знае че тази фирма предлага изделия с отлично качество и всякакви китайски боклуци са напълно несъвместими с доказаните възможности на немския производител.
  A4i
 • Заблуждават се децата и заслепените от китайски изделия фенове. Иначе всеки уважаващ себе си фотограф би се смял през сълзи на подобни сравнения. :D Поне аз не познавам такъв, който сериозно да гледа на фотографията от мобилен телефон. (yes)
  Ванката
 • Колегата няколко постове надолу имаше предвид рекламната кампания за камерата , където се твърдеше че системата от лещи в обектива на уауей е правена от Лайка. Оказа се че производителя не е Лайка , а никуму не известен китаец. Оправдаха се че бил сертифициран от Лайка. Сега положението е абсолютно същото. Лайка има заводи в Европа, но лещитр и самия обектив на уауей отново е китайски. Тоя сертификат на Лайка да си го сложат в рамка и да го пазят зорко, че някои може да го обърка с тоалетна хартия и тогава им умря бизнеса без ценния лист хартия.
  A4i
 • Като повечето производители и Leica купува сензорите си от компании като Sony и STMicroelectronics.
  chilko
 • Вито, пак четеш селективно. Казах ти, че на такива ревюта не вярвам, защото сега съм с един от най-оплюваните флагмани във фотографско отношение - XZ Premium. Ако искаш, има тема за снимки и там разгледай колко "зле" се справя: https://www.flickr.com/photos/153899632@N06/ Пък ако искаш вярвай на всичко, което пишат в нета, особено на това как 1020 снимал по-зле от S6 например :D Хайде със здраве, че разводнихме темата с глупости.
  Spikul
 • А дали някой помни скандалът със промоционалните снимки показващи какво "може" камерата при P9, където се оказа, че не са правени от телефона, а от Canon 5D Mk. III DSLR? ;) После след разглобяване на телефона се оказа, че сензорите не са на Leica, а съвсем стандартни сензори след което от Хубавей обясняваха, че софтуерния алгоритъм бил съставен с помощта на хора от Leica. :D От тогава и грам доверие нямам на тази марка с подобни платени смешни сравнения като това от статията.
  foxfury
 • Какво да смалявам бре човек. Казвам ти къде да гледаш сега снимки и на базата на кво инфо твърдя че 20 про бие всички. За 808 имаше доволно ревюта с пълна резолюция. Не че и за хуавея няма, ама няма кой да чете.
  Вито
 • Вито, хайде посмали малко. Доколкото си спомням, фликър чак година след излизането на 808, даде възможност да се качват снимки в пълен размер. Както и да е, аз си казах мнението - много сензори вместо един и липсата на ксенонова светкавица, правят Р20 pro да ми изглежда като претоплена манджа и подигравка с хора снимащи с по-висока резолюция от 10 МР.
  Spikul