Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

След години на усилена работа за налагане на бранда си на пазарите извън Китай и на догонване с големи крачки на основните производители на смартфони, Huawei успя да затвърди мястото си в класацията на най-големите. Компанията не се е отказала от амбициите си да достигне върха и упорито следва стратегията си, а междувременно с постоянство пуска продукти, които неизменно привличат вниманието на потребителите. Тазгодишната серия P20 не прави изключение, но този път нейното въздействие е значително по-голямо, защото в нея попада моделът P20 Pro – устройство с тройна основна камера, което дойде с обещанието да промени начина, по който гледаме на мобилната фотография. Успя ли да го направи? На следващите редове се опитваме да намерим отговор на този въпрос.

Дизайн

Huawei продължава завръщането си към стъклото като материал за изработка на задния панел, което започна с Mate 10 в края на миналата година. Новите модели в серията Р се присъединяват към армията от телефони с конструкция от метал и стъкло, което макар да прави устройствата особено привлекателни, носи и някои неудобства. Така например стъклото се покрива лесно с отпечатъци, може да се счупи лесно при падане или удар, а освен това прави телефоните хлъзгави. Всичко това важи с пълна сила и за P20 Pro, но все пак няма как да отречем, че Huawei е успяла да създаде красив телефон. Устройството стои удобно в ръката, за което помага плавната извивка на задния панел и металната рамка, но не забравяйте да се сдобиете с калъф, за да запазите по-дълго ефектния му вид.

Тази година компанията реши да експериментира с оцветяването на продуктите си и така получаваме няколко интересни цветови варианта, каквито досега не бяхме срещали на пазара на телефони. В резултат на тези опити P20 и P20 Pro се сдобиха с интересни цветови варианти с градиент, които поне засега ги открояват в морето от еднакви устройства. Така например вариантът “здрач” прелива ефектно между виолетово и синьо, а в зависимост от светлината огледалният заден панел може да блесне в десетки други оттенъци. Розовият вариант също изглежда много интересно с преливащи между розово и златисто цветове.

Huawei P20 Pro е с една идея по-дебел от своя по-малък събрат (7.8 мм срещу 7.65 мм) и това все пак се усеща в ръката, защото стъкленият заден панел има по-голяма извивка в краищата и се влива плавно в полираната метална рамка. В същото време стъкленият заден панел на P20 е плосък и има 2.5D заоблени страни, а между него и металната рамка има пластмасов кант. Това са малки детайли, но правят впечатление. По същия начин се забелязва и симетричността на разположението на елементите, която са постигнали дизайнерите на компанията. Така например в долната част на устройството USB Type-C портът и отворите за микрофон и говорител са перфектно центрирани в металната рамка – нещо, което все още не може да се каже за продуктите на Samsung.

Симетрия има и при изрязаната част на дисплея, в която се намират предната камера, сензор за близост и кръгъл високоговорител. Върху дясната страна откриваме бутоните за контрол на звука и за включване, вместо да е набразден има продълговат прорез с червен акцент. Симетрията обаче липсва върху задния панел, защото компанията е решила да премести тройната основна камера в единия ъгъл, а освен това е разположила надписите по дългата страна, така че устройството да добие вид на фотоапарат. За камерата ще стане дума след малко. Върху предния панел с 2.5D стъкло откриваме 6.1" OLED дисплей и продълговат сензор за отпечатъци, а върху горната страна е поставен инфрачервен порт за контрол на различни устройства, какъвто липсва в P20. Стандартен жак за слушалки липсва, но в комплекта на телефона има необходимия адаптер. За щастие, Huawei е решила да не добави в адаптера DAC, както това правят Google и HTC, така че с телефона работят и евтините адаптери. Безжично зареждане също липсва въпреки наличието на стъклен заден панел – тази екстра е оставена за скъпия модел с логото на Porsche Design. За разлика от по-малкото устройство в серията, P20 Pro е водоустойчив като покрива изискванията на сертификата IP67.

Дисплей

За разлика от P20, който има 5.8" LCD дисплей, P20 Pro предлага 6.1" OLED панел със същата резолюция (2240 x 1080 пиксела) и съотношение (18.7:9). Панелът е изрязан в горната си част, което става една от отличителните черти на тазгодишните смартфони с Android, но за разлика от решението на iPhone X не предлага технология за лицево разпознаване. Много потребители смятат, че това е ненужна добавка, но в същото време наличието й позволява сериозно намаляване на рамките в горната част на екрана, а останалото място от двете страни се запълва от системната лента с разнообразна сервизна информация. Ако изрязването ви притеснява, винаги може да го скриете с черна лента, която заради OLED технологията е наистина черна и се слива с черната рамка на дисплея.

Игри или други приложения обикновено не ползват допълнителната част от дисплея и също я скриват. В допълнение в настройките на телефона има секция, в която да контролирате кои приложения се показват на цял екран и кои не, но с навлизането на издължените екранни съотношения през последните месеци все повече приложения бяха обновени за работа с тях. Разбира се, Huawei можеше да последва примера на Xiaomi, като постави предната камера под дисплея, но компанията е решила да се спре на изрязан панел. Трябва да свикваме с това, защото тази дизайнерска ексцентричност вече се поддържа и в следващата основна версия на Android. Що се отнася до дисплея той осигурява характерните за OLED панелите висок контраст, ярки цветове, и високи ъгли на видимост, макар че при гледане под екстремен ъгъл се забелязва лека промяна в цветовете.

Съотношението на дисплея 18.7:9 създава издължена форма, която прави телефона удобен за употреба с една ръка, а освен това и ширината на рамките е свита. Резолюцията на дисплея може и да изглежда ниска на фона на 4K панелите, които някои производители започнаха да добавят в телефоните си, но според нас е напълно достатъчна за осигуряване на детайлно изображение и гарантиране на по-ниска консумация на енергия. Подобно на P20 и тук е добавена възможност за персонализиране на цветопредаването на дисплея, а освен това откриваме опцията за промяна на цветната температура според околната светлина. Включена е и опция за тъмна тема на интерфейса, което би трябвало да помогне за спестяването енергия заради OLED технологията на панела.

Хардуер и батерия

В хардуерно отношение P20 Pro не се различава много от Mate 10 Pro – отново разчита на осемядрения чипсет HiSilicon Kirin 970 в комбинация с 6GB RAM и 128GB вградена памет без опция за увеличаване. Една от основните отличителни черти на Kirin 970 е вграденият в него специализиран NPU (neural processing unit) чип – блок, който се грижи за ускоряването на задачи, използващи изкуствен интелект. По-важното е, че P20 Pro работи много бързо с плавни анимации (един от последните ъпдейти добави ефектна анимация за отваряне и затваряне на приложенията), бързо зареждане на приложенията и безпроблемно превключване между намиращите се във фонов режим.

Всичко това се захранва от батерия с капацитет 4000 mAh, която е като тази в Mate 10 Pro, но сякаш осигурява по-дълго време на автономна работа. Компанията е добавила своята технология за бързо зареждане, но както споменахме, няма опция за безжично. И все пак, ако животът на батерията в един телефон е от по-голямо значение за вас, P20 Pro със сигурност ще ви допадне. Устройството спокойно може да осигури два дни на автономна работа, като често в края на първия ден от нашите тестове оставаше с около 50% енергия. Откъдето и да го погледнем, това е отлично постижение и добра новина за всички, които обичат да използват активно възможностите на своите смартфони, без да се притесняват за батерията. За пестене на енергия помагат тъмната тема на интерфейса и опцията за намаляване на екранната резолюция.

Софтуер

Както и в P20, и тук операционната система е Android 8.1 с интерфейс EMUI 8.1, а с изключение на опцията за тъмна тема и различната функционалност на приложението за контрол на камерата разлики почти няма, затова ще добавим написаното за P20.

Ако сте виждали EMUI 8.0, вече знаете какво да очаквате, защото във визуално отношение промените не са много. Отново можете да персонализирате изгледа чрез стотици теми и тапети, които са налични за изтегляне от интернет, а ако предпочитате инсталираните приложения да са в отделна секция, винаги можете да активирате тази опция – по подразбиране всичко се намира върху основния екран. С дръпване надолу върху основния екран активирате функция за глобално търсене в съдържанието на телефона (приложения, контакти, съобщения и т.н.), а освен това има възможност за сканиране на баркодове или за визуално търсене на предмети в сайта на Amazon. Можете да промените и анимациите в интерфейса, но това едва ли ще изненада някого.

Компанията е добавила функция за отключване чрез лицево разпознаване, като се ползва предната камера, която, макар и да не е толкова сигурен начин за защита, работи изключително бързо дори и при намалена осветеност. Можете дори да укажете на телефона да се активира при повдигане – при това се извършва и лицево разпознаване, така че получавате почти мигновен достъп до устройството. Лицевото разпознаване се ползва и за осигуряване на достъп до съдържанието на нотификациите върху екрана в заключено положение. Като цяло интерфейсът, макар и различен от стандартния за Android, е изчистен и значително по-приятен от по-старите издания, но някои функции са поставени на нелогични места в настройките. За щастие, пълните опции Google Smart Lock най-сетне се появиха в менюто с настройки, защото доскоро Huawei предлагаше само една от тях.

В EMUI 8.1 отново са налични екстри като режим за връзка с монитор, клавиатура и мишка с обикновен USB-C към HDMI адаптер, който показва специално оптимизиран компютърен интерфейс; опция за запис на ставащото върху екрана; възможност за извършване на различни действия чрез докосване с кокалчетата на пръстите; опция за ползване на две копия от едно и също приложение; заключване на съдържание и приложения и създаване на защитена зона с отделен набор от приложения, в която се влиза чрез парола или различен пръстов отпечатък. Устройството включва поддръжка и за платформата на Google за добавена реалност ARCore, което отваря много възможности за забавления с допълнително съдържание. P20 Pro включва и предварително инсталирани приложения от Booking.com, Facebook и Amazon, но те могат лесно да бъдат премахнати.

Huawei е добавила и много свои приложения, които няма как да бъдат деинсталирани, но пък те се оказват полезни. Така например Phone Manager се грижи за поддържане на телефона в добра форма, като изчиства ненужните файлове, контролира потреблението на мобилни данни, сканира за вируси с технология на Avast и се грижи за оптимизиране на живота на батерията. Галерията предлага възможност за автоматично категоризиране на снимки и видео по различни критерии, като се ползват ИИ възможностите на чипсета, а освен това има инструменти за създаване на резервни копия на информацията, достъп до поддръжката на Huawei за клониране на данните и прехвърлянето им към телефона от друг модел или от P20 в друго устройство.

Сред новите технологии в EMUI 8.1 е и Huawei Share 2.0 за бързо прехвърляне на снимки и файлове между телефоните на компанията и компютри, като се ползва Wi-Fi. Сред екстрите откриваме и технологията Dolby Atmos, която създава обкръжаващ звук при ползване на слушалки. За разлика от P20 устройството предлага стерео говорители, които осигуряват ясен звук, който е значително по-плътен от този в Mate 10 Pro, което се дължи на по-доброто възпроизвеждане на ниски тонове от говорителя в долната част на корпуса. Подобрение има и при силата, но то не е толкова голямо, както при качеството на звука.

Камера

 Стигаме и до камерата, която е основният фокус в телефона и показва с какви бързи темпове китайската компания успява да надгради продуктите си. Основната камера комбинира цели три сензора, а сред тях има и 40-мегапикселов с размер 1/1.7” (приблизително 7.76 x 5.82 мм), което е изключителна рядкост при смартфоните. Въпросният RGB сензор е с бленда f/1.8, а освен него откриваме 20МР монохромен сензор с бленда f/1.6 и 8МР RGB сензор с телефото оптика (f/2.4) и оптична стабилизация. Добавена е и LED светкавица и сензор за определяне на цветната температура на сцената. По-впечатляващ е начинът, по който трите камери с логото на Leica работят в синхрон, макар че не липсват и недостатъци.

Подобно на Mate 10 Pro и на другите модели в P-серията, монохромният сензор осигурява данни за контраста, които се комбинират с информацията от основния сензор за получаване на финални кадри с повече детайли и по-голям динамичен диапазон. Третият сензор осигурява възможност за 3х оптично приближение, а като се добавят данните от монохромния сензор, се постига 5х хибридно приближение, което е комбинация от оптично и цифрово, но като цяло осигурява по-добро качество от стандартното цифрово. В идеалния случай е най-добре да се придържате към 3х приближението, но е добре да знаете, че винаги можете да приложите още малко, без да съжалявате за крайния резултат. Активирането му става с натискане на бутона върху екрана или пък с ползване на слайдера, но преди да снимате, трябва да внимавате за едно характерно избистряне на картината, което показва, че вече се ползват телефото оптиката и оптичната стабилизация.

Всичко това се съпътства от система за автофокус, която комбинира няколко метода, които се прилагат според конкретните условия – фазова детекция, измерване на дълбочината, контрастна детекция и лазерен автофокус с нов сензор за по-голям обхват. Всичко работи както се очаква от него и по време на тестовете не срещахме никакви проблеми с фокусирането – то е почти мигновено. Тази година компанията е включила 4D предиктивен автофокус, който показва в реално време къде върху движещите се обекти пред обектива е попаднал фокусът. Камерата се управлява чрез приложение с нов интерфейс, в който преминаването между различните режими става с хоризонтално плъзване.

P20 Pro разчита на изкуствен интелект, за да разпознае сцената и обектите в нея и да подбере подходящите настройки. Технологията се казва Master AI и може да определи в реално време 19 различни категории, но за всяка от тях има различни подкатегории – например тип храна или пък порода куче. Така при снимане камерата може да идентифицира сцената пред себе си – цвете, залез, куче, котка, зеленина, храна, човек и т.н. Всичко става в реално време, като се разчита на NPU чипа в Kirin 970. Резултатите са снимки със силно подсилени цветове и висок контраст, които са подходящи за споделяне в социалните мрежи, но като цяло са далеч от реалността. Така например при разпознаване на зеленина растенията стават нереално зелени, а при откриване на небе то става много по-синьо, отколкото реално е. Ако се засекат хора, се активира портретен режим, който отделя лицата от фона чрез прилагането на боке ефект.

Предложенията от изкуствения интелект могат да се изключат с натискане на знака Х до името на избрания режим, а ако го направите няколко пъти, телефонът ще научи предпочитанията ви и няма да ви досажда повече.  Освен това функцията Master AI може да се деактивира напълно, ако искате да получите по-естествени снимки. Тя така или иначе не е активна в професионалния режим, който дава контрол над различни параметри на снимане и поддържа запазване на кадрите в RAW формат за последваща обработка. Изкуственият интелект може да помогне и с композицията, като например покаже нивелир и така ви напомни да изправите хоризонта, или пък при снимане на група хора ще подскаже да оставите малко пространство около тях за по-естетичен резултат.

По подразбиране P20 Pro прави снимки с резолюция 10 МР, като комбинира данните от 4 съседни пиксела в един. Ако предпочитате, можете да снимате и в пълната резолюция, но размерът на файловете се увеличава значително, а освен това губите възможността за приближение. Като цяло системата е проектирана с идеята да се снима при 10МР (използвания 40МР сензор има Quad Bayer структура), защото само тогава можете да се възползвате най-пълно от изобилието от пиксели. На разположение е и познатият професионален режим за контрол на различни параметри на снимане, който поддържа и запазване на кадрите в RAW за последваща обработка.

Така при желание можете да получите 40МР кадри, които след това да заредите в предпочитан от вас редактор и да направите различни корекции. По някаква причина в този режим не можете да ползвате телефото оптиката дори и да снимате в 10МР – в този случай се активира само цифровото приближение. Не е изключено да става дума за някакъв бъг, но P20 Pro вече получи няколко ъпдейта и това не се промени. Професионалният режим може да се ползва и ако искате да избегнете голямата цифрова обработка на кадрите в автоматичен режим, но така губите и автоматичното прилагане на HDR.

Huawei P20 Pro се е сдобил и с нов нощен режим, който заслужава внимание. Обикновено при снимане на тъмно с по-дълга експозиция устройството трябва да е фиксирано, за да се избегне размазването на снимките. При P20 Pro това не е така и дори при снимане от ръка в зависимост от наличната светлина могат да се получат впечатляващи снимки – в този режим се заснемат множество кадри в рамките на 4 – 5 секунди, които след това се комбинират в една снимка. Всичко това е възможно благодарение на новата технология за стабилизация с изкуствен интелект.

Функцията може да се ползва и през деня за получаване на снимки с подсилен HDR ефект, но имайте предвид, че в този режим се прилагат доста агресивни алгоритми за изостряне на изображението и може да се загубят детайли, а и движещите се обекти ще бъдат замазани. В нощен режим светлочувствителността на сензора се увеличава до впечатляващите ISO 102 400. Иначе на тъмно смартфонът осигурява много добри снимки и без да се прибягва до нощния режим, което е полезно, ако искате да запечатате нещо с подвижни обекти, без да чакате няколко секунди. Работата на функцията е изключително впечатляваща особено ако снимате в условия без много допълнителна светлина – в този случай ще получите ярки снимки с малко шум, много цветове и изненадващо количество детайли.

Предната камера използва сензор с резолюция 24.8МР, стои зад f/2.0 оптика и като цяло осигурява приятни селфита с добри цветове и много детайли, но последното важи само ако телефонът е близо до лицето ви, защото фокусното разстояние е фиксирано и е по-късо. Феновете на селфитата могат да експериментират и с новата функция за симулиране на различно студийно осветление, която напомня на подобната добавка в iPhone X, но не може да осигури същото качество на ефекта, макар че според Huawei тя използва лицево разпознаване с ИИ за следване на контурите на лицето. Наличен е и портретен режим с опция за прилагане на боке ефект и разкрасяване, който може да се ползва и с двете камери. Тук е мястото да споменем, че ако искате да получите боке с основната камера, можете да използвате и режима за симулиране на различна бленда.

Huawei P20 Pro поддържа запис на видео с максимална резолюция 4K при 30fps (h.264 или h.265), но особено впечатляващата и ефективна електронна стабилизация е налична само при резолюции 720р и 1080р (30fps). Телефонът може да снима и super slow motion 720р видео при 960 fps – в този режим запис с дължина 0.25 секунди се разтегля до около 8 секунди при стандартна скорост. Освен това са достъпни 1080p@120fps и 720р@240fps. Иначе при снимане на видео можете да се възползвате от оптичното приложение на телефото оптиката, но тъй като липсва бутон за директното му задействане, ще трябва да направите това ръчно.

Като цяло камерата на P20 Pro е способна да ви снабди независимо от условията с впечатляващи снимки с голям динамичен диапазон, добър баланс на бялото и много детайли, но основната й слабост е свързана именно с активно промотирания изкуствен интелект, който води до прекалена обработка на изображенията. Добре е, че опцията Master AI може да бъде изключена от настройките, но дори и така автоматичният режим за HDR пак ще се активира, ако телефонът установи наличието на зони с висок контраст в кадъра. При това ще получите снимки с голям динамичен диапазон, но понякога те изглеждат леко неестествени, а освен това работата на алгоритмите за комбиниране на кадрите и изостряне на изображението е ясно различима. Решение на това е снимане в Pro режим, който ще ви осигури по-естествени изображения. 

В крайна сметка Huawei е успяла да постигне много с камерата на P20 Pro, която е изключително сложна като концепция, но работата по нея продължава, което показаха и последните няколко софтуерни ъпдейта. С интерес ще следим какви допълнителни подобрения ще получи камерата през идните седмици.

Тестови снимки и видео

Заключение

През първата половина на годината на пазара се появиха много впечатляващи смартфони, но Huawei P20 Pro с лекота се откроява сред тях и то не само заради авангардното си оцветяване с градиент, което вече се копира и от други производители. Устройството е истински флагман, който може с лекота да се изправи срещу останалите топ модели на пазара със своята атрактивна комбинация от дизайн, дълъг живот на батерията и висока производителност. Основната отличителна черта на смартфона обаче е свързана с неговата тройна камера с 40МР основен сензор с необичайно голям размер, която се представя впечатляващо не само при достатъчно светлина, но и на тъмно.

Разбира се, винаги има място за подобрения и ще е интересно да видим как Huаwei ще отговори на потребителските отзиви за фотографското представяне на телефона. И все пак устройството не е лишено от недостатъци, но те не са чак толкова съществени – например мнозина биха се радвали да видят опция за безжично зареждане, а освен това много са хората, които не харесват новата тенденция за изрязани дисплеи или са против премахването на стандартния жак за слушалки. Стъкленият заден панел също предполага полагането на допълнителни грижи за телефона.

Дизайн

Huawei продължава завръщането си към стъклото като материал за изработка на задния панел, което започна с Mate 10 в края на миналата година. Новите модели в серията Р се присъединяват към армията от телефони с конструкция от метал и стъкло, което макар да прави устройствата особено привлекателни, носи и някои неудобства. Така например стъклото се покрива лесно с отпечатъци, може да се счупи лесно при падане или удар, а освен това прави телефоните хлъзгави. Всичко това важи с пълна сила и за P20 Pro, но все пак няма как да отречем, че Huawei е успяла да създаде красив телефон. Устройството стои удобно в ръката, за което помага плавната извивка на задния панел и металната рамка, но не забравяйте да се сдобиете с калъф, за да запазите по-дълго ефектния му вид.

Тази година компанията реши да експериментира с оцветяването на продуктите си и така получаваме няколко интересни цветови варианта, каквито досега не бяхме срещали на пазара на телефони. В резултат на тези опити P20 и P20 Pro се сдобиха с интересни цветови варианти с градиент, които поне засега ги открояват в морето от еднакви устройства. Така например вариантът “здрач” прелива ефектно между виолетово и синьо, а в зависимост от светлината огледалният заден панел може да блесне в десетки други оттенъци. Розовият вариант също изглежда много интересно с преливащи между розово и златисто цветове.

Huawei P20 Pro е с една идея по-дебел от своя по-малък събрат (7.8 мм срещу 7.65 мм) и това все пак се усеща в ръката, защото стъкленият заден панел има по-голяма извивка в краищата и се влива плавно в полираната метална рамка. В същото време стъкленият заден панел на P20 е плосък и има 2.5D заоблени страни, а между него и металната рамка има пластмасов кант. Това са малки детайли, но правят впечатление. По същия начин се забелязва и симетричността на разположението на елементите, която са постигнали дизайнерите на компанията. Така например в долната част на устройството USB Type-C портът и отворите за микрофон и говорител са перфектно центрирани в металната рамка – нещо, което все още не може да се каже за продуктите на Samsung.

Симетрия има и при изрязаната част на дисплея, в която се намират предната камера, сензор за близост и кръгъл високоговорител. Върху дясната страна откриваме бутоните за контрол на звука и за включване, вместо да е набразден има продълговат прорез с червен акцент. Симетрията обаче липсва върху задния панел, защото компанията е решила да премести тройната основна камера в единия ъгъл, а освен това е разположила надписите по дългата страна, така че устройството да добие вид на фотоапарат. За камерата ще стане дума след малко. Върху предния панел с 2.5D стъкло откриваме 6.1" OLED дисплей и продълговат сензор за отпечатъци, а върху горната страна е поставен инфрачервен порт за контрол на различни устройства, какъвто липсва в P20. Стандартен жак за слушалки липсва, но в комплекта на телефона има необходимия адаптер. За щастие, Huawei е решила да не добави в адаптера DAC, както това правят Google и HTC, така че с телефона работят и евтините адаптери. Безжично зареждане също липсва въпреки наличието на стъклен заден панел – тази екстра е оставена за скъпия модел с логото на Porsche Design. За разлика от по-малкото устройство в серията, P20 Pro е водоустойчив като покрива изискванията на сертификата IP67.

Дисплей

За разлика от P20, който има 5.8" LCD дисплей, P20 Pro предлага 6.1" OLED панел със същата резолюция (2240 x 1080 пиксела) и съотношение (18.7:9). Панелът е изрязан в горната си част, което става една от отличителните черти на тазгодишните смартфони с Android, но за разлика от решението на iPhone X не предлага технология за лицево разпознаване. Много потребители смятат, че това е ненужна добавка, но в същото време наличието й позволява сериозно намаляване на рамките в горната част на екрана, а останалото място от двете страни се запълва от системната лента с разнообразна сервизна информация. Ако изрязването ви притеснява, винаги може да го скриете с черна лента, която заради OLED технологията е наистина черна и се слива с черната рамка на дисплея.

Игри или други приложения обикновено не ползват допълнителната част от дисплея и също я скриват. В допълнение в настройките на телефона има секция, в която да контролирате кои приложения се показват на цял екран и кои не, но с навлизането на издължените екранни съотношения през последните месеци все повече приложения бяха обновени за работа с тях. Разбира се, Huawei можеше да последва примера на Xiaomi, като постави предната камера под дисплея, но компанията е решила да се спре на изрязан панел. Трябва да свикваме с това, защото тази дизайнерска ексцентричност вече се поддържа и в следващата основна версия на Android. Що се отнася до дисплея той осигурява характерните за OLED панелите висок контраст, ярки цветове, и високи ъгли на видимост, макар че при гледане под екстремен ъгъл се забелязва лека промяна в цветовете.

Съотношението на дисплея 18.7:9 създава издължена форма, която прави телефона удобен за употреба с една ръка, а освен това и ширината на рамките е свита. Резолюцията на дисплея може и да изглежда ниска на фона на 4K панелите, които някои производители започнаха да добавят в телефоните си, но според нас е напълно достатъчна за осигуряване на детайлно изображение и гарантиране на по-ниска консумация на енергия. Подобно на P20 и тук е добавена възможност за персонализиране на цветопредаването на дисплея, а освен това откриваме опцията за промяна на цветната температура според околната светлина. Включена е и опция за тъмна тема на интерфейса, което би трябвало да помогне за спестяването енергия заради OLED технологията на панела.

Хардуер и батерия

В хардуерно отношение P20 Pro не се различава много от Mate 10 Pro – отново разчита на осемядрения чипсет HiSilicon Kirin 970 в комбинация с 6GB RAM и 128GB вградена памет без опция за увеличаване. Една от основните отличителни черти на Kirin 970 е вграденият в него специализиран NPU (neural processing unit) чип – блок, който се грижи за ускоряването на задачи, използващи изкуствен интелект. По-важното е, че P20 Pro работи много бързо с плавни анимации (един от последните ъпдейти добави ефектна анимация за отваряне и затваряне на приложенията), бързо зареждане на приложенията и безпроблемно превключване между намиращите се във фонов режим.

Всичко това се захранва от батерия с капацитет 4000 mAh, която е като тази в Mate 10 Pro, но сякаш осигурява по-дълго време на автономна работа. Компанията е добавила своята технология за бързо зареждане, но както споменахме, няма опция за безжично. И все пак, ако животът на батерията в един телефон е от по-голямо значение за вас, P20 Pro със сигурност ще ви допадне. Устройството спокойно може да осигури два дни на автономна работа, като често в края на първия ден от нашите тестове оставаше с около 50% енергия. Откъдето и да го погледнем, това е отлично постижение и добра новина за всички, които обичат да използват активно възможностите на своите смартфони, без да се притесняват за батерията. За пестене на енергия помагат тъмната тема на интерфейса и опцията за намаляване на екранната резолюция.

Софтуер

Както и в P20, и тук операционната система е Android 8.1 с интерфейс EMUI 8.1, а с изключение на опцията за тъмна тема и различната функционалност на приложението за контрол на камерата разлики почти няма, затова ще добавим написаното за P20.

Ако сте виждали EMUI 8.0, вече знаете какво да очаквате, защото във визуално отношение промените не са много. Отново можете да персонализирате изгледа чрез стотици теми и тапети, които са налични за изтегляне от интернет, а ако предпочитате инсталираните приложения да са в отделна секция, винаги можете да активирате тази опция – по подразбиране всичко се намира върху основния екран. С дръпване надолу върху основния екран активирате функция за глобално търсене в съдържанието на телефона (приложения, контакти, съобщения и т.н.), а освен това има възможност за сканиране на баркодове или за визуално търсене на предмети в сайта на Amazon. Можете да промените и анимациите в интерфейса, но това едва ли ще изненада някого.

Компанията е добавила функция за отключване чрез лицево разпознаване, като се ползва предната камера, която, макар и да не е толкова сигурен начин за защита, работи изключително бързо дори и при намалена осветеност. Можете дори да укажете на телефона да се активира при повдигане – при това се извършва и лицево разпознаване, така че получавате почти мигновен достъп до устройството. Лицевото разпознаване се ползва и за осигуряване на достъп до съдържанието на нотификациите върху екрана в заключено положение. Като цяло интерфейсът, макар и различен от стандартния за Android, е изчистен и значително по-приятен от по-старите издания, но някои функции са поставени на нелогични места в настройките. За щастие, пълните опции Google Smart Lock най-сетне се появиха в менюто с настройки, защото доскоро Huawei предлагаше само една от тях.

В EMUI 8.1 отново са налични екстри като режим за връзка с монитор, клавиатура и мишка с обикновен USB-C към HDMI адаптер, който показва специално оптимизиран компютърен интерфейс; опция за запис на ставащото върху екрана; възможност за извършване на различни действия чрез докосване с кокалчетата на пръстите; опция за ползване на две копия от едно и също приложение; заключване на съдържание и приложения и създаване на защитена зона с отделен набор от приложения, в която се влиза чрез парола или различен пръстов отпечатък. Устройството включва поддръжка и за платформата на Google за добавена реалност ARCore, което отваря много възможности за забавления с допълнително съдържание. P20 Pro включва и предварително инсталирани приложения от Booking.com, Facebook и Amazon, но те могат лесно да бъдат премахнати.

Huawei е добавила и много свои приложения, които няма как да бъдат деинсталирани, но пък те се оказват полезни. Така например Phone Manager се грижи за поддържане на телефона в добра форма, като изчиства ненужните файлове, контролира потреблението на мобилни данни, сканира за вируси с технология на Avast и се грижи за оптимизиране на живота на батерията. Галерията предлага възможност за автоматично категоризиране на снимки и видео по различни критерии, като се ползват ИИ възможностите на чипсета, а освен това има инструменти за създаване на резервни копия на информацията, достъп до поддръжката на Huawei за клониране на данните и прехвърлянето им към телефона от друг модел или от P20 в друго устройство.

Сред новите технологии в EMUI 8.1 е и Huawei Share 2.0 за бързо прехвърляне на снимки и файлове между телефоните на компанията и компютри, като се ползва Wi-Fi. Сред екстрите откриваме и технологията Dolby Atmos, която създава обкръжаващ звук при ползване на слушалки. За разлика от P20 устройството предлага стерео говорители, които осигуряват ясен звук, който е значително по-плътен от този в Mate 10 Pro, което се дължи на по-доброто възпроизвеждане на ниски тонове от говорителя в долната част на корпуса. Подобрение има и при силата, но то не е толкова голямо, както при качеството на звука.

Камера

 Стигаме и до камерата, която е основният фокус в телефона и показва с какви бързи темпове китайската компания успява да надгради продуктите си. Основната камера комбинира цели три сензора, а сред тях има и 40-мегапикселов с размер 1/1.7” (приблизително 7.76 x 5.82 мм), което е изключителна рядкост при смартфоните. Въпросният RGB сензор е с бленда f/1.8, а освен него откриваме 20МР монохромен сензор с бленда f/1.6 и 8МР RGB сензор с телефото оптика (f/2.4) и оптична стабилизация. Добавена е и LED светкавица и сензор за определяне на цветната температура на сцената. По-впечатляващ е начинът, по който трите камери с логото на Leica работят в синхрон, макар че не липсват и недостатъци.

Подобно на Mate 10 Pro и на другите модели в P-серията, монохромният сензор осигурява данни за контраста, които се комбинират с информацията от основния сензор за получаване на финални кадри с повече детайли и по-голям динамичен диапазон. Третият сензор осигурява възможност за 3х оптично приближение, а като се добавят данните от монохромния сензор, се постига 5х хибридно приближение, което е комбинация от оптично и цифрово, но като цяло осигурява по-добро качество от стандартното цифрово. В идеалния случай е най-добре да се придържате към 3х приближението, но е добре да знаете, че винаги можете да приложите още малко, без да съжалявате за крайния резултат. Активирането му става с натискане на бутона върху екрана или пък с ползване на слайдера, но преди да снимате, трябва да внимавате за едно характерно избистряне на картината, което показва, че вече се ползват телефото оптиката и оптичната стабилизация.

Всичко това се съпътства от система за автофокус, която комбинира няколко метода, които се прилагат според конкретните условия – фазова детекция, измерване на дълбочината, контрастна детекция и лазерен автофокус с нов сензор за по-голям обхват. Всичко работи както се очаква от него и по време на тестовете не срещахме никакви проблеми с фокусирането – то е почти мигновено. Тази година компанията е включила 4D предиктивен автофокус, който показва в реално време къде върху движещите се обекти пред обектива е попаднал фокусът. Камерата се управлява чрез приложение с нов интерфейс, в който преминаването между различните режими става с хоризонтално плъзване.

P20 Pro разчита на изкуствен интелект, за да разпознае сцената и обектите в нея и да подбере подходящите настройки. Технологията се казва Master AI и може да определи в реално време 19 различни категории, но за всяка от тях има различни подкатегории – например тип храна или пък порода куче. Така при снимане камерата може да идентифицира сцената пред себе си – цвете, залез, куче, котка, зеленина, храна, човек и т.н. Всичко става в реално време, като се разчита на NPU чипа в Kirin 970. Резултатите са снимки със силно подсилени цветове и висок контраст, които са подходящи за споделяне в социалните мрежи, но като цяло са далеч от реалността. Така например при разпознаване на зеленина растенията стават нереално зелени, а при откриване на небе то става много по-синьо, отколкото реално е. Ако се засекат хора, се активира портретен режим, който отделя лицата от фона чрез прилагането на боке ефект.

Предложенията от изкуствения интелект могат да се изключат с натискане на знака Х до името на избрания режим, а ако го направите няколко пъти, телефонът ще научи предпочитанията ви и няма да ви досажда повече.  Освен това функцията Master AI може да се деактивира напълно, ако искате да получите по-естествени снимки. Тя така или иначе не е активна в професионалния режим, който дава контрол над различни параметри на снимане и поддържа запазване на кадрите в RAW формат за последваща обработка. Изкуственият интелект може да помогне и с композицията, като например покаже нивелир и така ви напомни да изправите хоризонта, или пък при снимане на група хора ще подскаже да оставите малко пространство около тях за по-естетичен резултат.

По подразбиране P20 Pro прави снимки с резолюция 10 МР, като комбинира данните от 4 съседни пиксела в един. Ако предпочитате, можете да снимате и в пълната резолюция, но размерът на файловете се увеличава значително, а освен това губите възможността за приближение. Като цяло системата е проектирана с идеята да се снима при 10МР (използвания 40МР сензор има Quad Bayer структура), защото само тогава можете да се възползвате най-пълно от изобилието от пиксели. На разположение е и познатият професионален режим за контрол на различни параметри на снимане, който поддържа и запазване на кадрите в RAW за последваща обработка.

Така при желание можете да получите 40МР кадри, които след това да заредите в предпочитан от вас редактор и да направите различни корекции. По някаква причина в този режим не можете да ползвате телефото оптиката дори и да снимате в 10МР – в този случай се активира само цифровото приближение. Не е изключено да става дума за някакъв бъг, но P20 Pro вече получи няколко ъпдейта и това не се промени. Професионалният режим може да се ползва и ако искате да избегнете голямата цифрова обработка на кадрите в автоматичен режим, но така губите и автоматичното прилагане на HDR.

Huawei P20 Pro се е сдобил и с нов нощен режим, който заслужава внимание. Обикновено при снимане на тъмно с по-дълга експозиция устройството трябва да е фиксирано, за да се избегне размазването на снимките. При P20 Pro това не е така и дори при снимане от ръка в зависимост от наличната светлина могат да се получат впечатляващи снимки – в този режим се заснемат множество кадри в рамките на 4 – 5 секунди, които след това се комбинират в една снимка. Всичко това е възможно благодарение на новата технология за стабилизация с изкуствен интелект.

Функцията може да се ползва и през деня за получаване на снимки с подсилен HDR ефект, но имайте предвид, че в този режим се прилагат доста агресивни алгоритми за изостряне на изображението и може да се загубят детайли, а и движещите се обекти ще бъдат замазани. В нощен режим светлочувствителността на сензора се увеличава до впечатляващите ISO 102 400. Иначе на тъмно смартфонът осигурява много добри снимки и без да се прибягва до нощния режим, което е полезно, ако искате да запечатате нещо с подвижни обекти, без да чакате няколко секунди. Работата на функцията е изключително впечатляваща особено ако снимате в условия без много допълнителна светлина – в този случай ще получите ярки снимки с малко шум, много цветове и изненадващо количество детайли.

Предната камера използва сензор с резолюция 24.8МР, стои зад f/2.0 оптика и като цяло осигурява приятни селфита с добри цветове и много детайли, но последното важи само ако телефонът е близо до лицето ви, защото фокусното разстояние е фиксирано и е по-късо. Феновете на селфитата могат да експериментират и с новата функция за симулиране на различно студийно осветление, която напомня на подобната добавка в iPhone X, но не може да осигури същото качество на ефекта, макар че според Huawei тя използва лицево разпознаване с ИИ за следване на контурите на лицето. Наличен е и портретен режим с опция за прилагане на боке ефект и разкрасяване, който може да се ползва и с двете камери. Тук е мястото да споменем, че ако искате да получите боке с основната камера, можете да използвате и режима за симулиране на различна бленда.

Huawei P20 Pro поддържа запис на видео с максимална резолюция 4K при 30fps (h.264 или h.265), но особено впечатляващата и ефективна електронна стабилизация е налична само при резолюции 720р и 1080р (30fps). Телефонът може да снима и super slow motion 720р видео при 960 fps – в този режим запис с дължина 0.25 секунди се разтегля до около 8 секунди при стандартна скорост. Освен това са достъпни 1080p@120fps и 720р@240fps. Иначе при снимане на видео можете да се възползвате от оптичното приложение на телефото оптиката, но тъй като липсва бутон за директното му задействане, ще трябва да направите това ръчно.

Като цяло камерата на P20 Pro е способна да ви снабди независимо от условията с впечатляващи снимки с голям динамичен диапазон, добър баланс на бялото и много детайли, но основната й слабост е свързана именно с активно промотирания изкуствен интелект, който води до прекалена обработка на изображенията. Добре е, че опцията Master AI може да бъде изключена от настройките, но дори и така автоматичният режим за HDR пак ще се активира, ако телефонът установи наличието на зони с висок контраст в кадъра. При това ще получите снимки с голям динамичен диапазон, но понякога те изглеждат леко неестествени, а освен това работата на алгоритмите за комбиниране на кадрите и изостряне на изображението е ясно различима. Решение на това е снимане в Pro режим, който ще ви осигури по-естествени изображения. 

В крайна сметка Huawei е успяла да постигне много с камерата на P20 Pro, която е изключително сложна като концепция, но работата по нея продължава, което показаха и последните няколко софтуерни ъпдейта. С интерес ще следим какви допълнителни подобрения ще получи камерата през идните седмици.

Тестови снимки и видео

Заключение

През първата половина на годината на пазара се появиха много впечатляващи смартфони, но Huawei P20 Pro с лекота се откроява сред тях и то не само заради авангардното си оцветяване с градиент, което вече се копира и от други производители. Устройството е истински флагман, който може с лекота да се изправи срещу останалите топ модели на пазара със своята атрактивна комбинация от дизайн, дълъг живот на батерията и висока производителност. Основната отличителна черта на смартфона обаче е свързана с неговата тройна камера с 40МР основен сензор с необичайно голям размер, която се представя впечатляващо не само при достатъчно светлина, но и на тъмно.

Разбира се, винаги има място за подобрения и ще е интересно да видим как Huаwei ще отговори на потребителските отзиви за фотографското представяне на телефона. И все пак устройството не е лишено от недостатъци, но те не са чак толкова съществени – например мнозина биха се радвали да видят опция за безжично зареждане, а освен това много са хората, които не харесват новата тенденция за изрязани дисплеи или са против премахването на стандартния жак за слушалки. Стъкленият заден панел също предполага полагането на допълнителни грижи за телефона.

 • btw това е модула с камерите за Mate 20 - https://twitter.com/rquandt/status/1035535262720450560/photo/1
  chilko
 • А, мерси. Ще се оглеждам за Mate 20.:D Не, че ще е много по-евтин, но все пак...
  Вито
 • Това е с повече памет и на цена 999 евро.
  chilko
 • Ако тая черна кожа я имаше от самото начало вероятно щях да избера P20 Pro пред Mate 10 Pro. Изглежда много добре! [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GAE4BZUuy4A&app=desktop[/Youtube]
  Вито
 • Не е от про режима, а от режим звездна пътека. Може и режим следи от светлини. Има още 2 режима. Там можеш да си снимаш дооооста повече от 30 секунди
  BANANA_18
 • После и аз се сетих за това, но в про режима ограничението е 30 секунди.
  chilko
 • Ето отговора ! (beer)
  kan4oto72
 • Ето отговора !(beer)
  kan4oto72
 • Ако ползваш светлинна рисунка може и повече.
  Вито
 • Явно с някакво външно приложение, защото вграденото поддържа експозиция до 30 секунди.
  chilko
 • Просто размазва всички смартове и фото-сапунерки ! :|
  kan4oto72
 • И ми се струва че бялото малко на розово удря.. Съвсем леко
  Direlord
 • При мен и при Г4 и P9+ и сега mate 10 pro при максимална яркост без автомат понякога пада да речем на 80%. Явно има някякви защити от прегряване. Вкъщи на хладно няма промяна примерно докато гледам филм.
  Вито
 • Яркоста променя ли се сама при теб? Аз съм спрял автоматичната яркост и пак се променя...
  Direlord
 • Приятелката ми си го взе от Мтел. Първите ми впечатления като го разцъквах са, че диспелея е много приятно наситен с хубави цветове. Телефона е много удобен в ръката. Пробрах камерата, нощните снимки изглеждат супер. Относно батерията, през първия ден, след 2 часа СОТ батерията беше стигнала на 75 %. Ако имат предложения какво друго да тествам или да питате, давайте предложения. :) (yes)(beer)
  paulstar
 • Освен това едносимовата версия може да се трансформира в двусимова като се флашне със съответния софтуер, но трябва да се смени поставката за карти.
  chilko
 • Всичко е на автомат. Вече отговори в андроид форума...
  Вито
 • Тези ти снимки с фонтаните са много добри. На автоматичен ли си ги правил? Можеш ли да пуснеш линка от твоите снимки и в тази тема? http://www.mobilebulgaria.com/forum/read/post/465809/снимки-от-смартфона
  Ванката
 • Сега пробвах, п20про, и при мен леко насича, но аз от години не ползвам стоковите галерии
  dardanov
 • Как разбра, че в Мтел ще е"нормалната"? На хуавей телефоните мормална версия е двусимовата. Теленор май бяха единствените, които държаха на едносимови телефони. Доколкото виждам и в сайта на мтел не пише броя на сим картите
  zazabg