Huawei преговаря за продажбата на премиум сериите P и Mate, твърди Reuters (обновено със становище)

Huawei преговаря за продажбата на премиум сериите P и Mate, твърди Reuters (обновено със становище)

Според източници на Reuters Huawei води ранни преговори за продажбата на премиум сериите телефони P и Mate, което може да доведе до излизането на компанията от бизнеса с устройства от висок клас. Агенцията разкрива, че преговорите продължават от месеци и се водят с консорциум, който включва подкрепени от правителството на Шанхай инвестиционни компании.

Според Reuters Huawei е започнала да прочува възможността да продаде двата бранда през септември, но засега няма яснота на каква сума са оценени. Според IDC доставките на моделите от двете серии между третото тримесечие на 2019 и 2020 са били на обща стойност 39.7 милиарда долара. Huawei тепърва трябва да вземе финално решение около продажбата и тя може и да не се осъществи, посочват източниците.

Говорител на Huawei е определил информацията като безпочвени слухове и е заявил, че компанията няма намерения да продава сериите P и Mate. Правителството на Шанхай е посочило, че няма информация за ситуацията и е отказало допълнителни коментари. Източниците на Reuters смятат, че потенциалната продажба на премиум сериите подсказва за липсата на надежда, че новият президент на САЩ ще промени отношението си към Huawei.

Като цяло сделката може да протече подобно на тази за подразделението Honor, като подкрепените от правителството на Шанхай инвестиционни фирми направят консорциум с дилъри на Huawei. Ако сделката се осъществи, компанията най-вероятно ще запази управленския екип на сериите, посочват източниците. Решението за подобен ход е мотивиран от недостига на чипове, а отделянето на двата бранда ще им позволи да продължат да работят самостоятелно и да получат достъп до необходимите им компоненти.

Източник: Reuters

Ново (16:20)

Българският офис на Huawei разпространи официалното становище на компанията по повод публикацията на Reuters.

"Huawei научи за разпространяването на неоснователни слухове относно възможната продажба на водещи марки смартфони на бранда. Тези слухове са напълно безпочвени. Huawei не планира подобна сделка. Huawei остава изцяло отдаден на бизнеса си със смартфони и ще продължи да предоставя водещи световни продукти и изживявания за потребителите по целия свят."

 • strikercho написа... Свят широк, психопати всякакви :lol:
  AVKansazov
 • Хамериканците кога не са били смешни ?
  Боби13
 • Мда, винаги националната сигурност е приоритет, ама докато при предишното правителство беше 100% опасност хуавей, то при Байдън вече не е и са готови да преразглеждат.. Стават смешни вече..
  radko89
 • Съединените американски щати ще преразгледат санкциите, наложени на Huawei. Администрацията на Байдън е отворена за разговори с компании и производители и със съюзниците си относно санкциите, но основната им цел ще остане да защитят националната сигурност и американската икономика от китайските фирми.
  Боби13
 • А видя ли снимката, която ползва :) Комбинация от Путин и Ким Чен Ун :) Дам :lol: :D :mrgreen:
  pretorianec
 • А видя ли снимката, която ползва :) Комбинация от Путин и Ким Чен Ун :)
  Боби13
 • Стикерчо,е платено тролче, и се появява навсякъде където се пише за Huawei...Днес имаше статия за Р50 в dir.bg,и познайте на кого беше първия коментар отдолу :lol: :mrgreen:
  pretorianec
 • То понеже на някого му пука за тая шпионска, крадлива, плагиатска фирма на жълтите комунисти...Да плащат за Ковид-19, че ги чака ядрена зима! За тяхно съжаление Байдън също не обичка крадливци и заразители! :) А теб... само ако знаеш какво те чака, защото едни Китайчета те търсят :) Ядрената зима ще ти се стори лято, смешен хейтър трол :)
  Боби13
 • Вече съм сигурен - strikercho е бот - няма как иначе в момента, в който се появи новина свързана с китайска марка да изскача и да пише - в същата минута :shock:

  Иначе по темата - не знаех, че P и Mate са брандове.. мислех, че са модели на една и съща марка (brand).
  Има логика в тази стъпка само ако Huawei са наистина в безизходица и търсят да изкарат поне някой лев от този бизнес преди да е умрял.

  Вариантите са 2 - продават и изкрават пари или минават на някакъв друг "позволен" хардуер, което по всяка вероятност ще разруши "бранда" така или иначе и не се знае какво ще се случи.
  radko89
 • То понеже на някого му пука за тая шпионска, крадлива, плагиатска фирма на жълтите комунисти...Да плащат за Ковид-19, че ги чака ядрена зима! За тяхно съжаление Байдън също не обичка крадливци и заразители! :)
  strikercho