Huawei с рекорден пазарен дял в Китай

Huawei с рекорден пазарен дял в Китай

През второто тримесечие на годината Huawei е успяла да увеличи своя пазарен дял в родината си с цели 31% до рекордните 38% с доставката на 37.3 милиона смартфона, показват данни на Canalys. Постижението е още по-впечатляващо, защото стана на фона на свиването с 6% на най-големия пазар на смартфони в света - намалението се отчита за девето последователно тримесечие, а за периода в Китай са били доставени 97.6 милиона устройства.

В същото време основните конкуренти на Huawei отчитат значително по-лоши резултати - доставките на Oppo намаляват с 18% до 17.9 милиона, Vivo е надолу с 19% до 17.1 милиона, Xiaomi е доставила 11.5 милиона или с 20% по-малко, а при Apple намалението е с 14% до 5.7 милиона броя.

Според Canalys през тримесечието Huawei е насочила продажбите си към Китай и 64% от общото количество са били реализирани там, което е най-голямото съотношение от второто тримесечие на 2013 насам и е в резултат на вкарването на компанията в забранителния списък на САЩ, което създаде много несигурности.

Стратегията на Huawei в Китай е свързана с агресивни инвестиции за разширяване на търговската мрежа и привличане на клиенти от Oppo и Vivo, като в същото време се увеличават разходите за маркетинг в подкрепа на новите канали. Американските санкции са отворили и нови възможности, защото търговските партньори на компанията залагат на патриотични послания в рекламите си.

Китайските потребители също ползват телефоните си по-дълго и ги сменят по-рядко. Според агенцията голям фактор за това през първата половина на годината е задаващото се навлизане на 5G мрежи и устройства, което кара потребителите да забавят своите покупки.

Източник: Canalys

Оферти на деня

  • Пазарът / дори и Китайският / е странно животно
    Kuzmanovv