Шефът на Zeiss смята, че 40МР камери са напълно достатъчни

Шефът на Zeiss смята, че 40МР камери са напълно достатъчни

По време на събитие, съпътстващо откриването на зона на Zeiss в първия музей, посветен на фотографията в Индия, главният изпълнителен директор на Zeiss Group – Михаел Кашке, споделя наблюденията си за мобилната фотография. Според него въпреки впечатляващият напредък в това отношение през последните години, има граници за това, което може да постигнат камерите в телефоните.

В същото време подобренията могат да дойдат от изчислителната фотография. Все повече се разчита на софтуер вместо на хардуер и Zeiss усилено работи в тази посока, защото все пак има ограничение по отношение дебелината на телефоните. В подкрепа на думите му са постиженията в изчислителната фотография на Google, която ги демонстрира в серията смартфони Pixel.

Друг начин за подобряване на снимките е ползването на повече камери, посочва Михаел Кашке. Според него допълнителните сензори позволяват смартфоните да се третират като DSLR фотоапарати, но все пак остава въпроса с малките сензори, защото размерите им не могат да се увеличат заради компактния характер на устройствата. По тази причина снимането на тъмно винаги ще е проблемно.

Кашке смята, че масовата и стандартна фотография ще се прави със смартфони, но професионалистите ще продължат да имат нужда от по-сериозна техника и именно към тях се насочва Zeiss. Засяга се и темата за Nokia 9 PureView, като според него качеството на оптиката в модела е сред най-добрите към момента. В същото време оптика, софтуер и хардуер трябва да работят в перфектен синхрон. Шефът на Zeiss посочва, че изчислителната фотография все още е в началото на развитието си, а освен това има нужда и от подобрения при работата с повече камери в смартфоните.

Мегапикселовите войни се завръщат и в смартфоните все повече се ползват сензори с висока резолюция - според слуховете догодина ще видим и модели със 108МР сензори. Мегапикселите се увеличават и при безогледалните фотоапарати със сменяема оптика. Михаел Кашке смята, че повечето пиксели не означават по-добро качество - например ако един пълноформатен има все повече и повече пиксели те ще стават все по-малки и по-малки, а това ще доведе до проблем със шума.

Според него 40МР са повече от достатъчни дори и за професионална употреба. "Хората винаги казват, че повече е по-добре, но мисля, че има ограничения по отношение скоростта на обработка, шума и съотношението сигнал към шум. Така че винаги трябва да отчитате срещу каква цена ще получите повече. Смятам, че вече сме достигнали до преломната точка."

Източник: The Indian Express

Оферти на деня