И Huawei Mate X може да излезе без услугите на Google

И Huawei Mate X може да излезе без услугите на Google

Миналия месец се появи информация, че бъдещата серия смартфони Huawei Mate 30 няма да използва услуги и приложения от Google, а сега това се потвърждава и от Nikkei Asian Review. Според източници на изданието китайците няма да могат да използват решенията на Google, както за Mate 30 и Mate 30 Pro, така и при модела със сгъваем екран Mate X, който трябва да се появи скоро на пазара.

Това означава, че устройствата няма да разполагат с магазина за приложения Play Store, браузера Chrome, Gmail, YouTube, Maps и т.н. Въпреки това те ще използват Android или по-точно версията с отворен код на операционната система, която е достъпна за всички. Всичко това се дължи на поставянето на Huawei в забранителен списък от страна на САЩ, което възпрепятства работата на компанията с американските ѝ партньори, сред които е и Google.

Всички устройства на китайците, които вече са на пазара, не са засегнати от възникналите проблеми. Очакваше се американските компании да могат да продължат да работят с Huawei след получаването на лицензи. Засега обаче САЩ се въздържа от издаването на подобни разрешителни, въпреки че са получени над 130 заявки. Според анализатори е възможно всичко това да се отрази сериозно на доставките на устройства от компанията извън домашния ѝ пазар в Китай.

Междувременно се появи информация, че Huawei може да намери решение на проблема с услугите на Google. За това е намекнал шефа на потребителския бизнес на компанията Ричард Ю по време на IFA. Той е разкрил, че се проучват начините за осигуряване на възможност потребителите сами да инсталират приложенията на Google. Според него процесът ще бъде много лесен, а освен това допълва, че отворения характер на Android предоставя много опции. Заедно с това Ю е споменал, че компанията работи с разработчиците на външни приложения по възможни решения .

Източник: Nikkei Asian Review (изисква регистрация)

Оферти на деня

  • Ама разбира се, че могат сами да си ги инсталират, но по-добре е без тях. Аз например съм си рутнал Самсунга S знайеки, че ще загубя програмите им зареди Кнокса.Набих го на всички гугълски програми от фирмуера и сега ми е, пей сърце. GPS има много по-качествени от гугалската измислица, youtube може през браузъра, а други качествени програми нямат, освен бъгави Хроме...
    Mkk1