Вече официално - премиерата на Huawei Mate 30 е на 19 септември

Вече официално - премиерата на Huawei Mate 30 е на 19 септември

Преди дни се появи информация, че Huawei ще представи серията Mate 30 на 19 септември в Мюнхен и вече имаме официално потвърждение на това. Китайската компания обяви в Twitter, че събитието ще бъде в Мюнхен, с което ще се завърне на оригиналната стартова точка (We're going full circle in Munich).

Посланието е двусмислено - по традиция серията Mate беше анонсирана все в Мюнхен, но миналата година премиерата беше в Лондон, така че сега Huawei ще се върне в началото. От друга страна думите и анимираното изображение са препратка към дизайна на устройствата и потвърждават изтеклите снимки на Mate 30 Pro, които показаха четворна основна камера в кръгла зона с голям пръстен около нея.

Очертава се серията да предложи сериозно подобрен хардуер спрямо Mate 20 Pro (включително чипсет Kirin 990, който ще бъде представен на 6 септември), но все още има въпроси около използвания софтуер. Преди дни стана ясно, че устройствата в серията няма да предложат официалните услуги и приложения на Google като Play Store и Google Maps. Говорител на Google също потвърди, че Mate 30 не може да бъде продавана с нейните приложения и услуги заради американските санкции срещу Huawei.

Това е така, защото дадената наскоро нова отсрочка на санкциите до средата на ноември не се отнася за нови продукти като Mate 30. Американските компании трябва да получат специален лиценз, за да могат да работят с Huawei, а според информация на Reuters американските власти вече са получили над 130 заявления за такива. Все още обаче няма издадени никакви лицензи.

Google не е потвърдила дали е подала заявление, за да може да лицензира пакета Google Mobile Services на Huawei, но компанията вече ясно заяви, че иска да продължи да работи с китайската компания. Reuters посочва, че компанията може да ползва версията на Android с отворен код (AOSP), но без услугите и приложенията на Google.

На теория тези приложения могат да се инсталират допълнително от потребителите, но все още няма яснота дали ще се стигне дотам. Не е изключено през идните дни американските власти най-сетне да започнат да издават лицензи на желаещите компании да работят с Huawei, макар че през последните дни напрежението между САЩ и Китай около търговската война между двете страни продължава да ескалира.

Оферти на деня