Индия може да направи притежаването на криптовалути нелегално

Индия може да направи притежаването на криптовалути нелегално

Индия работи по законодателство, което ще забрани криптовалутите в страната. По информация на Reuters, цитирана от The Verge, страната ще криминализира търгуването, копаенето, издаването, прехвърлянето и притежанието на криптовалути. Законът вероятно ще бъде приет, ако се представи за гласуване, което ще направи Индия една от страните с най-строги закони срещу дигиталните валути в света.

Хората, които притежават такива дигитални активи, ще имат шест месеца да ги ликвидират. Източници от индийското правителство не уточняват какво би било наказанието за нарушителите. През 2019 г. правителствен панел обаче е предложил затвор до 10 години за нарушения, свързани с криптовалути. Не е ясно кога ще се приеме новият закон, но дискусиите са на финален етап.

Няма друга голяма страна в света, която да е наложила подобна забрана. Дори Китай, страната с едни от най-тежките закони за интернет в света, забранява търговията с крипто, но не и притежанието им.

Този закон обаче е продължение на дългогодишна битка между търговците на крипто и индийското правителство. През 2018 централната банка на Индия забрани на банките да търгуват с виртуални валути. Миналата година Върховният съд отхвърли решението, което обаче не означава, че не може да бъде приет нов, дори по-стриктен закон, който очевидно се обсъжда в момента.

Оферти на деня