Интересно развитие на пазара за смартфони в Западна Европа

Интересно развитие на пазара за смартфони в Западна Европа

Компанията за пазарни анализи IDC споделя данните си за доставките на смартфони в региона на Западна Европа през третото тримесечие на настоящата година. Отчита се продължаващият ефект на ограничителните мерки във връзка с пандемията от новия коронавирус.

През разглеждания период са доставени 28.8 милиона устройства, което представлява спад от 6.5% на годишна база. Продажбите на телефони за корпоративни потребители са особено засегнати, като в този сектор спадът достига 11.5%.

В сегмента на крайните потребители се наблюдава възстановяване, което до голяма степен се отдава на отварянето на физическите магазини за търговия. Четири от десет закупени устройства са модели пуснати на пазара през предходното тримесечие.

По данни на IDC пазарен лидер в региона е Samsung с 10.3 милиона доставки, пазарен дял 35.6% и спад на годишна база от 6.9%. Следват Apple и Xiaomi със съответно 8.2 милиона (28.5%) и 3.7 милиона (12.7%) доставени устройства. Xiaomi отбелязва ръст от впечатляващите 151.5%.

На другия полюс е Huawei, която отбелязва спад от 58.7% до 2.5 милиона доставки и дял 8.8%. Последна е Oppo с 0.9 милиона доставени телефона и дял 3.1%, като китайците отчитат ръст от 566.2%.

За периода са доставени общо 3 милиона смартфона с 5G свързаност, а това представлява скок от 123.1% спрямо предходното тримесечие. Тези устройства представляват 10.4% от всички доставени телефони през третото тримесечие.

Източник: IDC

  • Не мисля, че номерът с плащането би минал - би било прекалено скъпо дори за големите..
    просто това се търси и е нормално - самсунг и епъл са най-тачените телефони и това е..
    radko89
  • Развитието въобще не е интересно. Операторите предлагат само Самсунг и Епъл. Xiaomi и напоследък Oppo и повечето Huawei-и се продават от Amazon и оттам идват повече бройки, при това са предимно в ниския до среден ценови сегмент. Същото е и с One+. Всички телефони с поддържан VoLTE и VoWiFi са само Samsung & Apple - нищо друго! 2019 имаше и един-два модела на Huawei с GMS, но вече не се предлагат. Това е единствената причина всеки да има Samsung и Apple, защото повечето хора си сменят апарата през операторите. Понякога си мисля, че двете марки си плащат глобално, за да бъдат монополисти в предложенията им и да не се допуска място за по-малки играчи, особено за официално поддържаните апарати за различни второстепенни услуги от тях. Иначе получаваш една пръчка за 3-4-5G със съмнителна гаранция и си си сам за себе си.
    MEnergy