Историята на Twitter: Колко сила има в 140 знака? (Част 2)

Историята на Twitter: Колко сила има в 140 знака? (Част 2)

Втора част на темата за възхода на Twitter. Виж част 1 тук. Публикацията е част от проекта "Mobile Bulgaria на 15 години"

Ролята
Twitter расте и въпреки някои проблеми в управлението, включително и смяна на изпълнителните директори (през 2008 година Дорси отстъпва мястото си на Уилямс, който две години по-късно пък е заменен от Дик Костоло и след поредица от рокади Дорси се завръща в края на 2015 година), социалната мрежа започва да установява своето значение като място за светкавично разпространение на важни новини и оформяне на общности и връзка между съмишленици. Първият знак за това е през април 2008 година, когато американски студент е арестуван в Египет по време на протест против правителството. Преди ареста той използва Twitter, за да уведоми приятелите си. Новината набира скорост и отзвукът е толкова силен, че властите го освобождават още на следващия ден. Ключова е именно скоростта на платформата, колко лесна за използване е, но и краткостта на съобщенията, в които няма нищо излишно.

Хората започват да разчитат на Twitter все по-често, за да информират света. “Използвахме Facebook, за да организираме протестите”, обяснява активист от Арабската пролет от 2011 година, цитиран от Mic. “Използвахме Twitter, за да ги координираме, а YouTube - за да разкажем на света”, допълва той.

 


Огромните протести, белязали Арабската пролет и обхванали Северна Африка и Средна Азия, имат сериозно въздействие, включително доведоха до свалянето от власт на президента на Египет. Истината е, че те не са резултат от дълго планиране на голяма мрежа от хора, а са по-скоро резултат от спонтанно колективно действие. Това просто да чуеш от някой, че отива на протест, не е същото, като да го чуеш от десетки хора. Именно тук социалните мрежи показват своята роля, а сред тях се отличава Twitter.

Защо?
Както казах и по-горе, някои от най-силните черти на Twitter идват от простота на концепцията и някои от ограниченията ѝ. На първо място е лесната връзка между потребителя, новинарските канали и звездите. Стига да следваш правилните хора, можеш да се информираш бързо и качествено. Оттук следва и скоростта, с която една фалшива новина може да бъде разконспирирана. Twitter направи популярни и живите предавания, при които хората се включват директно от мястото на събитието. Това става чрез Periscope, но бързо беше смачкано от популярността на Facebook Live.

Разбира се през годините Twitter стана и поле за много противоречия, които продължават и до днес - нещо, което се отрази много негативно върху компанията, видимо в постоянните негативни тримесечия, откакто излезе на борсата през 2013 година. Основният проблем на Twitter, както и при другите платформи и социални мрежи, които се разрастват толкова бързо, е загубата на контрол. Заедно с желанието на хората да си помагат и да разпространяват важна информация, в Twitter речта на омразата, фалшивите новини и несигурността на потребителите се превърна в огромен проблем и трудност за компанията.

Тук трябва да включим и засилващия се страничен шум от вълната от множество публикации и всъщност все по-сериозната трудност за потребителите да следят разговорите в платформата - нещо, върху което компанията работи и до днес, когато има слухове за нова организация на съобщенията и отговорите към тях. Преди това обаче беше въведен алгоритъм, който да подрежда постовете по тяхната популярност и който не се хареса на никого. Миналата година беше върната възможността за хронологичен поток.

Twitter има проблем със своята токсична среда, но справянето с нея ще бъде изключително трудно и пътят пред социалната мрежа не е никак лесен. С минимален ръст на потребителите и лошо представяне на фондовата борса е пределно ясно, че днес Twitter има нужда от промяна. И тя започва именно чрез прочистване и въвеждане на по-строги правила, въдворяване на ред и защо не даване на допълнителен контрол на потребителите върху туитовете им (например все още няма възможност за редакция)? Последното ми се струва трудно и в сериозен разрез с това, което направи Twitter толкова популярен, но дали именно смяна на модела не е нещо, от което всички да имаме нужда?

Явно е, че Джак Дорси вижда проблемите и само преди месец говори за тях в редица интервюта. Проблемът е липсата на действия или ако се предприемат, бавната скорост, с която стават. Така светкавичната скорост, с която Twitter стана известна, остава сякаш само за потребителите и 13 години по-късно мрежата е в съвсем друго състояние от това, което даде гласност на всеки човек - независимо дали е известен или не. Дали Twitter свърши своята работа и вече няма какво да даде на света? Съмнявам се, но днес са важни действията, а не думите.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня