10 факта от 2009 година

10 факта от 2009 година
1: Важна година за феновете на iPhone, защото през пролетта Globul стана първият български оператор, предложил телефона официално в страната ни. Началото беше с iPhone 3G, през лятото дойде и iPhone 3GS, а устройствата се предлагаха и с предплатена карта b-connect.

 

2: В началото на годината приключи сливането на БТК с дъщерното дружество БТК Мобайл (Vivatel) с цел подобряване на ефективността на управлението и оптимизиране на разходите. През есента е обявена и новата търговска марка на компанията - VIVACOM.

3: Microsoft представя иновативен аксесоар, който позволява управлението на игри за Xbox 360 чрез движение на тялото. Разработката се казва Project Natal, а на пазара се появява през 2010 година под търговското име Kinect.

4: Palm представя първия смартфон с новата мобилна операционна система webOS. Името му е Pre и бързо успява да спечели фенове благодарение на иновативния жестов интерфейс. Устройството дори поддържа безжично зареждане чрез специален заден панел.

5: В края на 2008 мистериозно лице на име Сатоши Накамото публикува основополагащия текст за нов тип електронна валута на име bitcoin. Едноименната мрежа е създадена в началото на 2009 с изчисляването на първия блок от нея. През декември 2017 цената на един bitcoin достигна 19 666 долара.


6: Microsoft започва разпространението на Windows 7, която успешно обръща негативното отношение към Windows Vista, като предлага по-висока производителност, поддръжка на мултитъч и по-интуитивен интерфейс. За 6 месеца са продадени 100 милиона броя, а дори и сега над 33% от компютрите с Windows ползват тази версия.

7: Google обявява новата операционна система Chrome OS, която ползва браузъра Chrome като основен интерфейс, съхранява потребителските данни в облака и работи главно с уеб базирани приложения. Първият лаптоп с Chrome OS обаче излиза почти две години по-късно - през пролетта на 2011.

8: "М-Тел" първа в страната започва да предлага HSPA+ мрежа със скорост на изтегляне на данни до 21 Mbps. През същата година компанията отчита 300% ръст на клиентите на своята услуга за пренос на данни.

9: Гарет Камп и Травис Каланик основават стартъп на име UberCab с идеята да намалят цената на директния транспорт, след като на една Нова година Камп и приятелите му харчат 800 долара за наемане на шофьор. През 2011 името бива променено на Uber.

10: Microsoft представя новата уеб търсачка Bing, която предлага нови за времето си функции като показване на списък с предложения по време на въвеждане на заявките и списък с подобни търсения на базата на семантична технология. Същата година е обявено, че Bing ще задвижва търсачката на Yahoo!.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня