Камерата на Nokia 808 PureView е като от друг свят

Камерата на Nokia 808 PureView е като от друг свят
Няма да е пресилено, ако кажем, че Nokia 808 PureView успя да стане звездата на мобилния конгрес, нищо че все още използва Symbian и няма многоядрен процесор като много от представените в Барселона модели. Направи това с гигантска стъпка напред за камерафоните, като успя да помести в корпуса си сензор с невероятната резолюция 41МР (от тях ефективни са 38МР) и размер 1/1.2", който е близък до този на сензора в безогледалните фотоапарати със сменяема оптика от серията Nikon 1. Но не мегапикселите са важни, а начинът по-който се използват за създаване на изображение, което може да съперничи с това от DSLR фотоапарат. Малко са хората, които биха искали 38МР снимки с големина 6-10МВ, затова и основно място в камерата на смартфона заема технологията PureView, която по-късно ще видим и в други от продуктите на Nokia - надяваме се и в модели с Windows Phone. Все пак компанията е работила 5 години по разработката и няма да има смисъл да я вгради само в един камерафон.

На практика PureView е комбинация от разработен от Nokia 41МР сензор, прецизна оптика Carl Zeiss и специални алгоритми за обработка на получената от сензора информация, които си имат собствен високопроизводителен процесор (разработен от Nokia). По подразбиране устройството снима в режим 5МР, който е повече от достатъчен за повечето потребители, но при желание могат да снимат и в 2МР, 3МР или 8МР. За да се получи кадър с такава резолюция, алгоритмите вземат пълната информация от сензор, анализират я и след това сглобяват крайното изображение, като комбинират (oversampling) данните от няколко пиксела в един (7 пиксела при снимане е 5МР). Крайният резултат е кадър с невероятно количество детайли и висока точност на цветопредаване с големина около 1МВ заради използваната нова система на компресиране.

По-големият сензор и технологията на oversampling се оказват особено полезни при снимане в слабоосветени условия, тъй като на практика елиминират шума в снимките, но техният ефект се вижда и при записа на видео. Високата резолюция на сензора позволява и мащабиране на изображението (снимки и видео) без загуба в качеството - представете си как при запис на 1080р видео можете да приближите (само с докосване с един пръст върху екрана) сцената 4 пъти, без картината да се влоши и без телефонът да има система за оптично увеличение. При правене на снимки приближението е 3 пъти. Това също ще има ефект при работа в слабоосветени условия, тъй като блендата и количеството светлина върху сензора остават непроменени. Като добавим детайлните възможности за ръчна настройка и за запис на висококачествен стереозвук със CD качество, ентусиастите на тема мобилна фотография ще останат доволни.

За времето, през което успяхме да поработим с телефона в Барселона, останахме впечатлени от бързината му. За това принос имат както процесорът с работна честота 1,3GHz, така и добавеният към него графичен чип, който се занимава с работата на интерфейса. Както писахме, камерата си има собствен графичен чип, който обработва информацията, получена от сензора. Устройството е солидно, но все пак тежи почти 170 грама, а изработката е качествена, въпреки че металът в Nokia N8 е заменен от поликарбонатна пластмаса с покритие, оставящо усещането за керамика. Предният панел е покрит изцяло с извито стъкло Gorilla, което предпазва намиращия се под него Clear Black AMOLED екран.

Производителите на камерафони следват примера на фотографската индустрия и често се поддават на изкушението да се впуснат в мегапикселната надпревара. С 808 PureView Nokia прави обратното - въпреки че устройството предлага камера с най-голямата резолюция при мобилните телефони, фокусът не е върху тяхното количество, а върху начина, по който могат да се използват, за да се постигнат по-малки кадри с отлично качество или да се осигури възможност за приближение без загуба в качеството. Защото не е важна технологията, а начинът, по който я използваш.

Повече подробности за характеристиките:
http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-808-pureview

 • [Quote] Не започвай и ти като ''ванчо нокията'' да правиш предварителни сметки!Айде да се хванем на бас,че Епъл само за едно тримесечие ще продаде повече бройки от Айфон 4с или предстоящия Айфон 5 ,от тази Нокия! [/Quote]]:) Аз не правя предварителни сметки, по-скоро изказвам предположения. Ти изказваш твърдо мнение. А това, което твърдиш е смешно, че Iphone ще се продаде в повече бройки за едно Q, отколкото Нокията за година, ако правилно съм те разбрал. Ако е така, приемам облога, ще се пие бира явно :) (beer)
  Vlado
 • Доста съм раздвоен в мнението си за този телефон: от една страна никой не слага 41 мп сенсор и след това ограничава максималната резолюция(не че не мисля че 8мп не е напълно достатъчно за всеки аматьор), освен това такъв сензор заслужава и по - добра оптична стабилизация ,приближение. От друга страна обаче скъп сензор и евтина оптика , може да се окаже по-добър вариянт от скъпа оптика е евтин сензор, или поне за телефон който пада на земята ежеседмично. Май единственият начин да се прецени е да се опита, защото въпреки хубавите снимки предоставени от Нокия, аз с моите паркинсонови ръце не се разбирам с всички фотоапарати.
  ivyanev
 • Ама той СГС3 нали нямаше да излиза, Самсунг ще фалират дотогава заради тази Нокиа. (beer) :D
  osama11
 • [Quote]Чеки да видим, като излезе СГС3 дали нема да смени мелодията!;):D[/Quote] Хахаха,ми не се учудвам:D:D:D
  t1ri
 • Чеки да видим, като излезе СГС3 дали нема да смени мелодията!;):D
  Ванката
 • [Quote]Що бе градски, мен ме вълнува това да прави страхотни снимки;) Очаквам го с нетърпение да го видя на живо.[/Quote] Иванко успокой се малко,има време телефона докато падне под 800 лева!Пък ако не можеш да си намериш втора ръка,ще ти намерим,няма да се плашиш!
  t1ri
 • [Quote]Телефонът ще бъде бестселър и единствено може би Галакси 3 и Айфон 5 ще бъдат с по-големи продажби...но това ще го разберем в последствие. (beer)[/Quote] Не започвай и ти като ''ванчо нокията'' да правиш предварителни сметки!Айде да се хванем на бас,че Епъл само за едно тримесечие ще продаде повече бройки от Айфон 4с или предстоящия Айфон 5 ,от тази Нокия!
  t1ri
 • [Quote]Ха,ха........вярно е от друг свят...толкова грозен телефон наистина скоро не е правен, като прибавим и калпавата изработка на Нокиа, наистина не е от този свят..хе,хе:D(no)[/Quote] Абсолютно съм съгласен! Междо другото касква ще е видео резолюцията на телефона?
  t1ri
 • технологията oversampling вече се използва в някои цифрови фотоапарати за подобряване снимането на тъмно. panasonic имат такива модели при които е комбинирана с оптично приближение. но технологията наистина може да промени пазара на джобни фотоапарати - няма да им се налага да имат подвижни оптични елементи, но все пак ще имат опция за приближаване на изображението и ще правят кадри с високо качество. и ще направи ненужни модели като тези на canon от g-серията. сравнение с Panasonic ZS3/TZ7 http://www.iphonelife.com/blog/87/mwc-report-iv-exclusive-nokia-pureview-808-high-iso-images-binned-resolution-tests-vs-panaso и още http://www.iphonelife.com/blog/87/mwc-report-part-ii-exclusive-nokia-pureview-808-resolution-tests
  chilko
 • ...колкото и субективни лични мнения да изказвате едно нещо ще бъде факт: Телефонът ще бъде бестселър и единствено може би Галакси 3 и Айфон 5 ще бъдат с по-големи продажби...но това ще го разберем в последствие. (beer)
  Vlado
 • Технологията е гениално замислена. Дано Нокия преотстъпят лиценз (патент) на производители на фотоапарати. 43 МПх сензор, Pure View технология и качествена Leica оптика (фен съм на Панасоник сапунерките) сигурно ще вади феноменални снимки. ;)
  skyspirit
 • nokia connecting aliens ?:D
  alskaranne
 • Ха,ха........вярно е от друг свят...толкова грозен телефон наистина скоро не е правен, като прибавим и калпавата изработка на Нокиа, наистина не е от този свят..хе,хе:D(no)
  Nubian
 • откъде например? очевидно знаеш нещо, което аз не
  chilko
 • Страхотно качество,явно Нокиа отново ще продължат традициите си с качествени телефони. :)
  frenchdopeboy
 • ето снимки с пълна резолюция (38МР) http://www.flickr.com/photos/nokiaofficial/sets/72157629100338650/with/6934445859/
  chilko
 • Ако слуховете са верни,тея 41(38) мегапиксела ще имат голяма роля в продажбите,все пак ако матрицата на камерата е качествена,то телефона ще прави снимки по-добри и от обикновените цифрови фотоапарати. Ако е някаква скапана обаче сигурно ще вади качество като от 12 мегапиксела...
  frenchdopeboy
 • статията е превеждана ;)
  alskaranne
 • Технологията е чудесна, но няма да си купя такава сапунерка, че и със Симбиан отгоре на това.
  19Krpm
 • Много добре написана статия, от човек който наистина се е постарал да разбере как работи PureView преди да я напише. Даже колегите ви от Engadget все още не са много на ясно за какво са тези 41 мегапиксела ;) Технологията в телефона е наистина феноменално позтижение на инжинерите от Nokia (yes)
  wfargo