Корейски производители са в безизходица заради ограниченията от Япония

Корейски производители са в безизходица заради ограниченията от Япония

Корейските производители на чипове не успяват да намерят алтернативи на ключовите материали, чийто внос от Япония беше ограничен. Това увеличава възможността за нарушаване на нормалната им производствена дейност през идните месеци. След въвеждането на новия режим за износ към Южна Корея на някои ключови химически продукти, Япония не е издала нито едно разрешение за подобна доставка.

Корейските компании са обмисляли да заобиколят ограниченията, като купуват продукция директно от заводите на японците в Тайван и Китай, но са били предупредени от правителствени представители да не предприемат подобни действия. На компаниите, с които Samsung и SK Hynix работят, е било обяснено, че японските фирми могат да откажат доставките от производствените си бази в трети страни. Въпреки наличието на алтернативи от руски и китайски доставчици, японската продукция е с по-високо качество, което помага за постигането на по-добра печалба от завършения продукт.

Все пак вече се тества използването на заместители, а междувременно от Samsung обявиха, че ограниченията ще се отразят негативно на приходите ѝ. Според анализатори, ако усложненията продължат, Samsung може да не изпълни целите си по отношение на производството на чипове. Правителството на Южна Корея се опитва да накара местните производители да започнат производството на на материалите, но това едва ли ще е възможно дори в средносрочен план.

Междувременно Япония може да въведе ограничения в други технологични сектори, което допълнително ще се отрази негативно на корейските компании. През миналата година най-голям внос от Япония като стойност са били компонентите и оборудването за полупроводниковия сектор - Южна Корея е купила такива продукти на стойност 11 милиарда долара, което е близо 20% от общия внос от страната на изгряващото слънце.

Източник: Reuters

Препоръчани оферти