Кредиторите на БТК избраха купувач за компанията

Кредиторите на БТК  избраха купувач за компанията
Обединението между Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital e предпочитаният купувач за БТК, пише вестник "Капитал". Все още обаче ще се уточняват подробности по офертата и не може да се каже дали има сделка или не, е заявил пред изданието Цветан Василев, председател на надзорния съвет и мажоритарен акционер на КТБ. Според съобщението на БТК финансовите инвеститори предлагат две опции, цената на акция в тях варира между 0,81 лв. и 1,92 лв. "Капитал" посочва, че преди пет години БТК е била продадена от Тор Бьорголфсон за близо 11 лв. на акция.

БТК пише в сайта си, че компанията е била уведомена от Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на Главния координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК и нейната компания майка, че е постигнато принципно споразумение относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори. Сделката трябва да получи съответните одобрения от страна на инвеститорите, на някои компании от Групата и от старшите обезпечени кредитори, а всички в момента са в процес на одобряване на споразумение за основните условия на сделката. Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец.

Съгласно предложените условия за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на Групата ще бъде намален до 588 млн. евро от 1,65 милиарда евро. Офертата на инвеститорите включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на инвеститорите по време на приключването на сделката. Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември тази година.