Libra ще стартира след одобрение от САЩ

Libra ще стартира след одобрение от САЩ

Наскоро САЩ поискаха от Facebook да спре реализацията на проекта си за криптовалута (Libra), за да се проучат рисковете за световните финансови пазари и националната сигурност. Малко след това в този тон продължи и президентът Доналд Тръмп, а реакцията на Facebook не закъсня. От компанията обявиха, че ще възобновят плановете си, след като отговорят на всички притеснения от страна на регулаторите.

От компанията заявяват, че Libra Association, която управлява резерва на платформата, няма намерение да се конкурира със суверенни валути или да навлиза в областите, свързани с монетарната политика. Министърът на финансите Стивън Мнучин изрази притесненията си, свързани с криптовалутата Libra, и по-конкретно за защитата срещу пране на пари и други незаконни дейности.

Ръководителят на проекта за криптовалута на Facebook – Дейвид Маркъс, е подготвил изявление, което ще представи пред Конгреса. В него той споделя, че Libra Association ще се регистрира като парична услуга и ще спазва всички изисквания по отношение борбата срещу прането на пари и правилата за банковата тайна. Освен това от партньорите на компанията ще се изисква да отговарят на същите правила.

Libra Association няма да съхранява лични данни на потребителите, отвъд информация, свързана с трансакциите, и такива предоставени от портфейла Calibra. Тази информация няма да бъде споделяна със социалната медия Facebook и не може да бъде използвана за таргетиране на реклами. Очаква се регулатор на организацията да е Швейцарският федерален комисар по защита на данните и информацията, тъй като тя е с централа в Женева.

Източник: Reuters

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция