САЩ искат от Facebook да спре въвеждането на криптовалутата си

САЩ искат от Facebook да спре въвеждането на криптовалутата си

Комитетът по финансови услуги в САЩ е изискал от Facebook „незабавно да преустанови плановете си за осъществяване“ на проекта за собствена криптовалута – Libra. Преди старта на проекта от комитета ще трябва да проучат рисковете за световните финансови пазари и националната сигурност. В писмото към Facebook се споменава, че базираната в Швейцария система може да бъде сериозен конкурент на финансовата политика на САЩ и в частност на долара.

Компанията представи плановете си за система, която ще улесни всички в изпращането и получаването на пари директно през приложение, подобно на споделянето на снимки и друго съдържание. В началото на следващата година ще бъде пуснато самостоятелно приложение за извършване на трансакции на име Calibra, а освен това услугата ще е интегрирана в WhatsApp и Facebook Messenger. Планът включва предаването на контрола върху Libra на независим консорциум от 100 компании, сред които MasterCard, Visa, Uber и Spotify.

Още след представянето на проекта обаче той беше посрещнат скептично, особено заради редицата пробиви и пропуски водещи до изтичане на лични данни от Facebook. Според критици на проекта условията за използване на Calibra показват, че Facebook може да използва приложението за споделяне на потребителски данни при определени обстоятелства. Според Facebook Libra ще бъде регулирана подобно на всяка друга платежна услуга и ще бъде отделена от основната платформа на компанията.

Източник: Committee on Financial Services

Оферти на деня

 • Ако САЩ са решили така, значи има защо. Можеш да мислиш, а не да приемаш безприкословно какво решават любимите Хамериканци !
  Боби13
 • Тази новина наистина е Уау! На всички ни е ясно какво би се случило, ако най-голямата държава в света (ФБ) добие и своя валута. Ясно е и на регулаторите... Аз очаквам арести на целия мениджърски състав, ако все пак валутата тръгне по план. Няма кой да позволи нов световен ред далеч от Федералния резерв :)
  arakchiev
 • Ако САЩ са решили така, значи има защо. Ахахахахах! :D :D :D :D :D
  muamamu1
 • ==================================
  Blue Sky