Lightroom с редица новости за различните платформи

Lightroom с редица новости за различните платформи

Adobe добавя някои новости в популярното приложение Lightroom, като те ще обхванат всички поддържани от него платформи. Може би най-голямата промяна е добавянето на поддръжка за изглед на разделен екран (Split View) за iPadOS, което ще даде възможност на потребителите да използват едновременно с него и втора програма. Това улеснява работата и на друга скорошна добавка за тази платформа, а именно директния импорт на файлове, което според Adobe вече ще е по-гладък процес.

Версията за Android се сдобива с доста полезната опция за директен импорт на профили за редакция и настройки. Тази новост скоро ще бъде достъпна и за потребителите с iOS и iPadOS.

Разбира се, не е пропуснат и Lightroom Classic за Mac и Windows, като тук има промени за тези от вас, които работят с изображения във формат RAW. Досега всички изображения в този формат при импорт използваха по подразбиране профила Adobe Color, а промяната беше възможна единствено чрез скрити функции. Новата версия на приложението вече ще може да работи и с файлове от тип PSB, а освен това при наличието на няколко монитора ще е възможен избор на помощен дисплей, на който да се отварят новите прозорци.

Друго нововъведение е за избор на настройка по подразбиране при импорт в секция Presets. Тук като опции са налични Camera Settings, Adobe Color или потребителска. Настройките по подразбиране могат да бъдат приложени универсално или според модела и/или серийния номер на апарата. При опциите за експорт, освен в наличните досега файлове от тип JPEG и TIFF, ще можете да съхранявате и в DNG.

Освен всичко това се разширява поддръжката в Lightroom на дискретни графични ускорители, което се случва след години на неглижиране на тази област. В Lightroom Classic вече се използва GPU ускорение за корекция на изкривяването на обектива и трансформации на изображенията, а устройствата с macOS 10.15 Catalina могат да използват външен графичен ускорител и за опцията Enhance Details.

Източник: Adobe