macOS Big Sur идва с нов дизайн

macOS Big Sur идва с нов дизайн

Най-новата версия на операционната система macOS носи името Big Sur и включва изцяло нов потребителски интерфейс и значителни промени в някои от ключовите приложения. Но да започнем с графичния интерфейс, който предлага нови цветови палитри за прозорците на приложенията.

Освен това са добавени ефекти за прозрачност, заоблени ръбове, полупрозрачно поле за менюто, странични ленти, заемащи цялата височина на екрана, плаващо докинг приложение и набор от нови икони за програми. Из цялата операционна система сме свидетели и на редица други нови елементи, включително слайдери, отметки, звуци и символи.

Според използваната функционалност в прозорците на програмите се появяват или съответно изчезват различни бутони. Big Sur също така включва изцяло нов център за управление (Control Center), който наподобява на този в iOS. Налична е възможност за издърпване на някои от елементите в него и поставянето им в основното меню за по-бърз достъп.

Промените продължават и с добавянето на нов център за известия (Notification Center), който може да бъде отворен чрез кликване върху часовника в ъгъла на екрана. Тук известията са в стил, познат ни от този в iOS, като се включва и интерфейс с уидежети.

Основните приложения в macOS Big Sur също получават редица подобрения. Браузърът Safari включва нова стартова страница с възможност за персонализиране на фоновото изображение. Добавени са и секции като списъци за четене (Reading List) и iCloud раздели. Браузърът може да засече когато посещавате страница с език, различен от този по подразбиране, и да предложи да я преведе.

Промяна има и в интерфейса на разделите, като е увеличена гъстотата им и се предлага преглед при преминаване с мишката. Освен това има опция за затваряне на група от подпрозорци с един клик. Според Apple, Safari вече е по-бърз, и то с до 50% спрямо Chrome при сайтове, които се посещават често. Оптимизации на приложението водят и до изразходването на по-малко енергия.

Подобрява се и поддръжката за разширения, което позволява на разработчиците да прехвърлят добавките си от други браузъри. Apple е добавила подобрени функционалности за защита на личните данни за разширенията. По този начин се ограничава максимално достъпът им до данни. Потребителите ще имат избор за това дали да дадат достъп на даден сайт до данните си за един ден или за постоянно.

Приложението за съобщения в macOS Big Sur получава същите подобрения, които бяха въведени и в iOS 14. Сред тях са опциите за фиксиране на любимите контакти най-отгоре, както и редизайн на функционалността за търсене. Наличен е достъп до нови ефекти, включително балони и конфети, които могат да бъдат добавяни към съобщенията, а и разбира се Memoji. При търсене ще е възможно да се добавят още снимки и GIF изображения. Друга новост, която беше въведена в iOS 14 и си проправя път тук, е опцията за групови чатове.

Приложението Maps също включва някои новости, въведени в iOS 14, включително гидове за разглеждане на нови местности и създаване на собствени 360-градусови изображения на дестинации.

Финалната версия на macOS Big Sur ще е налична през есента, но междувременно вече е достъпна версия за разработчици. Първата публична бета версия на софтуера ще се появи през юли. Новата операционна система ще се поддържа от MacBook (от 2015 и по-нови), MacBook Air (от 2013 и по-нови), MacBook Pro (от края на 2013 и по-нови), Mac mini (от 2014 и по-нови), iMac (от 2014 и по-нови), iMac Pro и Mac Pro (от 2013 и по-нови).

Източник: Apple