Apple добавя полезни новости с iPadOS 14

Apple добавя полезни новости с iPadOS 14

Заедно с най-новите версии на iOS и WatchOS Apple представи и обновената iPadOS 14. Едно от основните нововъведения в нея е добавянето на уиджети с възможност за промяна на размера по подобие на iOS 14. Платформата за таблети включва и специално създадени приложения, които използват максимално наличното пространство на екрана.

Функцията за търсене е преработена изцяло и чрез нея вече може да бъде намерено разнообразно съдържание. Това включва приложения и данни от тях, контакти, файлове и информация от мрежата. За да се стартира опцията за търсене дори не е необходимо да се излиза от приложението, което използвате.

Добавена е новата функционалност Scribble, позволяваща въвеждането на ръкописен текст с Apple Pencil, който автоматично се дигитализира. Обработката се извършва на самото устройство, а това означава, че данните ви не биват изпращани до отдалечени локации. Тази функционалност работи в множество приложения.

Свидетели сме и на нов дизайн на страничното меню при редица програми, включително Photos, Files, Notes, Calendar и Apple Music. По този начин ще е наличен по-лесен достъп до функционалностите на приложенията от едно място. Междувременно продължавате да имате достъп до основното съдържание от приложението. Обновени са и инструментите в падащите менюта, като те дават достъп до опциите за управление на едно място.

При наличие на входящо обаждане ще получавате дискретно известие, от което ще можете да отговорите или да затворите. По този начин екранът ви няма да бъде зает от познатото досега решение, с което прекъсвате дейността си. Тази функционалност ще работи и с външни приложения като Skype.

Сред другите нововъведения са още добавянето на опции за разработчиците да използват съдържание с добавена реалност. Освен това са подобрени и възможностите за предпазване на личните данни. Всички приложения трябва да изискват позволение, преди да проследяват местоположението. Освен това ще бъдат приложени допълнителни мерки за прозрачност при достъп до микрофона и камерата. Разработчиците ще предоставят и по-нагледно това какъв тип информация събират.

Версията за разработчици на iPadOS 14 вече е налична, а бета версията на операционната система за потребители ще се появи през следващия месец. Финалната версия ще е достъпна през есента за моделите от iPad Air 2 и по-нови, всички iPad Pro, iPad 5-о поколение и по-нови, както и iPad mini 4 и по-нови.

Източник: Apple