Операторите на споделени е-тротинетки срещу предложението за задължителни каски

Операторите на споделени е-тротинетки срещу предложението за задължителни каски

В края на тази седмица изтича срокът за обществено обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, който ще регулира и ползването на електрически тротинетки. Вече писахме за предложените промени, но една от тях накара и трите компании, които предлагат споделени тротинетки в София – Lime, Hobo и Brum, да излязат с общо становище.

Става дума за задължителната употреба на каска, като липсата на такава ще се санкционира с глоба от 10 лева. Според трите компании в закона трябва да бъде вписана препоръчителна употреба на каска, защото задължителната може да забави или дори да спре навлизането на велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства в градската среда. Това на свой ред би се отразило негативно и на качеството на въздуха, защото предполага ползването на повече автомобили.

Подобно предложение не е без основание, защото колко от нас носят каски със себе си. Според Lime, Hobo и Brum от старта на предлагането на услугите през лятото досега са били извършени общо над 150 000 пътувания и за този период не са били регистрирани инциденти с фатален край. И трите компании комуникират с потребителите как безопасно и отговорно да карат тротинетките, а освен това им препоръчват да ползват каска с удостоверен стандарт на качество.

Оферти на деня