Много шофьори биха се отказали от личните автомобили за сметка на автономни решения

Много шофьори биха се отказали от личните автомобили за сметка на автономни решения

Усилията за разработката на автономни автомобили продължават, а в технологиите за тях се инвестират милиарди долари. Това заедно с електрическите автомобили би трябвало да промени коренно мобилността през идните години, а освен това ще доведе и до нови потребителски нагласи. Ново проучване на Accenture разкрива, че много собственици на автомобили биха се отказали от опцията да имат такъв в бъдеще за сметка на автономни решения като бусове и таксита.

Докладът “Mobility Services: The Customer Perspective” разглежда ключови предизвикателства пред производителите на автомобили сега и в бъдеще по отношение на навлизането на услугите за мобилност. На базата на анкета сред 7000 потребители в САЩ, Европа и Китай, 85% от тях притежаващи автомобили, докладът посочва, че приходите от услуги за мобилност ще достигнат 1.2 трилиона евро до 2030 година. Очаква се експоненциален ръст заради постоянните подобрения на технологиите за автономни автомобили.

Макар 96% от притежателите на автомобили да смятат, че ще имат такъв и в бъдеще, почти половината (48%) заявяват, че биха обмислили да се разделят с колата си, ако са налични услуги за автономна мобилност. Изненадващо притежателите на автомобили от премиум марки са по-склонни да направят това спрямо ползващите модели на масови брандове. Сред притежателите на коли от премиум производители тези в Китай са два пъти по-склонни от тези в САЩ да се разделят с автомобилите си (78% срещу 39%), а в Европа този процент е 55.

От Accenture посочват, че преходът между притежаването на автомобил и MaaS (mobility as a service) решения изглежда неизбежен, а традиционните производители на автомобили рискуват да загубят клиенти за сметка на доставчиците на нови услуги за мобилност. Според Аксел Шмид компаниите от обикновени производители на автомобили трябва да станат брокери на решения за мобилност, а предвид на готовността на китайските потребители може да ползват страната като тестов полигон, преди да пуснат решенията в Европа и САЩ.

В доклада има и други интересни заключения. Според него марката на автомобила вече губи своето значение, а в анкетата потребителите са я поставили чак на 6-о място сред важните фактори при покупката на автомобил и ползването на услуга за споделяне. От Accenture смятат, че значението на марката вероятно ще намалее и ще се измести от продукта към услугата с навлизането на автономните превозни средства и услугите за споделяне на автомобили.

Почти половината (45%) от респондентите са посочили, че биха сменили мястото, на което живеят, ако ежедневното им пътуване става с автономни превозни средства. В Китай става дума за 55% от анкетираните, а в Европа и САЩ процентите са съответно 42 и 37. В допълнение 34% от респондентите биха се преместили в преградие или в селски район, ако автономните решения станат реалност. Това подсказва, че производителите на автомобили може да насочат вниманията си не само към решенията за градска мобилност, защото 37% от градските премиум потребители са готови да напуснат градовете, ако ежедневното им пътуване става с автономни превозни средства.

Източник: Accenture

Оферти на деня