Моделите на Samsung започват да работят с 5G мрежата на А1

Моделите на Samsung започват да работят с 5G мрежата на А1

А1 продължава да разширява списъка на съвместими устройства със своята 5G мрежа. Два месеца след старта на услугата с нея работят осем устройства, а към тях се присъединява и Samsung Galaxy Note20 Ultra. Компанията посочва, че през февруари с мрежата ще са съвместими и моделите от серията Galaxy S21, които ще се продават от утре.

Ако очаквате обещаната съвместимост с iPhone 12, имаме добри новини - A1 посочва, че тестовете на 5G устройствата на Apple вече са завършени, и се очаква iOS 14.4, за да бъдат включени в 5G мрежата. Ъпдейтът вече е факт, така че едва ли ще мине много време, преди да бъде активирана поддръжката на новата технология. 5G мрежата на A1 вече обхваща голяма част от София и почти цялото население на Бургас на открито (90%).

Според картата на покритие 5G от А1 вече има в Пловдив и Русе. През тази година мрежата от петото поколение ще обхване всички населени места с над 10 000 жители. Покритието на населението на открито в големите градове като София, Варна и Пловдив ще надхвърли 80%, а в същото време постоянно се увеличава броят на устройствата, които поддържат технологията.

Препоръчани оферти


Втора употреба с гаранция

  • Иначе за А1 поне засега в профилите им за volte няма EVS кодек с което малко разочароват. Реално трябваше да го пуснат със старта на услугата. Надявам се го добавят, но пък от друга страна, те никакъв маркетинг не са пуснали за VoLTE, защото не е много официално.
    ivobel721
  • А1 имат AMR-WB от много години насам и разликата няма да е толкова забележима за клиентите? (Само с SWB би било по-забележимо, ама това Теленор го имат от скоро само.)

    Освен това по време на разговор 3G-то е използваемо, за разлика от това на Теленор. (Бях го тествал с приятел преди да махнат DC-HSPA+, аз имах 14 Mbps download на DC-HSPA+, той на Теленор стигна около 0,5 Mbps.) Писали са ми хора с iPhone да ме питат защо данните им от Теленор по време на разговор са им неизползваеми и помогнах да включат VoLTE.

    А1 tease-ваха и обещаваха VoLTE преди години, ама явно не им е работило достатъчно добре, за да го пуснат публично.

    Обаче независимо от имам ли VoLTE или не от А1, пак водя повече разговори с HD voice от типичния клиент на Виваком и Теленор.
    SWB е EVS кодек и предназначен главно за volte/vowifi. Да Теленор го ползват от около половин година някъде, Виваком от около година и половина. Теленор нямат (имаха и го изключиха) AMR_WB на 3г мрежата, Виваком да та и там реално се провеждат доста разговори през 3г с HD voice. Иначе за А1 поне засега в профилите им за volte няма EVS кодек с което малко разочароват. Реално трябваше да го пуснат със старта на услугата.
    Maxthon
  • Въпрос на приоритети. В момента вероятно всички съвместими телефони с 5г поддържат и волте, но явно си обичат добрият стар 3g за разговори.
    А1 имат AMR-WB от много години насам и разликата няма да е толкова забележима за клиентите? (Само с SWB би било по-забележимо, ама това Теленор го имат от скоро само.)

    Освен това по време на разговор 3G-то е използваемо, за разлика от това на Теленор. (Бях го тествал с приятел преди да махнат DC-HSPA+, аз имах 14 Mbps download на DC-HSPA+, той на Теленор стигна около 0,5 Mbps.) Писали са ми хора с iPhone да ме питат защо данните им от Теленор по време на разговор са им неизползваеми и помогнах да включат VoLTE.

    А1 tease-ваха и обещаваха VoLTE преди години, ама явно не им е работило достатъчно добре, за да го пуснат публично.

    Обаче независимо от имам ли VoLTE или не от А1, пак водя повече разговори с HD voice от типичния клиент на Виваком и Теленор.
    Явно на двата оператора по различен начин им е настроена мрежата кога да дропва на 3Г и кога не.
    Да, точно това е. Оборудването на Nokia явно няма да се справи толкова добре при лошо покритие. Аз съм виждал другите два оператора да те държат на 4G с VoLTE при ненормално нисък сигнал, явно инженерите в мрежите си имат различни приоритети.

    Като цяло държавата ни е виновна, че не дава достътачно 700 и 800 MHz...
    ivobel721
  • Имат прекалено много трафик през 2Г и 3Г мрежата им, особено в по-малките населени места и не искат да си скапват телефонията заради Волте за няколко модела телефона. Освен това не виждам някакъв огромен отлив на клиенти от А1 към другите два оператора заради пускането на Волте. А и ако не се лъжа Волте се ползва между абонати на един оператор, а това време вече отмина, в което всеки е на оператор, на който са приятелите и роднините му. В момента 4г мрежата им трябва да има достатъчно капацитет за да започне да поема и разговори през нея без да се налага да се прехвърля ресурс към нея. И на по-късен етап вече с повече трафик през 4г да се прехвърли и ресурс натам. Проблем по-скоро е продължаващото слабо покритие в закрити помещения и ако постоянно дропва мрежата за да продължи разговора няма да е много приятно за потребителите. Изцяло волте разговор се осъществява само между абонати на един оператор, но това не означава, че останали разговори поне от страна на телефона с волте не преминават през 4г мрежа. Отлив на клиенти поради други причини нямаше нито заради volte, няма да има и сега с 5g. На мен ми е любопитно защо продължава този феномен с 4Г-то на закрито дори след подмяната на оборудване. "Мощност на базовите станции/клетки" - или нямат достатъчно мощност, или не работят на пълна мощност ... 🤔.
    За съфорумника от по-горе > "НЕ", 4G им няма нито достатъчно капацитет, нито достатъчно плътност. Единствено за "широк център" в София е на кантара ... 🤓.
    Kuzmanow
  • Имат прекалено много трафик през 2Г и 3Г мрежата им, особено в по-малките населени места и не искат да си скапват телефонията заради Волте за няколко модела телефона. Освен това не виждам някакъв огромен отлив на клиенти от А1 към другите два оператора заради пускането на Волте. А и ако не се лъжа Волте се ползва между абонати на един оператор, а това време вече отмина, в което всеки е на оператор, на който са приятелите и роднините му. В момента 4г мрежата им трябва да има достатъчно капацитет за да започне да поема и разговори през нея без да се налага да се прехвърля ресурс към нея. И на по-късен етап вече с повече трафик през 4г да се прехвърли и ресурс натам. Проблем по-скоро е продължаващото слабо покритие в закрити помещения и ако постоянно дропва мрежата за да продължи разговора няма да е много приятно за потребителите. Изцяло волте разговор се осъществява само между абонати на един оператор, но това не означава, че останали разговори поне от страна на телефона с волте не преминават през 4г мрежа. Отлив на клиенти поради други причини нямаше нито заради volte, няма да има и сега с 5g. На мен ми е любопитно защо продължава този феномен с 4Г-то на закрито дори след подмяната на оборудване. Да и на мен ми е интересно това. Не е нормално да са единствения оператор, при който 4Г-то дропва понякога на закрити места. Добре че имам и карта на Виваком, че когато ми се наложи да ползвам моб.интернет. Дори без 900 мхц Виваком има много по-добро 4Г в затворени пространства. Явно на двата оператора по различен начин им е настроена мрежата кога да дропва на 3Г и кога не.
    Apple_fan
  • Имат прекалено много трафик през 2Г и 3Г мрежата им, особено в по-малките населени места и не искат да си скапват телефонията заради Волте за няколко модела телефона. Освен това не виждам някакъв огромен отлив на клиенти от А1 към другите два оператора заради пускането на Волте. А и ако не се лъжа Волте се ползва между абонати на един оператор, а това време вече отмина, в което всеки е на оператор, на който са приятелите и роднините му. В момента 4г мрежата им трябва да има достатъчно капацитет за да започне да поема и разговори през нея без да се налага да се прехвърля ресурс към нея. И на по-късен етап вече с повече трафик през 4г да се прехвърли и ресурс натам. Проблем по-скоро е продължаващото слабо покритие в закрити помещения и ако постоянно дропва мрежата за да продължи разговора няма да е много приятно за потребителите. Изцяло волте разговор се осъществява само между абонати на един оператор, но това не означава, че останали разговори поне от страна на телефона с волте не преминават през 4г мрежа. Отлив на клиенти поради други причини нямаше нито заради volte, няма да има и сега с 5g. На мен ми е любопитно защо продължава този феномен с 4Г-то на закрито дори след подмяната на оборудване.
    defierofodds
  • Имат прекалено много трафик през 2Г и 3Г мрежата им, особено в по-малките населени места и не искат да си скапват телефонията заради Волте за няколко модела телефона. Освен това не виждам някакъв огромен отлив на клиенти от А1 към другите два оператора заради пускането на Волте. А и ако не се лъжа Волте се ползва между абонати на един оператор, а това време вече отмина, в което всеки е на оператор, на който са приятелите и роднините му. В момента 4г мрежата им трябва да има достатъчно капацитет за да започне да поема и разговори през нея без да се налага да се прехвърля ресурс към нея. И на по-късен етап вече с повече трафик през 4г да се прехвърли и ресурс натам. Проблем по-скоро е продължаващото слабо покритие в закрити помещения и ако постоянно дропва мрежата за да продължи разговора няма да е много приятно за потребителите. Изцяло волте разговор се осъществява само между абонати на един оператор, но това не означава, че останали разговори поне от страна на телефона с волте не преминават през 4г мрежа. Отлив на клиенти поради други причини нямаше нито заради volte, няма да има и сега с 5g.
    Maxthon
  • Всъщност започват да работят и с мрежата на Виваком само къде там няма толкова фанфари.
    Ура другари!!!

    На А1 услугата VoLTE обхваща точно 1 (един) телефон, но важното е че с 5G-то сме едни гърди напред... :D
    Въпрос на приоритети. В момента вероятно всички съвместими телефони с 5г поддържат и волте, но явно си обичат добрият стар 3g за разговори.
    Имат прекалено много трафик през 2Г и 3Г мрежата им, особено в по-малките населени места и не искат да си скапват телефонията заради Волте за няколко модела телефона. Освен това не виждам някакъв огромен отлив на клиенти от А1 към другите два оператора заради пускането на Волте. А и ако не се лъжа Волте се ползва между абонати на един оператор, а това време вече отмина, в което всеки е на оператор, на който са приятелите и роднините му.
    Apple_fan
  • Всъщност започват да работят и с мрежата на Виваком само къде там няма толкова фанфари.
    Ура другари!!!

    На А1 услугата VoLTE обхваща точно 1 (един) телефон, но важното е че с 5G-то сме едни гърди напред... :D
    Въпрос на приоритети. В момента вероятно всички съвместими телефони с 5г поддържат и волте, но явно си обичат добрият стар 3g за разговори.
    Maxthon
  • Ура другари!!! На А1 услугата VoLTE обхваща точно 1 (един) телефон, но важното е че с 5G-то сме едни гърди напред... :D
    sclera