Мрежата на Telenor с отличие в тестовете на umlaut

На пазара има различни решения за измерване и оценка на качеството на мобилните мрежи, които разчитат на различна методология, за да определят тези с най-добро представяне. Вероятно най-позната е услугата Speedtest на Ookla, която вече беше ползвана от някои български телекоми, за да покажат високите скорости, които се достигат в мрежи им.

От днес на нашия пазар навлиза и германската компания umlaut, която доскоро беше позната и като P3, но от години предлага добре позната в индустрията система за тестове на мобилни и фиксирани мрежи. Нейната методология не разчита на обикновено измерване на максималните скорости в дадена мрежа, а залага на по-комплексна оценка, която взема под внимание различни параметри.

Та днес umlaut връчи сертификат Best in Test на Telenor, след като през миналата година е провела независимо проучване на трите основни родни телекома. То е било направено за 24 седмици между май и ноември и включва 31.9 милиона проби в 94.5% от урбанизираната населена територия и в 50.7% от неурбанизираната. Тези проби са взети от телефоните на 18 800 потребители, в които са инсталирани приложения за Android с технологията на umlaut.

Изпълнителният директор "Комуникации" на umlaut Хакан Екмен не пожела да разкрие кои са тези приложения (едно от тях е собственото U get), но заяви, че въз онова на събираните разнообразни данни и методологията на компанията може да се постигне много добра картина на представянето на конкретните мрежи от потребителска гледна точка. Иначе пълната оценка включва посещаване на място на експерти, които правят различни видове тестове – такива се правят в около 50 страни, но и в България очакваме такива през идните месеци.

Въз основа на въпросната crowdsourcing технология към ноември 2019 umlaut поставя Telenor на първо място в страната по няколко показателя – покритие на мрежата за мобилен интернет, покритие на мрежата за гласови услуги, покритие на 4G мрежата и за скорост на изтегляне на данни от потребители. Общата оценка на компанията е 888 точки от 1000 възможни, което поставя компанията в горната част на глобалната класация по отношение на качеството на мрежата. На събитието не бяха разкрити данни за представянето на другите два телекома.

Хакан Екмен изтъкна, че методологията на umlaut се ползва вече повече от 20 години и всяка година се обновява, като се вземат под внимание предложенията на мобилни оператори от цял свят. До този момент над 200 мобилни мрежи в над 120 страни по света са оценени от компанията, а тестовете се опресняват периодично.

На събитието Telenor обяви, че през 2019 е увеличила инвестициите си в мрежата с 60 – 70% спрямо 2018, като е подобрила капацитета и потребителското преживяване в своята 4G мрежа в над 600 населени места и е обновила 1000 от своите базови станции. Компанията посочи, че в края на миналата година е отчела 22.8% ръст на активните потребители в 4G мрежата си, а почти 86% от целия трафик на данни е преминавал през 4G.

Увеличеният списък с устройства, които поддържат Voice over LTE (VoLTE), е довел до четирикратен ръст в гласовите разговори през тази технология и към края на 2019 те са били над 12% от целия гласов трафик в мрежата. Компанията разкри, че към края на миналата година над 50% от трафика на данни в мрежата й е генериран от стрийминг на видео и музика.