Мтел демонстрира решения за умен град

Мтел демонстрира решения за умен град

Мобилните оператори търсят повече начини за използване на възможностите на своите все по-бързи мрежи и един от тях е свързан с набиращата популярност концепция за умния град. Тя е базирана на идеята за връзка между различните елементи от градската инфраструктура и дистанционното им и интелигентно управление, а синергията между тях може не само да подобри качеството на живот, но и да спести много ресурси в дългосрочен план. Като част от A1 Group Мтел също експериментира в тази насока и днес в Монтана направи демонстрация на пилотен проект с  технологията Narrowband IoT (NB-IoT).

Тя е създадена за Internet of Things (IoT) приложения и позволява връзката между устройства, машини и услуги чрез заделени за LTE услуги честоти, а сред основните й предимства са по-ниски разходи за хардуер, по-дълга автономност на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниска латентност, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги. В Монтана бяха показани няколко приложения на проекта. Решението за контрол на качеството на въздуха отчита нивото на замърсяване и прахови частици, а освен това измерва температура и влажност. Системата е приложима за открити и закрити пространства, а информацията се следи в реално време чрез  уеббазирано приложение.

Другата услуга служи за управление на отпадъци и е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. При нея чрез датчици автоматично се отчита степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрути за събиране на отпадъците и осигурява на клиентите подробни отчети. Според компанията използването ѝ спестява време, а във финансов аспект разходите за сметосъбиране може да намалеят с до 70%. Друга разработка оптимизира контрола на уличното осветление и регулира автоматично яркостта му през денонощието. LED модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветление и може да намалят с до 25% годишните разходи.

NB-IoT има приложение и при паркирането – системата може да засича свободните места, позволява онлайн запазване на паркомясто, автоматично определя най-краткия маршрут до него и осъществява безкасови трансакции в платените зони. Системата осъществява централизирано следене, отчитайки тенденциите в паркирането и степента на заетост, а употребата й не само подобрява заетостта на паркоместата с до 25%, а и увеличава събираемостта на приходите от нарушения с до 20% на година.

Мтел сподели, че един от последните реализирани институционални проекти е обслужването на „Бърза помощ” на територията на страната. Компанията предоставя цялостното информационно и ИТ обслужване, включващо управление на кол център, виртуална частна мрежа, център за данни, локализиране на линейките и връзка между многобройни локации. Мтел посочва, че развитието на NB-IoT е част от стремежа на компанията да следи световните тенденции, които показват, че IoT ще играе все по-важна роля, а според прогнозите към 2025 година в света ще има 25 милиарда такива връзки.