Напредък при литиево-металните батерии

Напредък при литиево-металните батерии

Сред възможните развития на технологията при батериите е използването на литиево-метални решения. Теоретично те могат да съхраняват с поне 33% повече енергия при същото тегло на настоящите батерии. Освен това те са значително по-леки благодарение на факта, че анодът е от литий, а не от графит.

Основният проблем при този тип решения е, че при експлоатация се образуват малки издатини, наречени дендрити. С времето те могат да пробият защитното покритие между положителния и отрицателния край на батерията, което може да доведе до късо съединение и запалване.

Изглежда обаче учени от Университета в Станфорд са решили този проблем, като са създали нов тип защитно покритие, което значително ограничава растежа на дендритите. Екипът е успял да създаде батерия, която задържа 85% от първоначалния си заряд след 160 цикъла на зареждане и разреждане. За сравнение при настоящите батерии се запазва едва 30% от заряда при същото износване.

Новата технология ще доведе до най-сериозен прогрес при електромобилите, като може да удължи пробега и живота на батериите им. Въпреки напредъка обаче, той решава само част от предизвикателствата и едва ли скоро можем да очакваме въвеждането на технологията в масово производство. Припомняме, че този тип батерии бяха представени за първи път през 2015.

Източник: Joule

Оферти на деня

 • Но така и не получих смислен отговор, какво вие харесвате толкова в електричките, че отричате очевидни неща. Май вярвате безплатния обяд, нали? В момента нищо не им харесвам на електромобилите, но предполагам, че след времето ще се решат повечето има проблеми и ще се превърнат в добър начин за транспорт с по-малко замърсяване.
  board
 • След толкова случаи на самозаплващи се Note 7, пък и други телефони, силно ви съвртвам да спрете да ползвате мобилни телефони ;)

  А за колко случая на самозапалване на телефон с шайба знаете... :D
  Не знам как може да сравняваш батерия за телефон с батерия за електромобил? :shock:
  Едната е има-няма 50 000 пъти по-мощна от другата, а тази в телефона ти, нито те вози, нито е създадена за такива натоварвания.
  Все едно да питаш лекарите защо използват ботокс, след като само една супена лъжица може да убие милиони души.
  Аз казах какво не харесвам в електрикчите, не, че не ги харесвам тях самите. Но така и не получих смислен отговор, какво вие харесвате толкова в електричките, че отричате очевидни неща. Май вярвате в безплатния обяд, нали?
  Spikul
 • Ония с манивелата са най-сигурни :lol:
  AVKansazov
 • След толкова случаи на самозаплващи се Note 7, пък и други телефони, силно ви съвртвам да спрете да ползвате мобилни телефони ;)

  А за колко случая на самозапалване на телефон с шайба знаете... :D
  board
 • Нещо прясно от русия и тесла.

  Супер коли са, но нещо не ми харесва идеята да дам 200000 лева за огрев...

  https://youtu.be/ayJmY_eLhK0
  Ванката
 • Преди месец минах 3200 км из Европата . За седмица време видях повече от 10 изгорели автомобила, останала беше само опушена ламарина и не бяха блъснати . Един сварих в момента когато ги товареха на репатрак от мястото където е горял. Това са вероятно газови/ метанови автомобили. Преди два месеца лично видях на ОМВ в София едно такси да се подпалва и изгоря цялото на газоколонката. Всички хора се разбягаха като пилци. Пламъците и дима са като в екшън филм, само че се случва на живо. Така че ми се струва крадеца да вика "дръжте крадеца". Енергийнта стойност на горивото в газовите бутилки и резервоарите е вероятно десетократно и нагоре по-висока отколкото тази на полимерния електролит в батерията на електромобил. Едно си баба знае, едно си бае.
  Аз ти обяснявам за електомобили, които са под 5 години и струват над 100 000 лева, ти ми обясняваш за някакви незнайни коли, преработвани незнайно къде и струващи само колкото гумите на нова Тесла.
  Никога не съм твърдял, че ДВГ не се самозапалва, но то НИКОГА не се самозапалва като си стои в гаража. Да не говорим, че електриките почти не могат да се гасят с обикновения пожарогасител в колата:
  "[i]Навярно повечето шофьори си мислят, че когато се запали електрически автомобил не е кой знае колко страшно, защото липсва голям резервоар за гориво или газова бутилка. Т.е. няма предпоставки за експлозия и силно замърсяване на околната среда с изгорели газове и сажди. И дори не подозират в каква голяма грешка са...[i]В инструкцията се подчертава и необходимостта от големи количества вода. За да се угаси един горящ електромобил, Tesla препоръчва резерв от най-малко 11,5 тона вода.Това е единственият начин да охладите изгарящата батерия Tesla. Изключването на високоволтовата система е приоритет за пожарникарите. Това обаче е осъществимо само, ако има достъп до електрически контур[/i].[/i]" - https://auto.blitz.bg/novini/gori-tesla-model-s-kolko-tona-voda-tryabvat-za-da-bde-ugasena-snimkivideo
  "[i]Според местните медии инцидентът станал веднага след като машината започнала да се зарежда. Случката се разиграла при т.нар. Superchrager – станция на Tesla за бързо зареждане в местен хотел. Когато собственикът се върнал малко по-късно, колата и станцията вече били в пламъци.
  Пожарникарите използвали интересен подход, за да загасят пожара и да са сигурни, че той няма да пламне отново – нещо, което е особено проблемно при електрическите коли. Те потопили колата на Tesla в контейнер с вода, където тя останала цяла нощ.
  Пожарите на зарядни станции на Tesla са редки, но това не е първият път, когато се случва подобен инцидент. През 2016 г. Tesla Model S се запали в Норвегия, като тогава причината беше късо съединение в колата. Само за последните два месеца има четири такива случая и всичките касаят Tesla Model S.
  Най-притеснителното е, че все още не знаем точната причина за пожарите. Ако проблемът идва след включването в станцията, важно е да се разбере какво го причинява. В случая с инцидента в Норвегия обаче колата бе изгоряла напълно и това направи разследването на аварията много трудно.[/i]
  " - https://hicomm.bg/auto/tesla-i-zaryadno-se-okazaha-vzrivoopasna-kombinaciya.html
  Друг самозапалил се от Хонг Конг - https://lifestyle.bg/speed/tesla-model-s-poredniyat-samozapalil-se-avtomobil-i-kakvo-shte-predprieme-ilon-mask.html
  И това са само част от пожарите при Тесла. За Leaf и Zoe изобщо няма да коментираме.
  Та заравянето на главата в пясъка и отричането на очевидни факти, едва ли е нормално поведение.
  Spikul
 • Преди месец минах 3200 км из Европата . За седмица време видях повече от 10 изгорели автомобила, останала беше само опушена ламарина и не бяха блъснати . Един сварих в момента когато ги товареха на репатрак от мястото където е горял. Това са вероятно газови/ метанови автомобили. Преди два месеца лично видях на ОМВ в София едно такси да се подпалва и изгоря цялото на газоколонката. Всички хора се разбягаха като пилци. Пламъците и дима са като в екшън филм, само че се случва на живо. Така че ми се струва крадеца да вика "дръжте крадеца". Енергийнта стойност на горивото в газовите бутилки и резервоарите е вероятно десетократно и нагоре по-висока отколкото тази на полимерния електролит в батерията на електромобил.
  A4i
 • Значи според теб когато се претрепеш и изгориш с обикновен автомобил е нормално но когато стане същото с електричка е недопустимо? Започвам да си мисля, че или не може да четеш или си измисляш глупости, които никога не съм казвал. Ти изобщо имаш ли СУМПС?
  Spikul
 • Значи според теб когато се претрепеш и изгориш с обикновен автомобил е нормално но когато стане същото с електричка е недопустимо?
  AVKansazov
 • Ти не разбра ли, че говориш за един случай и постоянно парадираш с него.
  Ако ми посочиш проценти , ще се суглася с тебе, но за твое голямо съжаление не става. а сега игнор на публикациите ти, тези фейк изказвания.
  Моля???
  Човек, който си мисли, че в света има само една самозапалила се електричка ми говори за фейк новини - ти да не си заплата към някое НПО за електрички?
  Поне си направи труда да четеш какво съм писал:
  Що не го кажеш на роднините на загиналите в този пожар: https://m.fakti.bg/avto/209381-dvoika-zagina-sled-vzriv-na-tesla
  Или на роднините на този изгорял човек: https://m.fakti.bg/avto/303513-shofyor-izgora-v-elektromobil-tesla
  Или пък искаш да кажеш, че е нормално да се самозапали електромобил ДВА МЕСЕЦА, след като е изгасен и си стои на паркинга: http://www.pan.bg/view_article-5-474556-izgoryala-Tesla-plamna-otnovo-sled-2-meseca-video.html
  А какво ще кажеш за внезапните взривявания:
  https://lifestyle-bg.cdn.ampproject.org/v/s/lifestyle.bg/speed/tesla-model-3-i-poredniyat-izgoryal-avtomobil-na-kompaniyata-na-ilon-mask.html?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&amp=true&usqp=mq331AQEKAFwAQ%3D%3D#aoh=15671568596180&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%D0%9E%D1%82%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Flifestyle.bg%2Fspeed%2Ftesla-model-3-i-poredniyat-izgoryal-avtomobil-na-kompaniyata-na-ilon-mask.html
  Или това: https://auto.blitz.bg/novini/vizhte-kak-tesla-model-s-se-zapali-vnezapno-na-parking-video

  И това са само част от инцидентите и то с най-скъпите електрички.
  Коя кола с ДВГ се взривява докато си стои? И колко процентно от новите коли с ДВГ, струващи над 100 000 лева, се самозапалват по този начин?
  То сигурно ти е много трудно да напишеш в Google "Burn Tesla" и да видиш колко "фейк" новини с "фалшиви" снимки на горящи Тесли има.
  Ето това е една от основните причини да не харесвам миксерите - техните фенове сте като коне с капаци.
  А сега ИГНОР за теб!
  Spikul
 • Ти не разбра ли, че говориш за един случай и постоянно парадираш с него.
  Ако ми посочиш проценти , ще се суглася с тебе, но за твое голямо съжаление не става. а сега игнор на публикациите ти, тези фейк изказвания.
  SteveHG
 • И пак да кажа когато се цитира нещо от интернет, моля проверете вярно ли е и колко е процентното отношение, [u]иначе по-добре не си правете труда да се излагате[/u].
  Я пак? Всичките статии, които съм си направил труда да дам линкове, са лъжа и ме излагат, само защото някой харесва електричките повече от истината???
  Този тон май трябва да бъде насочен към всички електронни издания, които имат "наглостта" да пишат, че електромобилите се самозапалват непредсказуемо и дори 2 месеца след като са изгасени веднъж.
  Та се вижда кой се излага, отричайки истината!
  До сега така и не получих смислен отговор каква е тази болна фенщина и защо трябва да харесваме електричките повече от ДВГ.
  Spikul
 • процента да ти пламне къщата от смартфона е много по-висок, особено ако е една известна марка.
  Никой освен ти не е споменавал за всеки "втори електромобил".
  И пак да кажа когато се цитира нещо от интернет, моля проверете вярно ли е и колко е процентното отношение, иначе по-добре не си правете труда да се излагате.
  Ето в България от около 700 броя, nada (нито един - 0%)..
  SteveHG
 • При тези които зареждат батерии май няма значени, освен ако не се разредят до минимума.
  Безплатни зарядни за автомобили има на няколко места в София и някои от тях не са охраняеми. То може и мангалите да не са се сетили за тях още.
  А по повод многото самозапалили се автомобили, в България засега няма нито един. Когато пишете за такива новини, цитирайте процнти.
  Аз не съм журналист, нито работя в медия. Просто дадох линкове. В България има около 700 електромобила - това успях да намеря като инфо.
  И аз искам процентно някой да си направи труда колко са самозапалилите се електромобили спрямо колите с ДВГ, но в същия ценови клас и същата година на производство, за да е коректно всичко. Такава статистика няма.
  И никъде не съм твърдял, че всеки втори електромобил се пали, но ако имам, няма да съм много спокоен, че във всеки един момент ще ми пламне къщата докато го зареждам или си стои в гаража.
  Spikul
 • При тези които зареждат батерии май няма значени, освен ако не се разредят до минимума.
  Безплатни зарядни за автомобили има на няколко места в София и някои от тях не са охраняеми. То може и мангалите да не са се сетили за тях още.
  А по повод многото самозапалили се автомобили, в България засега няма нито един. Когато пишете за такива новини, цитирайте процнти.
  SteveHG
 • От няколко години в София има монтирани колонки за заряд и никой циганин не ги закача. Къде е това, пред блоковете или пред магазините и охраняемите паркинги? Защото има лека разлика.
  И аз мога да си зареждам в къщи електричка, но като тръгна на дълъг път, къде ще я заредя?
  Никой няма да си мръдне пръста да строи нещо, което ще се ползва безплатно. Дори и сега на бързите зярядни станции се плаща доста по-висока цена за тока.
  А що се отнася до фотоволтаика, цитирах таблици на производители, които са дали средни стойности за добив на електроенергия и зимата са почти 5 пъти по-ниски от тези лятото. Не съм си ги измислил аз.
  Spikul
 • От няколко години в София има монтирани колонки за заряд и никой циганин не ги закача.
  Фотоволтаик комбиниран с акумулатори може да ги зарежда и с индиректна светлина, не му е нужно силно слънце за подзаряд.
  SteveHG
 • А нали другото звено, което бутат, са самоуправляващите се коли. Така че след 30 години, като нищо да си слезеш пред блока, а колата сама да отиде да се зареди. Прахосмукачките iRobot и подобните на тях си имат док станция бодната в мрежата, и когато паднат под определени проценти отиват сами да се зареждат. Какъв е проблема технологията да се пренесе при автомобилите? Не е някаква новост. Проблемът е, че живеем в България, където нито има маркировка по улиците, за да могат автономните системи да работят нормално, нито има нормална инфраструктура, нито някой ще седне да пази тези зарядни от циганите.
  За сега електричките си остават екзотика за богаташи (говоря за Тесла, Нисан Лийф е по-достъпен, но с по-малък живот на батерията).
  По-реалистично ми се струва държавата да затегне драстично ГТП, за да може всички да дишаме по-чист въздух, пък другото само ще си дойде.
  Spikul
 • А нали другото звено, което бутат, са самоуправляващите се коли. Така че след 30 години, като нищо да си слезеш пред блока, а колата сама да отиде да се зареди. Прахосмукачките iRobot и подобните на тях си имат док станция бодната в мрежата, и когато паднат под определени проценти отиват сами да се зареждат. Какъв е проблема технологията да се пренесе при автомобилите? Не е някаква новост.
  Ванката
 • Закона на Ом и след 30 г. още ще е в сила :lol: Няма нужда да се променя закона на Ом, само технологията на батериите.
  Примерно преди 10 години не можеше да си заредиш телефона за един час, а сега можеш. След година при новите батерии с графен на Самсунг, ще можеш да ги зареждаш за 15 мин. А пък след 30 години, дано сме живи да видим.

  Ако времето на зареждане се свали до няколко минити, ще може да се действа както сега с бензиностанциите.
  Ако не могат, ще се изградят зареждащи паркоместа. Не е нужно да са чак толкова много, защото няма всеки да зарежда колата всеки ден.

  А нали другото звено, което бутат, са самоуправляващите се коли. Така че след 30 години, като нищо да си слезеш пред блока, а колата сама да отиде да се зареди.
  board