Neo QLED телевизорите на Samsung са вече тук (видео)

Neo QLED телевизорите на Samsung са вече тук (видео)

Новите Neo QLED телевизори на Samsung бяха представени пред българската аудитория в средата на март. Най-достъпното предложение в гамата е моделът QN85A, който разглеждаме отблизо в това видео.

Предполагам вече знаете какво е QLED. Не? ОК, това е думата, с която Samsung нарича своите LED телевизори, ползващи технологията Quantum Dots или квантови точки. Quantum Dot + LED = QLED. Квантовите точки могат да изобразят различни цветове, когато върху тях попадне светлината на подсветката.

Според Samsung те позволяват показването на милиард цвята, а способността им да ги генерират при висока яркост им позволява да осигурят много по-голям обем на цветовете спрямо други технологии. Това означава, че дори при пикова яркост на панела, например при показване на HDR, цветовете се запазват.


След като уточнихме какво е QLED, нека преминем към Neo QLED. Това е технологията, която Samsung въвежда в своите телевизори през тази година с обещанието да ни осигури още по-въздействащо изображение. Системата отново ползва LCD панели с квантови точки, но има една съществена разлика - подсветката вече е поверена на Mini LED.

Това са хиляди миниатюрни LED източници на светлина с височина 1/40 от тази на конвенционалните LED диоди, които се намират зад панела. В комбинация с технологията за локално затъмняване Quantum Matrix те осигуряват много по-прецизен контрол над светлината спрямо досегашните решения.

На практика това означава, че телевизорът може да осигури много по-добър контраст и да покаже ярки обекти без досадното "разливане" на светлината в околните пиксели, което е известно и като "цъфтене" или blooming. Освен това и дебелината на телевизора може да бъде намалена значително.

Точно тази технология предлага и този 55-инчов телевизор QN85A, който вече е достъпен и в България. Устройството има елегантен вид и тънък силует, които са част от новия NeoSlim дизайн на компанията. Страничните рамки са максимално намалени, а поставката е ненатрапчива и почти незабележима.

Някои от премиум моделите в серията Neo QLED идват и с One Connect модул, който позволява интерфейсите за връзка да се изнесат в отделно устройство, което е вързано с екрана с почти невидим кабел - то може да се постави встрани или пък да се монтира на гърба на поставката.

Телевизорът разчита на процесор Neo Quantum 4K, който осигурява подобрени възможности за ъпскелинг на изображение с по-ниска резолюция чрез deep learning алгоритми за изкуствен интелект и специално обучени невронни мрежи. Процесорът анализира всеки кадър от картината и прилага към нея подобрения, така че независимо от входящия сигнал ще получите пълна 4K резолюция.

Част от подобрената картина е и технологията Quantum HDR за още по-въздействащо изображение с разширен динамичен диапазон. Това е следствие от технологията Neo QLED, която увеличава скалата на яркостта до 12 бита с 4096 стъпки - така тъмните зони са по-тъмни, а ярките стават още по-ярки за по-прецизно HDR изображение.

И тъй като знаем колко досадни могат да бъдат отблясъците по екрана, телевизорът е оборудван с антирефлексно покритие, а освен това има и по-големи ъгли на видимост, за да може картината да изглежда добре и при гледане отстрани. Благодарение на сензорите за светлина устройството може автоматично да настрои параметрите на картината според околната осветеност, което познаваме и от други модели на компанията.

Новите телевизори обещават и подобрен звук. За начало системата SpaceFit Sound анализира пространството около телевизора и спрямо него настройва параметрите на възпроизвеждания звук. На свой ред Object Tracking Sound осигурява 3D звук, който се движи с източника върху екрана, а Q-Symphony дава възможност за комбиниране на звука от телевизора с този от съвместим саундбар. Не е пропусната и функция за усилване на гласовете, която се задейства, ако около вас е по-шумно. Моделът осигурява звук с мощност 60 вата.

Геймърите също ще останат доволни, защото QN85A поддържа всички очаквани от тях неща. Наличието на FreeSync Premium Pro гарантира плавно забавление без накъсване и с ниско времезакъснение, а Motion Xcelerator Turbo+ предлага гейминг с резолюция до 4K и при честота на опресняване 120Hz. Включен е и HDMI 2.1 интерфейс.

Телевизорът предлага и възможност за игра със съотношение 21:9 и 32:9 в съвместими заглавия, което разширява видимата площ, а това ви осигурява допълнително игрово предимство. За по-голямо удобство по време на игра е добавена функцията Game Bar, която позволява настройване в реално време на съотношението на екрана и дава информация за закъснението на входящия сигнал, кадровата честота, HDR и др.

И тъй като става дума за смарт телевизор с платформата Tizen, Samsung се е погрижила да добави изобилие от умни функции. Така например Multi View позволява да прехвърлите към телевизора и картина от вашия телефон с Android или iOS и да гледате едновременно двете, а опциите за настройване са меко казано разточителни. Ако пък притежавате телефон Galaxy, връзката става още по-лесна.

Можете дори да свържете допълнителна камера за провеждане на видеоразговори в Google Duo, което е полезно, докато работим и се забавляваме все повече в домашни условия. Без никаква изненада устройството може да послужи и като център за управление на домашните свързани устройства в екосистемата на SmartThings.

Тази година Samsung въвежда и ново дистанционно управление, което е малко и се захранва от околната светлина. Така компанията се опитва да намали количеството на изхвърляните батерии, а освен това за изработката му са ползвани 24% рециклирани материали. Дистанционното има и USB-C порт за по-бързо зареждане при нужда.

Добавката е част от зелените инициативи на Samsung, която въведе и нови еко опаковки за тазгодишните Neo QLED телевизори. Те са с малко текст и графики за по-добро рециклиране, а освен това могат лесно да се трансформират в различни мебели или пък къщички за домашни любимци, за да не отидат на боклука.

Това са само малка част от нещата, с които Samsung ще се опита да ни привлече към своите телевизори през тази година, и по всичко личи, че компанията е на прав път. Технологията Neo QLED представлява съществено надграждане на познатата QLED и има потенциала да направи прекараното пред големия екран време още по-незабравимо, а останалите добавки правят от телевизорите много повече от обикновени екрани за гледане на видео.

 • Харесах Sonos Arc White, ще застане пред T-образната стойка на телевизора, която в предната част е тръбна с дължина 85 см.
  n1
 • Ресивър с колони си е най-доброто за мен. На много хора обаче не им се занимава с кабели и колони... И аз не искам да дупча, но това не ми пречи да си ползвам стандартните колони, не като твоите високи. Просто съм ги сложил на удобно място. Като си пусна MCACC микрофона колоните се настройват според разстоянието и звученето е перфектно.
  Вито
 • Защо да става грозно?
  Нали затовс ги правят лъскави и хубави саундбаровете.

  Не мисля, че е добра идея да се слага другаде, освен под телевизора - ще се заглуши и няма да е оптимално.
  Добре, виж пак първата снимка в публикацията (телевизора е върху шкафа) и ми кажи къде да сложа саундбара. :?:
  Ами аз принципно съм против тези саундбарчета, да не говорим, че за тези пари се взима 5+1..

  Преди 5-6 години исках да направя малко по-нормално узвочение, но все още бях на квартира - не можех спокойно да дупча и т.н. и взех 5+1 система на сони със стърчащи колони (високи) - ето такава:
  https://www.pazaruvaj.com/sistemi-za-domashno-kino-c3165/sony/bdv-e6100-5-1-p161236286/

  Просто няма никакво място за сравнение със саундбар система и е много удобно. Ако не ти се дупчи това е решението.
  radko89
 • Виж какви сантиметри е саундбара и празното разстояние при телевизора, може и пред телевизора да го сложиш, да не стъпва на рамката. Аз избягвах подобен тип защото имам централна колона зад телевизора и не исках да се крие напълно. Половината е скрита, но звука си бие директно към мен без прегради.
  Има барове и по 5 см височина, не вярвам телевизора ти да е по нисък, идеята е да ги правят съвместими точно с такива системи...
  https://www.whathifi.com/best-buys/home-cinema/best-soundbars
  Вито
 • Защо да става грозно?
  Нали затовс ги правят лъскави и хубави саундбаровете.

  Не мисля, че е добра идея да се слага другаде, освен под телевизора - ще се заглуши и няма да е оптимално.
  Добре, виж пак първата снимка в публикацията (телевизора е върху шкафа) и ми кажи къде да сложа саундбара. :?:
  n1
 • Защо да става грозно?
  Нали затовс ги правят лъскави и хубави саундбаровете.

  Не мисля, че е добра идея да се слага другаде, освен под телевизора - ще се заглуши и няма да е оптимално.
  radko89
 • И моят Самсунг е с подобна стойка (метална, сребрист цвят) и както на първата снимка, стои върху поръчкова мебел с подобни размери. Мислех да купя сребрист саундбар, но не знам къде да го позиционирам върху шкафа, защото ще стане грозно. Някакви идеи? (без закачване на телевизора на стената).
  n1