Nikon представи първите си безогледални фотоапарати със сменяема оптика

Nikon представи първите си безогледални фотоапарати със сменяема оптика
Досега Nikon и Canon бяха единствените от големите производители на фотоапарати, които нямаха безогледални модели със сменяема оптика, но Nikon се стреми да промени своята позиция в този бързо развиващ се пазарен сегмент. Резултатът са две устройства, които са представители на новата серия 1 - Nikon V1 и Nikon J1. Двата фотоапарата са с компактни размери заради използвания по-малък CMOS сензор с размери 13.2 x 8.8 mm (кроп фактор 2.7х), който поддържа ISO в диапазона 100-3200 (6400 Hi-1). Налице е и новият процесор EXPEED 3, който се грижи за бързата реакция при снимане и за обработката на уловените изображения.

И двата модела могат да снимат с максимална резолюция 10.1МР и разполагат с LCD екрани с диагонал 3" (във V1 е с резолюция 921К точки, в J1 е с 460К точки), възможност за запис на 1080p видео при 30 fps и система за автофокус със 73 точки, която Nikon твърди, че е най-бързата в света - по-късно днес сами ще проверим това твърдение. Компанията ни уверява и че моделите могат да снимат с последователна скорост от 10 fps и дори 60fps при заключен автофокус. Nikon V1 включва и електронен визьор, осигуряващ около 100% покритие на кадъра при SVGA резолюция. J1 има вградена светкавица, докато V1 разполага с порт за включване на външни аксесоари.

Двата фотоапарата ще се продават в комплект с 10-30mm обектив (27-81mm еквивалент), но освен него ще са достъпни и 30-100mm f3.8-5.6 обектив с вградена стабилизация, 10mm f/2.8 твърд обектив и 10-100mm f/4.5-5.6 обектив със стабилизация и автоматичен zoom. Разбира се, няма проблеми да използвате и обективи на Nikon за DSLR моделите на компанията, но ще трябва да се сдобиете с допълнителен адаптер. Продажбите в Европа започват през октомври. В България идват на 20 октомври на цена за базовия кит съответно 999 лв. и 1549 лв.

Nikon направи стъпка към безогледалните фотоапарати, но тя най-вероятно ще е съпроводена с известно недоволство от страна на фенове и потребители. Ако трябва да сравним предложенията с тези на конкурентите (особено тези на Olympus), фотоапаратите на Nikon са снабдени с по-малък сензор, което може да се окаже ключово за качеството на изображението. От друга страна, може да става дума за добре премислено позициониране - двете устройства са с по-голям сензор от тези, ползвани в компактните фотоапарати, което може да изкуши потребителите, искащи по-добро качество, но не желаещи да преминат към DSLR. Не е изключено по-малкият сензор да стимулира купувачите да прескочат тези модели и да преминат директно към DSLR моделите на Nikon, което също ще е от полза за компанията. Да не забравяме и че по-малкият сензор позволява създаването на по-компактни фотоапарати, а това е важно за много потребители.

http://www.europe-nikon.com/en_GB/product/digital-cameras/nikon-1/nikon-1-j1

http://www.europe-nikon.com/en_GB/product/digital-cameras/nikon-1/nikon-1-v1