Нов и доста способен чипсет от MediaTek за средния клас смартфони

Нов и доста способен чипсет от MediaTek за средния клас смартфони

През изминалата година MediaTek се изкачи до първото място на пазара за мобилни чипсети, като задмина с малко Qualcomm. Голяма част от този успех се отдава на бюджетния и среден клас предложения на компанията. Сега тайванците добавят още едно попълнение, което изглежда доста конкурентно.

Става дума за чипсета Dimensity 900, който се произвежда по 6-нанометров процес и очаквано включва 5G модем. Централният му процесор е осемядрен и се състои от две ядра Cortex-A78 с честота до 2.4 гигахерца (GHz) и шест Cortex-A55 до 2GHz. Графичният ускорител тук е Mali-G68 MC4, който е сходен с този във флагманските чипсети (Mali-G78), но с по-малко ядра.

5G модемът предлага свързаност в честотите от диапазона sub-6GHz с максимална скорост при изтегляне до 2.77 гигабита в секунда (Gbps). Поддържат се още 5G свързаност през две SIM карти, Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.2.

По отношение камерите, чипсетът поддържа единичен 108MP сензор, 20MP + 20MP или общо до четири сензора. Възможно е заснемането в резолюция 4K с HDR и 4K при 30 кадъра в секунда. Сред останалите характеристики още са трето поколение APU за машинно обучение и поддръжка за дисплеи с резолюция до Full HD+ с честота на опресняване 120 херца и HDR10+.

Първите телефони с новия чипсет се очакват още през настоящото тримесечие.

Източник: MediaTek