Новата ера в еволюцията на ТВ и интернет услугите на VIVACOM

Новата ера в еволюцията на ТВ и интернет услугите на VIVACOM

Преди няколко седмици VIVACOM започна да предлага иновативната платформа EON, която съчетава богато съдържание и оптичен интернет. Ново е не само името на услугата, но и функционалностите. Телевизионната услуга например предлага пълен достъп до всички канали и видеотеки, включени в избрания пакет на всички екрани – телевизор, таблет, телефон или компютър.

Иновативната услуга е достъпна по много начини - приложения за съвместимите смарт телевизори на LG, Samsung, Sony, Philips и Tesla (пълният списък в сайта на VIVACOM), компютри, стрийминг устройства (Nvidia Shield плюс поддръжка на Chromecast и AirPlay), мобилно приложение и специален смарт приемник EON, на който ще обърна по-голямо внимание, защото го тествах през последните седмици.

Ако сте ползвали ТВ бокс с Android TV, вече знаете какво да очаквате, но на практика това е малко устройство, което е способно да превърне всеки един телевизор в смарт. То дава достъп до предвидения за големи екрани интерфейс на ТВ платформата на Google, осигурява много оптимизирани приложения и игри в Play Store и поддържа технологията Chromecast, която позволява лесно да прехвърляте към него съдържание от телефон или компютър.

Новото устройство на VIVACOM има квадратна форма със страна 12 см и идва в комплект с HDMI и Ethernet кабели, захранващ блок и приятно дистанционно управление, което има няколко награди за дизайн, включително и от red dot. В кутията е добавен и AV кабел (3.5 mm жак към троен RCA), който е предназначен за ползване с по-стари телевизори без HDMI интерфейс.

Първоначалното конфигуриране е лесно и е достатъчно да следвате указанията на екрана, които показват и как да свържете устройството с вашия профил в Google, за да получите достъп до магазина за приложения. Преди това обаче може да се наложи да изчакате няколко минути за обновяване на системния софтуер, ако има нова версия. Когато всичко е готово, можете веднага да започнете да ползвате услугата.

Устройството на VIVACOM включва четириядрен процесор в комбинация с 2GB RAM и 8GB памет. Така или иначе последното не е проблем, защото боксът разполага с два USB порта (единият USB 3.0) и дори с microSD слот, което позволява лесно да добавите допълнителна памет или пък да свържете различни аксесоари. Като цяло това е хардуер, който е често срещан в устройствата с Аndroid TV, така че всичко работи достатъчно пъргаво. Джаджата, която ползва Android 9.0, поддържа възпроизвеждане на 4K съдържание и е съвместима с различни HDR формати за притежаващите такива телевизори.

Дистанционното управление от комплекта също заслужава добри думи. То е тънко и издължено и има матово покритие за удобно захващане. Добавен е акселерометър, който при хващане активира подсветка на основните бутони за управление. Връзката му с приемника става през Bluetooth, което се ползва и за друга полезна екстра - възможността за гласово търсене през Google Assistant. Дистанционното има бутони за бърз достъп до приложението EON, до видеотеката и до радиостанциите, а освен това има и бутони за контрол на мултимедийното възпроизвеждане.

При моя смарт телевизор Philips беше възможно да управлявам и устройствата с което и да е от дистанционните, което определено е голям плюс. VIVACOM предлага допълнително, предназначено за деца дистанционно управление, което има забавен дизайн и ще помогне на малчуганите лесно да достигнат до своето любимо съдържание в защитената среда на подходящ за възрастта им детски профил, който лесно може да бъде създаден от родителя.

Тук е важно да уточня, че приемник дори не ви е нужен, ако притежавате смарт телевизор от списъка на сайта на телекома, защото можете да инсталирате в него приложението и да получите пълната му функционалност. Друг голям плюс на услугата на VIVACOM е възможността да се ползва през един и същ интерфейс независимо от крайното устройство - компютър, таблет, телефон, смарт телевизор или обикновен телевизор, а освен това навсякъде дава достъп до едно и също съдържание. Това обаче е тема на друг разговор - на всички интересни възможности на приложението ще обърна внимание в следващия материал за EON TV.


 • Слушай к'во ве келеш
  Така ще се обръщаш към баща си, ако изобщо онуй животното дето те е родило знае кой точно мангал у катуна я е опрашил...

  Приемам го, но има поне 6 шахти на Виваком на разстояние 20 метра от блока и едва ли е голяма философия да се окабели.
  Не е сложно технически, но е огромен проблем с разрешителните и съгласуванията и никой не се занимава с документацията за да включи съседният блок- играе се на големи райони и макар да са 20м. може и 3г. да няма мрежа при вас...
  mstef
 • Това наистина е интересно и след работа ще посетя магазин на VIVACOM.
  kimy
 • Аман от вдовици ревящи за дебел чеп- като не те кефи не ползваш услугите бе, кое не схващаш? И това за "монополистите" си го заври отзад- има си законно определение за "монопол" и нито Виваком, нито Ментел са такива.

  Помията на гнусни помияри като теб следва автоматично да се изтрива, ама тука мадураторите си чешат топките и нищо не вършат
  Слушай к'во ве келеш, да не си някое служителче в оператор дето си чеши топките, щипе колежката или гледа кой да прецака да подпише за да си вземе бонуса. Не само са монополисти, а са скапани такива. Затова е тоя форум да обсъждаме, а на теб като не ти харесва си бий камшика.
  palamud13
 • Услугата изглежда чудесно. Отношението на служителите във Виваком обаче е крайно непрофесионално и незаинтересовано. След като ходих няколко пъти в офиси, разговарях с оператори и пуснах онлайн заявка за активиране на ЕОН Премиум, всички ми отказаха с мотив, че няма изградено окабеляване точно до нашата сграда. Приемам го, но има поне 6 шахти на Виваком на разстояние 20 метра от блока и едва ли е голяма философия да се окабели. Голяма реклама за нищо - даваш има в ръцете 1200-1300лв за 2 години и те не искат да ги вземат.
  Vesso3003
 • Аман от вдовици ревящи за дебел чеп- като не те кефи не ползваш услугите бе, кое не схващаш? И това за "монополистите" си го заври отзад- има си законно определение за "монопол" и нито Виваком, нито Ментел са такива.

  Помията на гнусни помияри като теб следва автоматично да се изтрива, ама тука мадураторите си чешат топките и нищо не вършат
  mstef
 • Поредната алчна простотия на монополистите.
  Диян