Новата облачна гейминг услуга на Amazon заобикаля ограниченията в iOS

Новата облачна гейминг услуга на Amazon заобикаля ограниченията в iOS

Снощи Amazon представи своята дългоочаквана облачна услуга за стрийминг на игри, която засега ще бъде достъпна само в Щатите срещу 5.99 долара на месец. По-изненадващо беше, че предложението на име Luna ще е налично за iPhone и iPad в допълнение на PC, Mac и Fire TV, а по-късно ще се появи и версия за Android.

Включването на устройствата на Apple предизвика много въпроси, защото наскоро се разбра, че правилата на App Store забраняват наличието в него на приложение, което дава достъп до много игри без всяка от тях да е била одобрена от Apple. Това е причината услугите за стрийминг на игри на Google, Nvidia и Microsoft да не са налични за iOS.

Как Amazon успява да заобиколи ограниченията? По един лесен начин, който беше споменат и от Apple в обновените условия за App Store. Amazon на практика не предлага традиционно приложение за iOS, а разчита на уеб приложение (PWA или progressive web app). Това е уеб сайт с възможност за самостоятелно стартиране чрез икона върху основния екран, така че до голяма степен изглежда като нормално приложение.

Този подход на Amazon не е изненадващ щом и Apple го споменава, но в случая е изненадващо, че то не се ползва от Google, Nvidia и Microsoft. Може би е въпрос на време компаниите също да предложат PWA приложения, но не е изключено умишлено да бягат от тях, защото смятат, че нативните приложения за iOS осигуряват по-добра производителност и по-добра поддръжка за външни контролери. Това очевидно не е проблем за услугата на Amazon, но ситуацията тепърва ще се развива.