Новата система на Google за локално споделяне на файлове ще се казва Nearby Sharing

Един от плюсовете на платформата на Apple е системата AirDrop за лесно безжично споделяне на файлове между различните устройства с iOS и macOS. Android също разполага с такава функционалност – Android Beam, но изглежда Google до голяма степен се отказва от нея в Android 10. Някои производители прилагат собствени решения, например Huawei има своята Huawei Share, а наскоро и Xiaomi, Oppo и Vivo също анонсираха своя алтернатива.

Наследникът на Android Beam от Google доскоро беше познат под името Fast Share, но сега е ребрандиран на Nearby Sharing. Системата използва Bluetooth за първоначално свързване на устройствата, а след това трансферът се осъществява през директна Wi-Fi връзка.

За да функционира оптимално технологията, устройствата трябва да са разположени на разстояние от около 30 см. Google все още не е анонсирала официално тази функционалност, но очакваме това да стане скоро, тъй като тя е в процес на разработка от доста време, а и ребрандирането подсказва активизиране на работата около нея. 

Източник: XDA Developers

 • @mishobehar Гугъл имат сериозен проблем с продуктите - липсва постоянство и визия. 1-2 години след представянето, всичко се спира. Няма как няколко инжинера да измислят успешен продукт за масите. Технически добре, визуално зле, логика липсва, а за ергономичност и визия ... няма да коментирам. Аз съм се отказал да инвестирам време и пари в техни нови начинания. Относно тази Гугъл идеята за споделяне - какви са тия 30см? AirDrop работи и на 5-6м. Да не очаквате хората да обикалят, за да си "цункат" телефоните и преметнат 2 картинки. Трябва да работи, без да го мисля колко съм далеч, как държа телефона, какъв е файла и само с 1-2 клика. Иначе Dropbox/OneDrive/iCloud отдавна са решили проблема със споделянето.
  npet
 • Между другото не знам защо толкова изостават с тези услуги. Apple успя успешно да наложи и iMessage и Facetime и Airdrop, а Google чак сега пускат. Вече не знам дали има смисъл от RCS и Duo, като вече пазарът е наводнен с подобни алтернативи и то които са cross platform..
  mishobehar
 • Уж Apple е с повече ограничения, но поне за AirDrop няма нужда устройството да е на 30 см. :D
  centur
 • да върнат фаил шеъринга през инфрачервения!!! беше си див купон :Д :Д
  NasP