Новата система на Google за локално споделяне на файлове ще се казва Nearby Sharing

Новата система на Google за локално споделяне на файлове ще се казва Nearby Sharing

Един от плюсовете на платформата на Apple е системата AirDrop за лесно безжично споделяне на файлове между различните устройства с iOS и macOS. Android също разполага с такава функционалност – Android Beam, но изглежда Google до голяма степен се отказва от нея в Android 10. Някои производители прилагат собствени решения, например Huawei има своята Huawei Share, а наскоро и Xiaomi, Oppo и Vivo също анонсираха своя алтернатива.

Наследникът на Android Beam от Google доскоро беше познат под името Fast Share, но сега е ребрандиран на Nearby Sharing. Системата използва Bluetooth за първоначално свързване на устройствата, а след това трансферът се осъществява през директна Wi-Fi връзка.

За да функционира оптимално технологията, устройствата трябва да са разположени на разстояние от около 30 см. Google все още не е анонсирала официално тази функционалност, но очакваме това да стане скоро, тъй като тя е в процес на разработка от доста време, а и ребрандирането подсказва активизиране на работата около нея. 

Източник: XDA Developers

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Между другото не знам защо толкова изостават с тези услуги. Apple успя успешно да наложи и iMessage и Facetime и Airdrop, а Google чак сега пускат. Вече не знам дали има смисъл от RCS и Duo, като вече пазарът е наводнен с подобни алтернативи и то които са cross platform..
    mishobehar
  • Уж Apple е с повече ограничения, но поне за AirDrop няма нужда устройството да е на 30 см. :D
    centur
  • да върнат фаил шеъринга през инфрачервения!!! беше си див купон :Д :Д
    NasP