Новите компютри на Apple с чип M1 не поддържат външни видеокарти

Новите компютри на Apple с чип M1 не поддържат външни видеокарти

Снощи Apple своя представи компютърния чипсет M1 и обяви първите продукти с него - нови версии на MacBook Air, 13" MacBook Pro и Mac mini. Преминаването към новата архитектура носи много подобрения в производителността и удължава живота на батерията, но с нея идват и някои ограничения, които няма да се харесат на много потребители.

Така например чипсета не поддържа повече от 16GB RAM, така че имащите нужда от повече ще трябва да изберат някоя от машините с процесор Intel, които поддържат до 32GB. Това означава, че ако Apple иска да спечели професионалистите ще трябва да пусне бъдеща версия на М1, която поддържа повече оперативна памет. В допълнение паметта на новите компютри не може да се променя, защото е интегрирана в чипсета.

Освен това компютрите с чип M1 не могат да бъдат комбинирани и с външен графичен ускорител, което досега беше възможно с други компютри на Apple с процесори Intel. Така можеше драстично да увеличи графичната производителност на компютрите, за да се ползват за игри или за други натоварващи задачи.

Освен това предишното поколение на Mac mini с допълнителни RAM и eGPU можеше да осигури производителност, която е сравнима с тази на Mac Pro, срещу значително по-малка инвестиция. Този ъпгрейд няма да е възможен с новото издание на Mac mini с чипсет M1. Компютрите с ARM процесор не поддържат и функцията Boot Camp, която позволяваше инсталирането на Windows 10 като втора операционна система.

Източник: The Verge