Предпочитаме смартфона пред портфейла, показва анкета на A1

Предпочитаме смартфона пред портфейла, показва анкета на A1

През последните две седмици на миналата година в сайта на A1 беше проведена анкета, която дава интересна информация за навиците и предпочитанията на българите. На въпросите са отговорили 1633 български граждани на възраст между 18 и 65 години (две трети от участниците са в интервала 25 – 54 години), а отговорите им показват, че повечето държат повече на своя смартфон, отколкото на портфейла.

Според анкетата, когато трябва да излязат навън за период до 30 минути и трябва да изберат между смартфон и портфейл, 60% от отговорилите ще предпочетат да вземат със себе си телефона. Другите резултати разкриват, че 91% от респондентите избягват да напускат дома си, без да вземат своя смартфон, а 43% биха желали да могат да плащат през мобилен телефон.

Както сигурно се досещате, анкетата е направена във връзка с услугата A1 Wallet, но въпреки това осигурява интересни детайли за нагласите ни. Включително и за привързаността към мобилните ни устройства – за 50% от анкетираните смартфонът е последното нещо, което поглеждат, преди да заспят, а при ставане от сън 45% първо поглеждат него. 29% взимат мобилното си устройство до 15 минути след събуждане.

Проведената анкета показва положителна нагласа към използването на дигитални портфейли и над 50% от анкетираните заявяват, че биха заменили традиционния си портфейл с такъв. Около 43% споделят, че ако забравят своя портфейл у дома, но носят със себе си смартфон, биха направили плащане с него.

Вече писахме, че новата версия на А1 Wallet е базирана на българската услуга phyre, а сред възможностите му са безконтактно плащане със смартфон на POS терминал не само с мобилни устройства с Android и NFC, но и с модели с iOS чрез Apple Pay. Услугата позволява изпращане и получаване на пари без такси между потребителите на А1 Wallet и на phyre, а освен това поддържа запазване на карти за лоялност за различни търговски вериги.

 • Доскоро в Англия картовите защити бяха много по-занижени. Сега за всяко плащане, с изключение на Амазон и Ибей (защото минава през ПейПал) задължително се изпраща текстово съобщение до регистриран в контактните детайли на клиента мобилен телефонен номер с код, след въвеждането на който покупката може да продължи. В Амазон вероятно става, защото имат вътрешни системи по интеграция с банковите доставчици на плащанията, но даже и в големи фирми като Райънер, където плащанията преди минаваха безпроблемно, сега се изисква потвърдителен код преди пълното реализиране на транзакцията. Безконтактните карти са ограничени до 25 или 30 паунда максимум. В много страни, ако не си заявил пътуване до банката предварително (т.е. преди да напуснеш границата), плащанията на друга територия или тегленето през банкомат са ограничени или забранени. Според мен, плащането с банкова (безконтактна) карта е за предпочитане пред смартфона, защото само банката и третите й страни имат достъп до транзакцията и детайлите й. С телефона, го имат и Google, Apple, съответното трето приложение, осъществяващо транзакцията (ако се използва такова), както и всички страни по веригата, които Google и Apple/приложението използват при реализацията й. Голяма част от тях не са базирани в страната на извършване на покупко-продажбата, не са субект на GDPR (General Data Protection Regulation) на ЕС, а с данните за самата транзакция се изпращат и много текущи такива от самия телефон (които не са свързани с нея или се изискват изобщо). Примерно текуща точна локация през wifi мрежите/клетка на оператора и кой знае какво още.

  Всеки си решава сам какво предоставя. Аз си използвам (безжичните) карти за абсолютно всичко и кеш си държа малко само за ресторантите, заведенията и други услуги, които изрично не приемат карти или нямат транзакционни устройства, както и понякога за резерва, ако съответното четящо устройство не работи. Веднъж за малко да си изтърва полета, защото нямах кеш, транзакционното устройство на автобуса към летището не работеше, а ап-ът и разплащанита през сайта на автобусния оператор не работеха временно (шофьорът си помисли, че искам да се возя без пари). Петнадесет минути по-късно, когато си мислех, че вече ще ме свалят, плащането през смартфона мина най-накрая. Така, че пари в брой (особено за спешни случаи) винаги трябва да се държат.
  MEnergy
 • Могат и онлайн плащане да направят без да се изисква код. Няма го този филм вече. Поне при големите и сериозните търговци, които са Verified by Visa и MasterCard SecureCode. След като направиш онлайн покупка и решиш че ще плащаш с карта, си избираш или да те прехвърли към epay, или към директно плащане чрез VISA/MAESTRO системата. При първия случай трябва да си влезеш в акаунта в epay. При втория вече преминаваш през една малка проста страничка на твоята банка, на която трябва да въведеш номера от СМС-а който са ти изпратили, за да потвърдиш плащането. При три сгрешени опита, плащането се анулира. Банка ДСК го нарича 3D парола, и ако нямаш електронен подпис, трябва да отидеш лично в офис да я заявиш.
  Аз съм с две ръце за мобилните разплащания и с нетърпение чакам Google Pay и Samsung Pay да навлязат в България, но едва ли ще стане в близките години. Но пък безконтактните карти имат предимство което смартфоните нямат. Ако попаднете в обект, който използва стар ПОС терминал, който не чете безконтактни карти (все още има и такива, особено в малките населени места), винаги можете да използвате картата си по старомодния начин, с пъхане в терминала и парола.
  Cv3T0m1R
 • Не разбирам хората плащащи кеш ако трябва да съм честен. Годишните обороти в сивия сектор на икономиката в България възлизат на около 25 млрд. лв. :shock:
  20% е средноевропейския обем на сивата икономика. Отговорите на защо, как и по какъв начин....не са за тук :idea:
  n1
 • Във това отношение сме безнадеждно изостанали. Например в Украйна процента на безконтактните плащания е над 70%, при нас - под 7%. И при това у нас, около 95% от плащанията са с карта, а не с 📲. Загледайте се в офисите на А1 - опашките за плащане ... всичко е в брой 🙄. Не знам къде ги четете тези цифри,но са тотално погрешни. През 2018 безконтактните плащания са 50% от всички картови разплащания с ръст от 131%. За 2019 все още не съм намерил статистика.
  Плащам с телефона и ми е много по удобно отколкото да си вадя картата и да пиша пин пред цялата опашка. Пръстов отпечатък цък и готово. Ще ми изтеглят пари от задния джоб без пръста ми ама друг път. Не разбирам хората плащащи кеш ако трябва да съм честен. Плащаш такса поддръжка на карта, теглиш на банкомат с такса и след това плащаш кеш, вместо да платиш с картата без такса. Магазини и заведения не използват POS терминали само по една единствена причина, укриване на данъци и обороти.
  Johnniie
 • Е и в Сахара третият оазис на запад от Кайро на около 327 км приемат само кеш :) И в Швайцерхаус в Пратера работят само с кеш, има упътване къде е банкомата :D , в старата част на Братислава няколко заведения също.
  n1
 • Е и в Сахара третият оазис на запад от Кайро на около 327 км приемат само кеш :)
  Боби13
 • И ако обобщим за безкешово плащане с някаква джажда, в търговския обект е необходимо наличието на съответния пос терминал. На много места у нас и в чужбина, дали магазин или кръчма не работят с пос терминали, даже по заведенията има табели на входа. Тогава какво правим, за мен лично не е проблем защото работя основно с кеш (I am loving cash), за един приятел питам :lol: Скоро бях на един малайзийски остров Лангкауи, та там брах ядове, докато намеря банкомат да ми приеме картата, щото от бързане тръгнах с джобни, а за плащане по обектите дори с карта през пос, таксита и заведения беше мъка, камо ли със смартфон/часовник.
  n1
 • Apple pay с Revolut са страхотна комбинация - за да платиш натискаш 2 пъти power бутона, поглеждаш в телефона или пръстов отпечатък и слагаш на пос терминала - не мисля, че има нещо по-сигурно от това - не ме притеснява нито, че ще се опита някой с NFC-то да дръпне, нито, че ще си забравя телефона някъде. Добави и епъл часовник и не ми се налага да вадя нищо от джобове - директно часовника на пос-терминала.
  С карта доста по-често съм се притеснявал.
  Да не говорим, че наскоро явно се опитаха да ми хакнат профила в али експрес и на телефона от револют веднага ми изкара съобщение за блокиране на трансакция - как разбра, че не съм бил аз и какво се случи не знам, но ако беше пластика да беше заминала някаква сума.
  radko89
 • А има ли такова нещо като дигитализиране на лична карта и шофьорска книжка. Чух че в Англия вече се предлага но се заплаща . Няма такива неща. Просто не си длъжен да я носиш, а ако я имаш на снимка е достатъчно.
  cvetan12
 • Така че проблем със сигурността при картата за мее няма Ти тъп ли си или на такъв се правиш? Като ги гледам и как масово си носят смартфоните в задния джоб, направо дупката в сигурността е бездънна :D Могат във всеки един момент да ти го приберат в лудницата някъде без изобщо да се усетиш. Аз лично си го пазя и няма вариант да ми го вземе някой, обаче и така му нямам доверие, освен, че не виждам и никаква положителна страна на такъв тип плащане. И после... Особено като се има предвид, че няма вариант да я загубя или да ми я откраднат. Така че проблем със сигурността при картата за мее няма, а удобството определено не е на страната на телефона. Може телефон дори не го заключвам. Значи според теб заключения телефон е по-голяма дупка в сигурността от картата с която може да плащаш безконтактно без пин код до 50 лв?
  Като ти гледам изказванията явно си от тези наивници които смятат че "точно на мен това никога няма да се случи" :roll:
  Вероятно ползваш нокия с фенерче, наистина какво ли има да и заключваш... :lol:
  AVKansazov
 • Щом си решил просто не ползваш една функционалност на телефона :)
  Боби13
 • На мен ми е включено постоянно обаче... за да платя трябва да отключа телефона(с пръстов отпечатък) трябва да си вляза в приложението на банката(още веднъж с пръстов отпечатък) и да избера опцията "безконтактно плащане".Освен параноята се иска и поне малко познания за това против което се изказваш. И искаш да ми кажеш, че да извършиш всички тези операции, ти е по-удобно отколкото просто да извадиш картата? Ами пак не се връзва.
  Особено като се има предвид, че няма вариант да я загубя или да ми я откраднат. Така че проблем със сигурността при картата за мее няма, а удобството определено не е на страната на телефона. Може телефон дори не го заключвам. Защото първо, че и него няма как някой да ми вземе, второ не го ползвам за такива неща, че да се налага да съм особено параноичен.
  defierofodds
 • Е, ти го разби, а то отделно извън посоченото всеки си носи телефонът в задния джоб :)
  Боби13
 • На мен ми е включено постоянно обаче... за да платя трябва да отключа телефона(с пръстов отпечатък) трябва да си вляза в приложението на банката(още веднъж с пръстов отпечатък) и да избера опцията "безконтактно плащане".Освен параноята се иска и поне малко познания за това против което се изказваш.
  AVKansazov
 • Услугата безспорно е удобна.
  Българите традиционно нямат доверие на подобен тип плащания, особено когато и Мтел е във веригата.
  Иначе е добър вариант да се поддържа някакъв баланс по сметка и човек да си има още един начин на плащане.
  Сериозна пречка за популяризирането на услугата е масовото използване на телефони без NFC - повечето в ценовия диапазон 300 - 500 лв нямат.
  Ами то не е само до доверие в надеждността на самата система. Примерно смартфонът винаги може и да се повреди и какво, оставаш без пари. Личната карта е задължителна за носене, не виждам какво пречи с нея да се носи и дебитна/кредитна. Не виждам изобщо къде е удобството на глупавите "смарт" портфейли.

  Като ги гледам и как масово си носят смартфоните в задния джоб, направо дупката в сигурността е бездънна :D Могат във всеки един момент да ти го приберат в лудницата някъде без изобщо да се усетиш. Аз лично си го пазя и няма вариант да ми го вземе някой, обаче и така му нямам доверие, освен, че не виждам и никаква положителна страна на такъв тип плащане. Май е просто да се направи човек на интересен, модерен и т.н.
  И непрекъснато им е включено nfc, така ли смяташ ? Грешиш ? Разбира се всеки сам си решава, но за мен е удобство ! Омръзна ми от този непрекъснат, параноичен страх от дигиталните услуги !
  Боби13
 • Разликата е, че ако ти откраднат картата могат да пазаруват с нея дребни стоки до 20-30 лв., за които не се изисква ПИН код. Могат и онлайн плащане да направят без да се изисква код. Докато ако ти откраднат телефона няма как без идентификация да се плати каквато и да било сума. Другия плюс, поне при Apple Pay е, че се използва специфичен за устройството номер и уникален код за транзакцията. Така номерът на картата никога не се съхранява на устройството или на Apple сървъри, а когато плащаш, Apple никога не споделя номерата на картите ти с търговци.
  И не на последно място, много пъти ми се е случвало да си забравя портфейла като излезна, но телефона си е с мен :)
  iWolff
 • Услугата безспорно е удобна.
  Българите традиционно нямат доверие на подобен тип плащания, особено когато и Мтел е във веригата.
  Иначе е добър вариант да се поддържа някакъв баланс по сметка и човек да си има още един начин на плащане.
  Сериозна пречка за популяризирането на услугата е масовото използване на телефони без NFC - повечето в ценовия диапазон 300 - 500 лв нямат.
  Ами то не е само до доверие в надеждността на самата система. Примерно смартфонът винаги може и да се повреди и какво, оставаш без пари. Личната карта е задължителна за носене, не виждам какво пречи с нея да се носи и дебитна/кредитна. Не виждам изобщо къде е удобството на глупавите "смарт" портфейли.

  Като ги гледам и как масово си носят смартфоните в задния джоб, направо дупката в сигурността е бездънна :D Могат във всеки един момент да ти го приберат в лудницата някъде без изобщо да се усетиш. Аз лично си го пазя и няма вариант да ми го вземе някой, обаче и така му нямам доверие, освен, че не виждам и никаква положителна страна на такъв тип плащане. Май е просто да се направи човек на интересен, модерен и т.н.
  defierofodds
 • Не е само до изостаналост, макар че в нашия случай в България е по-скоро това.

  Преди няколко години четох една статия, която сравняваше културата за плащане с карта срещу тази за плащане в брой. Като пример за плащане с карти бяха дадени скандинавските държави, където това е предпочитан метод за разплащане към онзи момент от преди 3-4 години, и от друга страна Германия, където все още предпочитат кешово плащане. Мисля, че споменаваха конкретно Хамбург, тъй като Германия е много голяма и може да има локални разлики.

  Отделно, плащайки кеш няма проследимост къде за какво си ги изхарчил. Съответно някои хора имат тези съображения, защото все пак до тези данни има достъп този, който ти държи картата.

  Конкретно за битовите сметки, аз от няколко години ги плащам по интернет. Става за секунди, не е нужно да нося с мене пари, да ми връщат стотинки, да се редя на опашки. В повечето случаи такова плащане е възможно през цялото денонощие. Поне на мен ми спестява много време, нерви и енергия.

  Относно плащането с карта и с телефон, аз предпочитам да не занимавам телефона си с финансова информация. Има НФЦ, но не го ползвам и не смятам да го ползвам. Картата е ок.
  stanight
 • Инсталирах приложението, изглежда добре.
  Връзва се много лесно с дебитна карта за захранване. Верификацията е удобна, въпреки, че някои може да ги притесни снимането на лична карта. Ще ползвам.
  Не че има кой знае каква разлика дали ще си сложиш картата в калъфа на телефона и пак така ще цъкаш.
  От друга гледна точка се надявам да се популяризира, че откак данъчните гледат наложените платежи на куриерите, не смея да си продавам старите неща.
  ipolit
 • То не става въпрос само за плащане през телефон, масово хората избягват и плащане с карта, въпреки, че и тя е постоянно в тях. Не знам какво толкова им харесва на повечето да броят стотинки на касата и след тях да става опашка докато си пребъркват всички възможни джобове да намерят дребни.
  iWolff