Новият 5G модем на Qualcomm постига високи скорости на трансфер

Новият 5G модем на Qualcomm постига високи скорости на трансфер

Qualcomm представи новия си 5G модем от трето поколение – Snapdragon X60, който е и първият подобен продукт, произведен по 5-нанометров (nm) процес. Модемът позволява постигането на скорост при изтегляне до 7.5 гигабита (Gbps) и на качване до 3Gbps.

Модемът поддържа работа както в mmWave, така и в честотите от Sub-6 спектъра. Той е съвместим с TDD и FDD мрежи и режимите SA и NSA, което прави възможно използването му в целия свят. Налични са, разбира се, и опциите за работа с 4G LTE, 3G и 2G системи.

Моделът добавя динамично споделяне на спектъра (DSS), което ще позволи на телекомите да постигнат по-високи скорости на трансфер през наличната LTE инфраструктура. Друга новост е Voice over new radio (VoNR), която прави възможен преноса на самостоятелен висококачествен гласов сигнал през 5G мрежа.

Чрез преминаването към 5nm процес се постига по-високо ниво на ефективност, като се намалява и отделяната топлина. Новият чип разчита на обновен QTM535 mmWave модул, който е с по-малки размери, а това позволява вграждането на модема в по-тънки устройства. Първите модели с Qualcomm X60 5G ще се появят през следващата година.

Източник: Qualcomm