Прахът е враг и на Samsung Galaxy Z Flip

При представянето на Galaxy Z Flip Samsung изтъкна, че е добавила миниатюрни четки, които да пазят механизма на сгъване от проникването на прах, но дали те ще са достатъчно ефективни, за да гарантират работоспособността на модела? От iFixit са решили да проверят това, преди да се захванат с разглобяването на устройството, и резултатите не са обнадеждаващи. Samsung изрично предупреждава, че Galaxy Z Flip не е устойчив на прах, но все пак нека да видим как се справя с него.

Препоръчани оферти

Преди да започне разглобяването, iFixit поставя телефона в плик с фин цветен прах, за да може по-лесно да проследи проникването му във вътрешността на телефона. Става дума за сериозно количество прах, което трудно се среща в ежедневието, но все пак въпреки четките той успява да проникне не само в механизма на сгъване, което предизвиква известно скърцане при движение, но и при основните компоненти. На гърба на пантите има стикер, който предпазва дисплея от прах.

За щастие разглобяването показва, че платките имат специално покритие против намокряне, което е известно успокоение за здравината на модела, който се продава за почти 3000 лева. Иначе Galaxy Z Flip има конструкция от алуминий и стъкло, две батерии и дори магнити, които събират двете части на телефона при затваряне. Между частите отново има пролука, но тя е по-малка от тази в Galaxy Fold, макар и да е далеч от тази в Motorola Razr.

iFixit потвърждава наличието на стъкло в покритието на дисплея, но то е под защитен филм, който се драска лесно. В крайна сметка от сайта поставят оценка 2/10 на възможността за ремонт на телефона. Плюсове са ползването само на една отвертка за всички винтове и наличието на много модулни компоненти, които могат да се подменят. Сред минусите са залепените стъклени панели, трудната подмяна на батериите и вероятното износване на сгъваемите компоненти с времето.

Източник: iFixit

Ново

Като бонус добавяме и видеото от разглобяването на телефона от популярния YouTube канал JerryRigEverything. В него виждаме как водещият Зак наистина намира стъкло върху дисплея, но то се намира под полимерен филм, чието премахване буквално убива панела - подобна беше ситуацията и с Galaxy Fold.

Финтех революцията е вече факт. Разбери как да сложиш целия си портфейл в смартфона.