Обратно в клас с тези полезни #perfect10 приложения

Обратно в клас с тези полезни #perfect10 приложения

Поредната лятна ваканция е към края си и наближава времето за завръщане в класната стая или на студентската скамейка. С наличието на все по-развити технологии около нас защо да не ги впрегнем в наша помощ и в процеса на обучение? За тази цел съставихме кратък списък с мобилни и уеб-базирани приложения, които може да ви бъдат от полза.

Препоръчани оферти

Memrise ще е от полза на всички, които искат да научат нов език или да опреснят познанията си. Платформата предлага приложения за Android, iOS, а има и уеб-базиран вариант за компютри. Memrise има над 15 милиона абоната, а всеки ден чрез нея се научават 2 милиона думи и фрази. Платформата залага на учене чрез игра – т.нар. геймификация. По този начин чрез различни цели и постижения напредвате в изучаването на избрания от вас език, а при завършване на даден урок получавате точки и развивате профила си. Точките се печелят при правилни отговори, а също така за бързина. За упражнение на наученото в разговор може да общувате с чатботове, а в помощ на потребителите има и колекция от 30 000 клипа, създадени от хора на родния им език. Memrise има безплатна и платена версия. Втората дава достъп до хиляди аудио примери и тестове, адаптивна технология за откриване на проблеми в процеса на изучаване, неограничен достъп до всички режими, офлайн работа и др.

Кан Академия (Khan Academy) предлага цялостен портал за обучение с раздели за ученици, учители и родители. Предметите, в които е насочено обучението, са математика, наука, икономика и финанси и програмиране. Академията включва практически упражнения, клипове с инструкции и персонализирано табло за учене, които позволяват на учащите да учат със собствено темпо в или извън класната стая. С цел предлагане на специализирано съдържание, Кан Академия си партнира с институции като NASA, Музея на модерното изкуство, Калифорнийската академия на науките и MIT. Трябва да отбележим, че не всички уроци са налични на български, но те се превеждат, популяризират и прилагат в училища от организацията “Общество без раници”. Академията е организация с идеална цел и се поддържа от дарения и доброволчески труд. Налични са и приложения за Android, iOS и Windows

Wolfram|Alpha предлага решения на всевъзможни задачи в различни сфери на знанието, които можете да въвеждате в текстови формат. Платформата работи на принципа на търсачките, но е изключително полезна като изчислителен инструмент за научни, физични, инженерни, лингвистични, музикални и други задачи. Услугата може да визуализира запитванията ви под формата на диаграми, уравнения, таблици или др. Wolfram|Alpha е написана на програмния език Wolfram и е налична за iOS, Android, Windows и под формата на уеб приложения. Wolfram|Alpha Pro е платеният вариант на услугата и позволява качването на собствени данни и изображения за анализ. Освен това могат да бъдат генерирани персонализирани и интерактивни визуални инструменти за презентации и т. н. Цените започват от 4,75 долара на месец за ученици и студенти, но ако нямате нужда от допълнителните екстри винаги може да ползвате безплатната версия.

Google има безплатен пакет от приложения, които представляват напълно функционален офис пакет за работа с документи, таблици и презентации. Благодарение на всяко едно от тях можете да създавате, редактирате и споделяте файлове, използвайки облачната инфраструктура на компанията. Всички тези приложения са свързани и към Google Drive чрез вашия Google акаунт. Там в облачното пространство за съхранение, можете да организирате файловете си, без да ги записвате на друго устройство, било то компютър или смартфон. Приложенията работят и когато нямате достъп до интернет, а след свързване синхронизират информацията с облака. Хубавото, е че можете да работите върху даден документ съвместно със съученик и колега. Както се подразбира и от имената на приложенията, Google Docs е предназначен за текстообработка и създаване на текстови файлове. Google Sheets е инструмент за боравене с таблици, а Google Slides позволява подготвяне и разглеждане на презентации. Приложенията имат версии за Android и iOS и са безплатни за използване.

Последното ни предложение е в сферата на организацията на ежедневните задачи. Тук от полза може да ви бъде приложението Wunderlist, което има версии за множество платформи включително Windows, Android, iOS и уеб. Чрез него можете да планирате ежедневните си задачи като например учебната си програма, домашни задания и др. Можете да настройвате напомняния и известия за предстоящи събития. Налични са още възможности за споделяне на списъци и задачи с приятели и съученици, както и добавяне на бележки и файлове. Платената версия на услугата премахва някои ограничения като това за големината на прикачени файлове, разпределянето на задачи, разбиването на по-големите задачи в подзадачи и др. Цената на Pro варианта е 4,49 евро на месец. Wunderlist вече е част от Microsoft, а по-късно ще бъде заменено от приложението To-Do, което ще е разработено от същия екип.

За да се възползвате максимално от възможностите на гореизброените приложения, е добре да имате смартфон с достатъчно голям и добър екран. В това отношение Huawei P10 Plus предлага дисплей с диагонал 5,5” и резолюция от 1440 x 2560 пиксела. Използваната IPS технология предлага изображение с висок контраст и видимост от всеки ъгъл. Екранът е защитен със стъкло  Gorilla Glass 5, което го предпазва от надрасквания. Huawei P10 предлага същата технология и защита, но в по-компактен размер – дисплей с диагонал 5,1” и резолюция 1080 х 1920 пиксела. И двете устройства имат достатъчно оперативна памет и ползват бързия чипсет Kirin 960, а добавените технологии за машинно обучение гарантират, че високата производителност на системата ще се запази и след месеци на употреба.

 • [Quote]За да се възползвате максимално от възможностите на гореизброените приложения, е добре да имате смартфон с достатъчно голям и добър екран. В това отношение Huawei P10 Plus предлага дисплей с диагонал 5,5” и резолюция от 1440 x 2560 пиксела. Използваната IPS технология предлага изображение с висок контраст и видимост от всеки ъгъл. Екранът е защитен със стъкло Gorilla Glass 5, което го предпазва от надрасквания. Huawei P10 предлага същата технология и защита, но в по-компактен размер – дисплей с диагонал 5,1” и резолюция 1080 х 1920 пиксела. И двете устройства имат достатъчно оперативна памет и ползват бързия чипсет Kirin 960, а добавените технологии за машинно обучение гарантират, че високата производителност на системата ще се запази и след месеци на употреба.[/Quote] Същото бих казал и за S8/S8+, LG G6, Sony Xperia XZ Premium, Note8 или LG V30... По магазините е същото и точно за това няма да си купя нещо с марката Huawei!
  Ванката
 • Аз съм се спрял на платената версия на FCE Academy. В нета намерих код за 25% отстъпка от цената. Програмата не е за начинаещи. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cambridgeuseofenglish.fce&hl=bg
  Вито
 • Memrise има курсове за българи, но те не са официални, а потребителски. Дуолинго към настоящия момент няма уроци за българи, но ако знаеш английски, може да научиш десетки нови езици. Предимството му е, че освен писане, се научава и произнасяне и създаване на изречения.
  Sheisse
 • За мен от Дуалинго няма по-добра за учене на език. :)
  sladyrko
 • Пробвах първото в списъка Memrise. За да учиш качествено езика трябва да избереш един който говориш. [B]Българският не е в този списък![/B] Тая програма не върши работа на учещите чужд език българи.
  Вито